Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezheted, amivel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Gyomirtók

„A szomszéd fűje mindig zöldebb?”

A gyönyörű egyöntetűséget mindig megtöri valami? Netán folyamatosan végeláthatatlan harcot vívsz a gyomok ellen? Végső elkeseredésedben, ha már nem tudsz mit tenni, térj be hozzánk!

Rendezés:

A Profigazda Gazdabolt segít megoldani a gondod! Nálunk megtalálható valamennyi irtószer. Mielőtt belevágnánk a nagy munkába, előtte mindenképp érdemes konzultálni Kollégáinkkal, akiknek beszélve a problémánkról, a legmegfelelőbb szert tudják nekünk javasolni. 

Irtószereknél ugyan is kétféle szerről beszélhetünk. Vannak az úgynevezett totális, és szelektív gyomirtók.

Totális gyomirtó esetén a szer minden növényt elpusztít. Ezt a szert elsősorban olyan helyekre érdemes alkalmazni, ahol ritkán van lehetőségünk kaszálni, füvet nyírni, vagy épp nehezen hozzáférhető az adott kertrész és úgy se tudnánk hasznosítani semmire.

Második esetén nem arról van szó, hogy a vegyszer valamiféle tudattal rendelkezik és képes szelektálni a „gyom, és nem gyom” között, hanem arról, hogy az egyszikű növényeket nem írtja csak a kétszikűeket. Ezeket gyep gyomirtására használjuk.

Egyszikű növények azok a növények, amelyek keléskor egy sziklevéllel rendelkeznek. Leveleik nem fő eres, hanem párhuzamos érrendszerrel rendelkeznek. Ilyenek pl. a fű, vagy az Amarillisz, mint hagymás dísznövény.

Kétszikűnek azokat a növényeket nevezzük, melyek kelés során a magból kikelve 2 sziklevéllel rendelkeznek. Leveleik fő eresek. Ilyenek pl.: veteményesünk növényei, a paradicsom, paprika.

A gyomirtószereket felszívódásuk szerint is csoportosíthatjuk. Felszívódhatnak levélen keresztül, illetve talajon keresztül. Talaj esetében egy védőréteget képeznek azon, így téve életképtelenné a gyommagokat. Levélen keresztül felszívódónál pedig a levelek felületén keresztül jut a permetszer a növény keringésébe, s így fejti ki hatását.

Mivel már kezdetben több választási lehetőségünk van, így mindenképp javasolt a vásárlás előtti konzultáció Kollégáinkkal. Fontos dolog elmondanunk azt is, hogy van-e kisgyermek a családban, aki esetleg a permetezett területen játszana, mit sem tudva annak kezeléséről. Az ilyen esetekre Gazdaboltunk külön felkészült a Gyomstop gyomirtószerekkel.

A megfelelő szer kiválasztása után azonban még nincs vége a gyomirtásnak.

Hogyan juttassuk ki a vegyszert a területre?

Lehetőség szerint nézzük meg az időjárás előrejelzést, hogy jósol-e esőt a Meteorológus. Amennyiben nem, úgy ezt a tényezőt kihúzhatjuk a listáról. A gomba főként párás idő esetén fertőz, ezért ajánlatos esőzés után permetezni. Természetesen nem akkor, amikor még minden vizes, hanem az esőzést követő első napsütéses napon.

Következő környezeti tényező, amire figyelnünk kell, a szél. Csak szélcsendben permetezzünk! Erre különösen hétvégén kell nagyon odafigyelni. Ugyanis jó idő esetén az emberek nagyrésze kinn tartózkodik az udvaron. Kertészkedik, mosott ruhát tereget. A szél átviheti a permetszert a ruhákra, és más olyan tárgyra, mellyel közvetlen érintkezve egészségükre káros hatást gyakorolhat.

Ha ezeket figyelembe vettük kezdődhet maga a permetszer bekeverése. Testi épségünk megóvása érdekében mindenképp viseljünk zárt ruházatot (kesztyű, maszk, köpeny, hosszúujjú póló vagy pulóver, sapka, védőszemüveg). Minél kevesebb testrészünk maradjon szabadon!

Csak steril eszközökkel dolgozzunk már a permetszer bekeverésének idején is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy orvosilag tömény alkohollal fertőtlenített legyen a permetezőnk, csupán csak annyit, hogy a permetszert ne a közelünkben lévő földes, sáros pálcával keverjük össze, egy koszos üvegben, hanem minden tiszta eszközzel történjen. Nevezzünk ki magunknak egy tiszta üveget és keverőt. A permetszert ebben az üvegben keverjük össze. Itt még tömény lesz az oldatunk. Ezt a tömény rovarölőszeres oldatot töltsük majd bele a permetezőnkbe. Ügyeljünk a permetező tisztaságára és az. első használat előtt sima vízzel vizsgáljuk meg, milyen a szórófej szórásképe, nincs-e dugulás a csőben. Amennyiben mindent megfelelőnek találunk, a permetszert töltsük a tartályba és hígítsuk az oldatot a megfelelő (előírt) töménységűre. Mindig csak annyi szert keverjünk be, amennyi szükséges, és minden bizonnyal el fog fogyni. Megmaradt, vagy felesleges vegyszert kiönteni tilos!

A be nem kevert vegyszert száraz hűvös helyen, gyermekektől jól elzárva, számukra elérhetetlen helyen kell tárolni!
A permetezőt használat után gondosan mossuk el, szárítsuk ki, előkészítve a legközelebbi használatra, továbbá, hogy ne száradjon bele permetszer maradéka.
A permetezést végző személynek ajánlatos hajmosással egybekötötten lezuhanyoznia. Azt a ruhát, amiben permeteztünk, mindenképp mossuk ki, de csak is külön a hétköznap viselt mosandó ruháktól.

Figyelem! A permetszer tasakját, dobozát, flakonját őrizzük meg a permetezés ideje alatt! Akkor is, ha az összes vegyszert bekevertük és elhasználtuk. Az óvintézkedések ellenére előfordulhat bőirritáció, esetleg a szer véletlenül a szembe jut. Ilyenkor bő vízzel mossuk ki és azonnal forduljunk orvoshoz! A permetszer papírját vigyük magunkkal, mutassuk meg az orvosnak. 

A biztonsági óvintézkedést betartva egészen biztosan hatékony növényvédelmet tudunk folytatni kertünkben

Valamennyi permetszer megtalálható Webshopunkban, de az érvényben lévő szabályozások miatt a termékeket kizárólag személyesen, Profigazda gazdaboltunkban lehet megvásárolni. Ennek előnye, a már említett károsított növényi részek személyes bemutatása. 

Ma már kaphatóak olyan fentebb említett gyomirtószerek, melyek után gyermekünk másnap nyugodtan és önfeledten játszhat a kertben. Ezen gyomirtók szintén megtalálhatóak nálunk.

Kollégáim várják szeretettel Profigazda gazdaboltunkban!