Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Milyen fűmagot vásároljak, hogy gyönyörködhessek a pázsitomban?

Milyen fűmagot vásároljak, hogy gyönyörködhessek a pázsitomban?

 

A vásárolt gyepszőnyeghez hasonló, minőségi gyepszőnyeget megfelelő talajjal, minőségi fűmaggal és tápanyagokkal, rendszeres és egyenletes öntözéssel és gyakori fűnyírással lehet elérni.

Az angol gyep története

A gyep népszerűsége a XVII. század elején terjedt el a kertekben és közösségi tereken. Ez idő tájt született meg a tipikus „angol gyep”. Az angol gyep az arisztokrácia és a társadalmi státusz jelképe lett, azt mutatta, hogy tulajdonosuk megengedheti magának, hogy olyan földet birtokoljon, amelyet nem használnak arra, hogy építsenek rá vagy élelmiszert termeljenek rajta.

Az 1830-as években feltalálták a fűnyírót, így a gyep egyre szélesebb körben kezdett elterjedni, valamint a sportokban is megjelent.

Milyen fűmagot vásároljak?
 

A fűmagkeverékek

A gyepünket alkotó fűmagok közé tartozik meglepő módon a búza, a tarack, de még a bambusz is. Ezek mind a perjefélék családjába tartoznak. Ahogyan ezeknek a pázsitfűféléknek eltérő tulajdonságaik vannak, úgy a kertünk gyepjét alkotó fűtakaró is eltérő tulajdonságú fűfajokból áll. Van, amelyik kevesebb öntözést igényel, van, amelyik az árnyékot viseli jobban, van, amelyik a taposást jól tűri, van, amelyiknek tarackosodik a gyökere.

Ezek a fajok keverékei találhatóak meg a fűmagkeverékekben, különböző arányban keverve. A legtöbb fűmagkeverékben 3-4 faj fűmagjai találhatóak meg.

Vannak kimérős fűmagok, de vannak előrecsomagolt fűmagok is. A címkén az összetétel hasonló lehet, de az ár eltérő lehet. Ennek az az oka, hogy erre szakosodott cég tovább nemesítette ezeket a fajokat, ezzel javítva bizonyos tulajdonságaikat. A magasabb minőség persze sokszor magasabb árral is párosul. Cserébe azonban sokszor bőven 90% feletti a csírázási arányuk, már keléskor is gyönyörű színük és állaguk van.

Megfelelő gondozás mellett viszonylag rövid idő alatt elérik a gyepszőnyegszerű küllemet. Éppen ezért érdemes minőségi fűmagot vásárolunk. A ZKI fűmagkeverékei például kiváló minőséget garantálnak.

Tipp: Utánvetéshez az egyenletes, gyönyörű pázsit érdekében egy adott fűmagkeveréket válasszunk ki, és lehetőleg mindig ezt használjuk pótlásra! A foltok pótlására minden esetben ugyanazt a típust vessük el a tavaszi vagy őszi utánvetéskor. Így tudjuk elérni, hogy mindenhol ugyanolyan gyorsan növő, ugyanolyan színű fűszálak nőjenek. Ellenkező esetben a szép gyepünk előbb-utóbb foltos, keszekusza látványt fog nyújtani.

Amikor füvesítünk, egy bizonyos fajta gyorsan kikel, ezzel egyben védi is a lassabban kelő és kényesebb vagy nemesebb fűfajtákat, tehát eleinte ez a faj található meg magasabb százalékban. Ha minden rendben megy, a gyepben 1-2 év elteltével szép fokozatosan más fajták veszik át a vezérfű szerepét. Ezek a fajok lennének azok, amitől nagyjából gyepszőnyegnek nevezünk egy vetett füvet.

Kedvenc pázsitunkban mindig azok a fajok lesznek a vezérfüvek, amelyek számára ideálisak a körülmények. A vásárolt gyepszőnyeghez hasonló, minőségi gyepszőnyeget megfelelő talajjal, minőségi fűmaggal és tápanyagokkal, rendszeres és egyenletes öntözéssel és gyakori fűnyírással lehet elérni.

Tartalomhoz tartozó címkék: Vetőmag