Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezheted, amivel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Sport fűmag – tudnivalók

Sport fűmag – tudnivalók
A sport fűmag egy olyan fűmagkeverék, amelyet általában sportpályák, golfpályák és más intenzív használatú területek beültetésére használnak. Ezek a magok olyan gyepet eredményeznek, amely ellenállóbb és strapabíróbb a taposással szemben.

Milyen körülmények között érdemes telepíteni sport fűmagot?

Sport fűmagot általában oda érdemes telepíteni, ahol erős, gyakori taposásnak vannak kitéve. Fontos, hogy a talaj megfelelő minőségű legyen, valamint jól elvezesse a vizet.

Ideális körülmények közé tartozik a napos vagy félig árnyékos elhelyezés, mivel ezek a magok általában jól teljesítenek napsütésben, de még árnyékban is képesek növekedni. Továbbá, a sport fűmagoknak jó levegőztetésre is szükségük van, ezért olyan területekre érdemes telepíteni, ahol a talaj jól szellőzik. 

Az optimális telepítési idő természetesen náluk is a tavasz vagy kora ősz, amikor a talaj hőmérséklete és páratartalma kedvező a csírázáshoz és növekedéshez.

Sport fűmagkeverék összetétele

Általában többféle fűfajtát tartalmaznak, zek közé tartoznak a teljesség igénye nélkül:

  1. Réti perje (Poa pratensis): Ez a fajta fű kiválóan ellenáll az intenzív használatnak és gyorsan regenerálódik. Rugalmas és ellenálló fűfajta, amely optimális taposásállóságot biztosít.
  2. Angol perje (Lolium perenne): Gyorsan csírázik és jól alkalmazkodik különböző talaj- és időjárási feltételekhez. Strapabíró és sűrű gyepképző fűfajta.
  3. Vörös csenkesz (Festuca rubra): Jól bírja a hideget és a szárazságot, valamint ellenáll az árnyékos körülményeknek is. Szép színű és finom textúrájú fűfajta, amely hozzájárul a pálya esztétikus megjelenéséhez.
  4. Nádképű csenkesz (Festuca arundinacea): Jellemzően ez a fajta fű mélyebb gyökérrendszert fejleszt ki, ami növeli a pálya stabilitását és ellenálló képességét a különböző környezeti stresszhatásokkal szemben.

Gyártója válogatja, hogy milyen arányban, milyen típusú fűmag kerül bele egy-egy keverékbe, a legfőbb szempontok minden esetben a jó taposásállóság, a gyors regenerálódás, a rugalmas növekedés, valamint az egyenletes gyepképzés.
További szempont szokott lenni, hogy a keverékben lévő fajták jól kiegészítsék egymást, legyen amelyik gyorsan, magasra nő, legyen amelyik később bújik ki és az előző árnyékában nyugodtan tud fejlődni.

Milyen telepítési és gondozási igényei vannak a sport fűmagoknak?

A legfontosabb teendőid megegyeznek az egyéb típusú pázsitnál szükséges teendőkkel.

Készítsd elő alaposan a talajt vetéshez, nálunk is számtalan hasznos anyag található ennek mikéntjéről. Jó minőségű talajba ültess, valamint gondoskodj műtrágyákról már a vetéssel egy időben. 

A sport fűmagoknak megfelelő gondozásra van szükségük ahhoz, hogy egészséges és erős gyepet hozzanak létre. Ezeknek a magkeverékeknek a gondozási igényei közé tartozik rendszeres öntözés, különösen a telepítést követően, hogy segítsék a csírázást és a kezdeti növekedést. Fontos, hogy az öntözés egyenletes legyen, és kerüljük a túlzott vízmennyiséget, amely rothadáshoz vagy betegségekhez vezethet.
Biztosítsd, hogy a gyep megfelelő mennyiségű vizet kapjon, különösen a telepítést követően nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a talaj felszíne, a sekélyebben lévő gyökerekű fűszálak ekkor kipusztulhatnak. 
Ideális esetben napi 3-4 rövid öntözéssel indulj és ahogy erősödik a pázsit úgy lehet ezt lecsökkenteni napi 1-2 alkalomra (időjárástől, hőmérséklettől függően). Időzíts úgy, hogy az utolsó öntözésre délután 3-4 óra körül kerüljön sor, hogy estére, amikor kissé hűvösebb van már ne legyen  vizes a talaj és a levelek.

Fontos a nyírás! Sokan nem szeretnek/mernek a friss vetésre menni, de ne engedd 8-10 cm-nél hosszabbra nőni a kikelő fűszálakat. Hagyj ki 1-2 öntözést, hogy kissé megszáradjon a talaj, hogy rá tudj menni, ezután éles pengéjű fűnyíróval, fűgyűjtősen vágd le a gyepet. Ha hagyod magasabbra nőni, akkor a fűszálak elborulnak és az eddigi munkád mehet a kukába!
A legjobb megoldás a robotfűnyíró, amit pontosan beprogramozhatsz és pehelykönnyű súlyával nem terheli a talajt sem addig, míg zsenge hajtások vannak.
Ha már beállt a gyep, akkor is célszerű legalább heti 1x megnyírni azt!

Továbbá, időnkénti trágyázásra is szükség van a sport fűmagoknak, hogy megfelelő tápanyagokhoz jussanak és egészségesen növekedjenek. A trágyázást a növekedési időszakban, leginkább tavasszal célszerű végezni!

Végezetül, fontos figyelmet fordítani a gyep védelmére, például a megfelelő növényvédelemre és a kártevők elleni védekezésre, hogy megőrizzük a sport pázsit egészségét és esztétikus megjelenését.

Ne feledkezz meg a gyepszellőztetésről! Sokkal könnyebb jó állapotban megtartani a pázsitot, mint egy legyengült, mohás gyepet újjáéleszteni.

Végezetül ügyelj a gyomokra, ha szükséges alkalmazz gyomirtót, gyomlálj kézzel/eszközzel. Érdemes tudni azonban, hogy a megfelelően táplált és rendszeresen nyírt, bejáratott pázsit képes annyira elterülni, hogy kiszorítsa a gyomokat, így ideális esetben nem is lesz szükséged erre, ha mégis, akkor az valaminek a tünete.

Mennyire ellenálló a sport fűmag a különböző időjárási viszonyokkal szemben?

Ezek a fajta gyepek általában viszonylag ellenálló a különböző időjárási viszonyokkal szemben, de ez attól függ, hogy milyen fajtáját telepítik és milyen körülmények között gondozzák. Általánosságban elmondható, hogy a sport fűmagoknak van egy bizonyos mértékű hidegtűrése, ami lehetővé teszi számukra, hogy az átlagos téli hidegekkel szemben ellenálljanak.

Továbbá, sok sport fűmagfajta rendelkezik jó szárazságtűréssel is, ami lehetővé teszi számukra, hogy viszonylag száraz időszakokban is túléljenek és növekedjenek. Azonban fontos megjegyezni, hogy bár a sport fűmagok viszonylag sokat kibírnak, ahhoz, hogy valódi erényeiket megmutassák.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyep és gyepápolás