Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezheted, amivel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Vetőmag

Vetőmag ellenőrzött gyártóktól, mert sikerélmény neked is jár!

A dús és egészséges termés érdekében nem mindegy, milyen vetőmagot vásárolsz – ilyenkor ugyanis a zacskóba zárt ígéretet veszed meg. Kínálatunkban a legmegbízhatóbb gyártók termékeit sorakoztatjuk fel.

Amikor megrendelsz egy csomag vetőmagot a webáruházunkból, akkor tulajdonképpen a tasakba zárt ígéretet vásárolod meg. Éppen ezért ajánlatos a jobb minőségű terméket választani, hogy bízhassunk az ígéret valóra váltásában. Minőségi vetőmag előállításánál elengedhetetlen, hogy a nemesítőcég folyamatosa ellenőrizze és figyelemmel kísérje a vetőmag útját a termeléstől, a fajtatisztaságtól, a minősítéstől kezdve a csávázásig és végül a csomagolásig. Webáruházunkban kizárólag ellenőrzött gyártóktól találhat vetőmagokat. Kínálatunkban megtalálod a ZKI, Royal Sluis, Rédei Kertimag termékeit. 

Mindegy, miről van szó, az álompázsitodról vagy zöldségtermesztésről, itt megtalálod, amit keresel.
Amikor vetőmagot veszel, céljaid vannak és elvárásaid, amelyek ha nem teljesülnek, csalódott leszel… Teljes joggal. Két lehetőség áll előtted ilyenkor: hinni, bízni vakon a termésben és a szerencsében, vagy eleve olyan gyártótól választani, aki megbízható minőségű vetőmagokat árul.
Mi úgy véljük, hogy hiába a remény hal meg utoljára, azért a kert, a gazdálkodás az működjön kiszámíthatóan, amennyire csak lehetséges! ZKI, Royal Sluis, Réde Kertimag és a Budapesti Kertimag: ezek mind ellenőrzött gyártók, és a ProfiGazda webshopon csak az ő vetőmagjaikkal találkozhatsz.

Böngéssz az alábbi kategóriákban:

-    Bio csíramag
Keresd itt a különféle csíramagokat brokkolitól a retekig, lucernától a zsázsáig, búzától a vöröskáposztáig. (És még másokat is.)

-    Virághagymák
A gyönyörű, színes kert titkait gyűjtöttük össze ebben a kategóriában, és most te is beszerezheted a kiváló minőségű virághagymákat!

-    Zöldségmag
Akár termelői tevékenységet folytatsz, akár csak egy gazdag konyhakertet szeretnél, kiszolgáljuk az igényeidet.

-    Fűszernövény magok
A konyhakert, vagy egy burjánzó erkély elengedhetetlen tartozékai a saját termesztésű fűszernövények. Széles kínálatunkban biztosan megtalálod a neked kellő magot.

-    Virágmagok
Színes, látványos, dúsan termő virágokat szeretnél? Ha ehhez eddig még nem lelted meg a tökéletes magokat, most jó helyen jársz.

-    Különlegességek
Pálma, földimogyoró, Arabica kávé… És még sok más érdekesség, ha valami mást keresel, mint a megszokott.

-    Fűmagok
Ha gyepszőnyeghez hasonló fű-felületet szeretnél, nélkülözhetetlen lesz hozzá a megfelelő talaj, a rendszeres öntözés és nyírás, a szükséges tápanyagokkal való ellátás – és persze, a magas minőségű fűmag. Utóbbit itt találod.

 

Sokunk számára dilemmát okoz a vetőmagvásárlás. Nemcsak a fajtakérdésben kell döntést hozni, érdemes odafigyelni arra is, hogy valóban jó minőségű vetőmagot szerezzünk be.

ÁRUHÁZBÓL VAGY GAZDABOLTBÓL / ONLINE GAZDABOLTBÓL?

Vetőmagot tanácsosabb gazdaboltban / online gazdaboltban vásárolni, elsősorban azért, mert ott hasznos tanácsokat, kérdéseinkre korrekt szakmai választ kaphatunk.
A vetőmag minőségére a fémzárolás nyújt garanciát, amely mögött szigorú jogszabályi előírások vannak. A vetőmagtételeket akkreditált laboratóriumban vizsgálják, mielőtt megkapja a fémzárszámot, ami egyben a gyártót és a tételt is beazonosítja. Ez minőségi kifogás, reklamáció esetén fontos lehet, érdemes tehát a vetőmagtasakot vetés után is megőrizni.

Kerti tipp: Az ismeretlen eredetű, jelöletlen, fémzár nélküli, feltűnően alacsony árú vetőmagot nem szabad megvásárolni.

MENNYI MAG VAN A TASAKBAN?

A fogyasztói ár csak abban az esetben ad valós összehasonlítási alapot, ha a csomagolás ugyanazon fajtájú növény azonos mennyiségű vetőmagját tartalmazza. Az egyik leggyakoribb hiba, ha a vásárló kizárólag az ár alapján dönt, a töltőtömegeket nem
ellenőrzi. A csomagoláson ezt grammban adják meg, de ugyanilyen fontos információ az is, mennyi vetőmagot tartalmaz egységnyi tömegű, egy grammnyi vetőmag, illetve a vetőmagnak mennyi az ezermagtömege. A nagyobb magvakban ugyanis
több a tartaléktápanyag, biztonságosabban, nagyobb százalékban csíráznak, erőteljesebben fejlődnek. Ha a kiegyenlítettség nem megfelelő, nem kapunk homogén, egyszerre csirázó és egyöntetűen fejlődő állományt.

MINŐSÉGI KIFOGÁS ESETÉN

Minőségi hiányosságok minőségbiztosítás mellett, fémzárolt vetőmagnál csak igen ritkán fordulnak elő. A csomagoláson a gyártó/forgalmazó nevét és elérhetőségét is kötelező feltüntetni. Ha ezt nem találjuk meg, válasszunk más terméket. Az előállítók többsége információs vonalon keresztül készségesen ad tájékoztatást bármilyen felmerülő kérdésre, rendelkezésre áll jogos reklamáció,minőségi kifogás esetén. A minőségi kifogások döntő hányadánál a nem szakszerű vetés és növényápolás a probléma oka, elvétve fordul csak elő, hogy például bolti, nem megfelelő tárolási körülmények állnak a háttérben.

vetőmag

INFORMÁCIÓK A CSOMAGOLÁSON

A tasakon általában minden szükséges alapinformáció megtalálunk: talajigény, vetésidő, sortávolság, tőtávolság, vetési mélység, a betakarítás várható
ideje stb. Ezek az adatok nagy segítséget nyújtanak kezdő kertészkedők számára. Az érvényességi vagy lejárati idő feltüntetése szintén kötelező. Ha ezt közelinek ítéljük, az még nem jelenti azt, hogy a mag csírázóképessége nem megfelelő. A gyártók zöldségfélék esetében általában 3 évet jelölnek meg, de a gyakorlatban például  a paprika, a paradicsom, a káposztafélék 4-5 évig, az uborka és a dinnye akár 9-10 évig is megőrzi csírázóképességét.