Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Pázsit telepítése fűmagból

Pázsit telepítése fűmagból A füvesítésnek két módja létezik, egyrészt a gyepszőnyeg telepítése, másrészt a fűmagok használata. Ha a helyzet és az idő lehetővé teszi, általában a vetés a legjobb és a legolcsóbb módja a füvesítésnek, ám amikor fontos a gyors telepítés, a gyepszőnyeg a legjobb választás.

Általában a vetést ősszel vagy tavasszal érdemes elvégezni. A legtöbb esetben az ősz a legalkalmasabb, mivel ebben az évszakban a legmegfelelőbb a talaj hőmérséklete, és kevésbé valószínű, hogy a különböző gyomok vagy az aszály tönkretennék a fiatal gyepet. Ilyenkor alkalmas az idő a kikopott, legyengült felületek újra vetéséhez is, hogy még a fagyok előtt megerősödjön a gyep.

Összegyűjtöttünk néhány kulcsfontosságú lépést, amelyek a vetőmaggal történő tökéletes gyeptelepítéshez hozzájárulnak.

A talaj előkészítése

Először is fontos, hogy a talaj legyen megfelelően előkészítve, mivel ettől függ a minőség és az újonnan füvesített terület fenntarthatósága. Szakítsunk időt a gyomok eltávolítására és műveljük meg a termőréteget. Alaposan lazítsuk fel a talaj felső 200-250 mm-ét, távolítsuk el a törmelékeket, köveket.

Ha lehetséges a magágy végső elsimítása előtt néhány hétig hagyjuk érintetlenül a felületet, ami elősegíti, hogy a talajban lévő gyomok magjai kicsírázzanak. Így könnyedén ki lehet irtani vagy eltávolítani a gyommag-populációt, ami hozzájárul a további gyomnövekedés csökkenéséhez.

A gyep jó minősége érdekében fontos az egyenletes, kiemelkedésektől és mélyedésektől mentes felület kialakítása. A legkisebb kiemelkedések vagy mélyedések is vízgyűjtő üregek vagy buckák kialakulásához vezethetnek, ami rendszeres nyírást igényel majd, valamint egyenetlen növekedést okoz. A megfelelő, minden irányban végzett taposás/ hengerelés, talajegyengetés és gereblyézés hozzájárul a kívánt hatás eléréséhez. Végül távolítsunk el minden, 20 mm-nél nagyobb követ.

Kerti TIPP

Nem szükséges kertépítőt megbízni a feladattal, ha van elegendő időnk és lehetőségünk, akár egyedül is elvégezhetjük a gyep (felül) vetését. De amennyiben professzionális eredményt szeretnénk, gyorsan és garanciával. akkor javasolt egy szakembert megbízni a feladattal.

A talaj javítása

Amennyiben szükséges, és a költségvetés is engedi, itt az ideje, hogy megpróbáljuk feljavítani a talajt. Ezt úgy érdemes megtenni, hogy olyan anyagokat juttatunk a talajba, amelyek megfelelőek a fizikai jellegének javítására. Nehéz talaj esetén érdemes homokot használni, ami segít a vízelvezetésben, míg könnyű talaj esetén valamilyen szerves anyagot ajánlott használni, például komposztot vagy tengeri moszat álapú szerves anyagot, mert ezek hozzájárulnak a nedvességtartó képesség növeléséhez.

Előkészítés

Ajánlott vetőágyra való műtrágyát alkalmazni, ami segít a fú növekedésében. A vetés előtt 1-2 nappal dolgozzuk a talajba a műtrágyát. Érdemes magas foszfáttartalmú vetés előtti műtrágyát használni.

Vetés

A vetőanyag kiválasztását célszerű jól megfontolni, hiszen a keverékekben lévő fűfélék rendkívül fontos szerepet játszanak majd a gyep minőségében, kinézetében és kezelésében. Ha a kinézet a fontos, használjunk olyan fűmagot, mint amilyen például a csenkesz vagy a tippan, melyek a díszítést szolgálják. Ne feledjük, hogy a jó minőségű gyep fenntartása több gondozási időt vesz igénybe, mint a gyengébb minőségűek esetében, így célravezetőbb a perje és a csenkesz keveréke.

Ha tehetjük, válasszunk olyan fűfélét, mely strapabíró, megfelelően sűrű, ideális színe van, valamint kevésbé hajlamos a betegségekre.

A vetési arány a kiválasztott keveréktől függően változik, de általában 35 és 50 g/m1 közötti arányban alkalmazzák. Amennyiben magvetéshez kiszóró kocsit használunk, osszuk a fűmagokat legalább kétfelé, mielőtt egyenletesen szétszórnánk azokat a felszínen, majd szórjuk merőlegesen két irányba, vagy két részletben ugyanabba az irányba. Végül óvatosan gereblyézzük be a talajba, vagy boronázzuk meg a felületet. A hengerelés opcionális.

Kerti TIPP

Minél több időt fordítunk a talaj előkészítésére a vetés előtt, annál szebb gyepet tudunk telepíteni.

Utógondozás

Ha a fű magassága elérte a 40-50 mm-t, elkezdhetjük nyírni, de bizonyosodjunk meg arról, hogy legfeljebb a levél 1/3-át távolítjuk el. A továbbiakban a növekedés ütemében nyírjuk a gyepet, lassan minimálisra csökkentve a vágási magasságot, a gyep sűrűségétől, valamint erősségétől függően.

Igény szerint öntözzük, hiszen az öntözés segít a telepítésben, valamint megakadályozza, hogy a fiatal fű kiszáradjon. Ha nem esik az eső, és a gyep fiatal, akkor gyakori, kis mennyiségű öntözést igényel.

Összességében a mag elvetésével könnyedén telepíthetünk gyepet, ha követjük a megfelelő utasításokat. Olcsóbb, mint a gyepszőnyeg alkalmazása, de a telepítés és a fejlődés sokkal több időt vesz igénybe.

A telepítéshez és a növekedés ösztönzéséhez szükséges vízmennyiség és műtrágya használatával akár mi magunk is telepíthetünk egészséges, minőségi gyepet, melyben aztán még évekig gyönyörködhetünk.

forrás: Kerti hírmondó