Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Barenbrug fűmag kutatás - fejlesztés, minőség

Barenbrug fűmag kutatás - fejlesztés, minőség Strapabíró gyepszőnyeget szeretne izgalmas sporteseményekhez? Vagy inkább hívogató szépségű fűre van szüksége városa parkjában? Válasszon minőségi Barenbrug fűmagot.

Barenbrug fűmag - Tegyük széppé az életet

Van-e annál varázslatosabb érzés, amikor gyerekünk berúgja a győztes gólt az iskolai focimeccsen? Vagy egy barátokkal közösen elköltött hangulatos uzsonna a parkban? A Barenbrug meggyőződése, hogy a siker jelentős mértékben a kezdeteken múlik. Ehhez ajánljuk Önnek a legjobb kiindulási alapot, mint lehetőséget. Cégünk a válaszok megtalálása érdekében sokszor még járatlan utakra is merészkedik, továbbá, ha az elérendő cél úgy kívánja, akkor kockáztatunk, mert a legjobb megoldásokhoz gyakran göröngyös út vezet.

Támogatjuk az innovációt Hogyan tudjuk Önt segíteni abban, hogy egy magasabb szintre léphessen? Mire van Önnek valóban szüksége a fejlődéshez? Változó világunkban bizony az igények is folyamatosan változnak. Ennélfogva a Barenbrug kizárólag a legjobbat szeretné nyújtani és azt akarja, hogy Ön legyen a legjobb. Ezért fektetünk be szakadatlanul új technológiákba, új partnerkapcsolatokba és az innovációba. Készséggel valósítunk meg merész, nem földhözragadt ötleteket is. Világjáró szakembereink új módszerek után kutatnak, felfedezik az ismeretlent, és a jövő kihívásaira próbálnak megoldásokat találni. Szeretjük nézni a gyerekeikkel a parkban játszó szülőket, az emberek mosolyát a füvesített kertekben és a sportolókat, amint új világcsúcsokat érnek el. Naponta több mint 110 kutató-fejlesztő szakemberünk azzal az egyetlen küldetéssel indul munkába, hogy az Ön elképzeléseinek teret adjon, s azokat valóra váltsa.

A lehetőségek világa

Az elmúlt 100 évben számtalan eltérő típusú területtel, talajjal volt dolgunk. Az esztétikumot előtérbe helyező városi parkok, illetve a fokozott igénybevételnek kitett sportpályák eltérő igényeket támasztanak. Minden igényhez kreatív megoldásokat kínálunk. Kutatóközpontjaink vannak az összes fontosabb éghajlati területen, így minden nehézség nélkül tudjuk megosztani a különböző területek tudásanyagát. 6 földrészen, több mint 20 országban, 18 leányvállalat, 22 kutató-fejlesztő állomás áll az ügyfeleink szolgálatára. Kutató-fejlesztő szakembereink folyamatosan kapcsolatban állnak egymással, tapasztalatokat cserélnek azért, hogy Önnek a legjobb megoldást kínálhassuk.

Globálisan gondolkodunk, helyileg cselekszünk

Strapabíró gyepszőnyeget szeretne izgalmas sporteseményekhez? Vagy inkább hívogató szépségű fűre van szüksége városa parkjában? Mindenben tudunk segíteni. A jól ismert Barenbrug innovációk, azaz nevezetesen az RPR regenerálódó angol perje, a Mow Saver, az SOS Super Over Seeding és a Yellow Jacket fűmag bevonat. Ezek mind olyan fejlesztések, amelyek bizonyítottan beválnak. Alkossuk meg közösen azt a megoldást, amire Önnek valóban szüksége van!

Kutatás - Fejlesztés


Szelektálás, keresztezés, tesztelés, majd újabb szelektálás és tesztelés megint. Újra és újra. Egészen addig, amíg egy olyan fűfajtát sikerül kinemesíteni, amely tulajdonságaival messze kiemelkedik a többiek közül. Noha több, mint 100 éve nemesítünk növényeket, nekünk még mindig nagyon izgalmas látni egy új fajta megszületését.

Személyre szabott megoldások

Egy új fajta nemesítése során egyáltalán nem a sötétbentapogatózunk. Pont ellenkezőleg! Mivel a Barenbrug odafigyel az ügyfeleire, meghallgatja a kívánságaikat, ezért kutatóink pontosan tudják, hogy milyen kívánalmaknak kell megfelelniük munkájuk során. Következésképpen kizárólag a célnak mindenben
megfelelő fűfajt és fajtát választják ki munkájuk során. Az első szelekció és az új fűmagkeverék piacra kerülése között hozzávetőlegesen tizenötévnyi megfeszített munka áll. Ez egy olyan folyamat, amely a vevők jövőbeni igényeinek feltérképezésével kezdődik és lépésről-lépésre vezet egy új, kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkező, gondosan létrehozott fajta megalkotásáig. A Barenbrug minden évben sokezer növény számtalan tulajdonságát vizsgálja meg. Olyan tulajdonságokat, mint például a növény alakja, csírázási képessége, télállósága, betegségekkel szembeni ellenálló képessége, a levelek finomsága, szárazságtűrése, taposástűrése, a levelek színe, magtermő képessége stb. A legmodernebb technológiákkal történik a füvek tulajdonságainak pontos meghatározása. Csak mondja el nekünk, hogy Önnek mire van szüksége! Aszály idején is növekvő fűre Argentínában, vagy Ausztráliában? Vagy azt szeretné, hogy a focipálya gyorsan regenerálódjon egy kemény focimeccs után Oroszországban? Vagy inkább egy fűmag bevonattal szeretné serkenteni a fű növekedését olyan golfpályákon, amelyeken egész évben játszanak? Mi a legmagasabb igényekre is személyre szabott megoldásokat kínálunk.


Erős, mint a vas

Regenerálódik, és rendkívül jól bírja a fokozott igénybevételt

Az RPR angol perje egy megújuló képességgel bíró alfaja az angol perjének, földfelszín közeli hajtásokat fejleszt, melyekből új növények erednek. Az RPR az első olyan angol perje, amely rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. Az RPR jól bírja az erős használatot miközben megőrzi tetszetős külsejét.
Az RPR földfelszín közeli hajtásai révén jobban teljesít a hagyományos angol perjéhez viszonyítva, a legnagyobb igénybevételnek is jól ellenáll, magától megújuló angol perje: tökéletes sport célokra. Erős, mint a vas A földfelszín közeli hajtások olyan oldalhajtások, amelyek a fű tövénél található rügyekből erednek.
Amennyiben egy RPR növény környezetében üres terület keletkezik a pázsit sérüléséből adódóan, az oldalhajtások vízszintes irányban terjednek a kikopott terület felé és a szárcsomókból gyökereket eresztenek. Az RPR egy olyan természetes hálózatothoz létre, amely sokkal jobban viseli a fokozott
igénybevételt, mivel az RPR-ből létrehozott gyep nem különálló növényekből áll, mint a hagyományos angol perje használata esetén, hanem minden egyes RPR növény összekapcsolódik egymással és a talaj felső rétegével is.

A legjobb mindkét világból

Az RPR ötvözi magában az erőt és a gyorsaságot. Ennek az a rendkívüli előnye, hogy a keverék összes pozitív tulajdonsága egyszerre érvényesül. A fűnövények gyorsan kicsíráznak és a kialakult sűrű, ellenálló füves területet ki lehet tenni fokozott igénybevételnek is. Általában az erős fajok, mint például a réti perje (Poa pratensis) lassabban csíráznak, mint az angol perje (Lolium perenne). Ennek kiegyenlítésére sok fűmagkeverékben a réti perjét a gyorsabb fejlődésű angol perjével keverik. Annak ellenére, hogy ezek a keverékek gyorsabban csíráznak és fejlődnek, esetenként kevésbé tűrik a fokozott igénybevételt. Az RPR megoldja ezt a gondot oly módon, hogy ötvözi magában az erőt,
valamint a gyors fejlődést és regenerációt. Más szavakkal: a két világból kizárólag a legjobbat hozta magával.

A fenti grafikon kettő RPR fajta átlagát veti össze egy angol perje keverékkel, három napnyi fokozott igénybevétel után. A vizsgálat időpontja: 2008. szeptember. Az adatok forrása: The Ohio State University, P.J. Sherratt, John R. Street and A. Drake.

Sűrű pázsit egész évben

A következő táblázat mutatja az új Bar Intensive RPR golfpálya keverék és a Bar Tee/Fairway (réti perjét tartalmaz) keverék közötti különbséget a hatékony növekedés vonatkozásában. Az RPR hamarabb indul növekedésnek tavasszal és így a vele borított golfpályákat az év korábbi szakaszában lehet használatba venni.

Az egynyári perje elterjedésének megakadályozása

Az RPR olyan erős, mint a réti perje, de gyorsabban fejlődik. Ez csökkenti a nemkívánatos egynyári perje (Poa annua) megjelenésének az esélyét a golfpálya tee és fairway részein. Ennek további előnye az, hogy egy olyan sűrűbb és jobban gyökerező füves terület alakul ki, amelynek kevesebb műtrágyára és vízre van
szüksége. Kísérletekkel sikerült igazolni, hogy az új Bar Extreme RPR 20 %-kal tudja csökkenteni az egynyári perje jelenlétét a vetés utáni két hónapon belül.

Ezen a képen világosan látszódik, hogy az RPR egy év alatt 50%-kal nagyobb területet fed le, mint a közönséges angol perje.


Mérsékelt növekedés, kevesebb fűnyírás!

35 %-al kevesebb nyesedék és egy olyan keverék, amely jól tűri a robot, illetve mulcsozó fűnyírókat

Mindenki gyönyörű és zöld füvet szeretne látni a parkokban, a nyilvános zöld területeken és az utak mentén egyaránt. De nem mindenkinek van ideje, pénze, illetve kedve, hogy gondozza is a füvet. Mindent egybe véve: az összes fűmagkeverék jócskán igényel karbantartást is, azaz nyírni kell őket, valamint össze kell gyűjteni a levágott füvet. Gyakran megoldás lehet, ha mulcsozó, vagy robot fűnyírót használunk. De vajon mindegyik fűfajta bírja az intenzív nyírást? A Barenbrug a gyökeresen eltérő megoldásokban hisz úgy, hogy a megfelelő genetikai tulajdonságokat alkalmazza. A hosszú évek kutatása és számos kísérlet meghozta az eredményét és sikerült kifejleszteni a Mow Saver fűmagkeveréket. A Mow Saver egy olyan termék, amelyet egyrészt a hagyományos fűnyírókkal mintegy 35%-kal kevesebbszer kell nyírni, másrészt tökéletes megoldás a robot és mulcsozó fűnyírók számára.

Kevesebb fűnyírás

A Mow Saver fűfajtái lassabban növekednek a teljes vegetációs idő alatt. A fűnyírás után lassabban nőnek, mint a hagyományos fűmagkeverékek fajtái. Kísérletek alapján a Mow Saver 14 nap után 30%-kal alacsonyabb a hagyományos keverékeknél. A fűnyírás a zöld területek karbantartásának elengedhetetlen része. Azaz, ha a fű túl magas, akkor le kell vágni. Ideális körülmények között az 1/3-os szabályt kell alkalmazni, mert így lesz egészséges a fűnövényzet és elegendőmennyiségű fotoszintetizáló felület is marad. Ezt a műveletet többször meg kell ismételni a vegetációs időszak alatt. Itt érhető el jelentős mértékű
megtakarítás is. Kísérletek igazolták, hogy azonos eredmény elérése érdekében egy hagyományos fűmagkeveréket 20-szor, a Mow Saver keveréket viszont csak 13-szor kell nyírni. Nyíráskor a növényt mindig a tenyészőcsúcs felett kell elvágni, ellenkező esetben a fű regenerációja, újbóli növekedése túl sokáig fog tartani. Ha a fű két nyírás között, túl magasra növekedhet, akkor veszít erejéből és szépségéből egyaránt. A növény életereje csökken, a betegségekkel és az aszállyal szemben kevésbé lesz ellenálló. Mivel a Mow Saver tenyészőcsúcsa lejjebb található és lassabban is növekszik, kisebb a károsodás kockázata a ritkább nyírás következtében. A pázsit szép és élettel teli marad. Mindezt úgy, hogy 35 százalékkal kevesebb nyírásra van szükség. Ideális robotfűnyírók számára! A Mow Saver olyan füveket tartalmaz, amelyek tenyészőcsúcsa lejjebb található, illetve, alacsonyabbra, de függőleges irányban növekednek. Az eredmény egy olyan dús pázsit, amely jól tűri a gyakori, akár robotfűnyírókkal végzett nyírást.

Nehezebb nyírni az olyan füvet, amely hajlamos oldal irányban növekedni. Amennyiben az ilyen területeken robotfűnyírókat használunk, akkor az eredmény egy olyan “gyapjas” pázsit lesz, amely mikroklímája elősegíti a gombás betegségek megjelenését. Ha a fű elkezd túl gyorsan nőni függőleges irányban, akkor a növény tenyészőcsúcsa magasabbra kerül és a nyírás utáni kedvezőtlen hatások még rosszabbak lesznek, mintha a növény több mint 1/3-át vágták volna le.

A csomósodó nyesedék és a filcréteg nem kívánatosak a robotfűnyírók használata esetén, hagyományos fűmagkeverék alkalmazásakor azonban ez rendszeresen előfordul. A függőlegesen, de túl gyorsan növekvő füvek nyírása után keletkező nagy mennyiségű, bomlásnak még nem indult nyesedék kiváló feltételeket teremt a káros penészgombák elszaporodásához. Azaz minél apróbb méretű és kisebb mennyiségű nyesedék keletkezik, az annál gyorsabban ülepszik le a fűszálak között és ennélfogva a talaj mikroorganizmusai a fűnövények számára hasznos tápanyaggá tudják azt alakítani.

A megoldás mulcsozó fűnyírók számára

Mindamellett, hogy 30%-kal alacsonyabbra nőnek, az alacsony növekedésű füvek kevesebb biomasszát is állítanak elő. Gyakorlati kísérletek - amelyek során a nyesedéket összegyűjtötték és lemérték - világosan kimutatták, hogy az LMT (Less Mowing Technology – Kevesebb Nyírás Technológia) fűfajták 50%-kal
kevesebb biomasszát állítanak elő, mint a hasonló fajták. Ez azt jelenti, hogy ha kevesebb nyesedékmarad a területen, akkor azt a talaj mikroorganizmusai gyorsabban le tudják bontani, így a fű egészségesebb lesz.

 


Győzze le az aszályt!

Pázsit kevesebb öntözéssel

A hosszan tartó meleg és száraz időjárás komoly károkat eredményezhet a pázsitokban. A Water Saver fűmagkeverékkel megelőzhetőek ezek a problémák. Míg más füvek vízhiányos körülmények között elsárgulnak és a kiszáradás jeleit mutatják, addig a Water Saver fűmagkeverékből létrehozott pázsit zöld marad. A Barenbrug nemesítői olyan fűfajtákat használtak a Water Saver keverék összeállítása során, melyeknek rendkívül jó a szárazság- és hőtűrő képessége.

A Water Saver keverék Barenbrug nádképű csenkesz, angol perje és réti perje fajtákat tartalmaz. A Barenbrug réti perje fajtái jól ismertek nagyszerű ellenállóképességükről és szárazság utáni gyors regenerálódásukról. Míg az egyéb fajtákat elpusztítja a szárazság és a forróság, az olyan fajta, mint a Barimpala gyorsan újra kizöldül.

A Water Saver meghatározó fűfaja: a réti perje

A Water Saver keverék legfontosabb fűfaja a réti perje. Számos réti perje fajta létezik, de a Water Saver csak azokat tartalmazza, amelyeket a Barenbrug kutatása során választott ki, mint a leginkább aszály, tél és fokozott igénybevételt tűrőket. A Barimpala egy olyan réti perje fajta, amely jól viseli a száraz időszakokat és a télállósága is jó.

Egyedi nádképű csenkesz fajták

A Barenbrug nádképű csenkesz fajtái nagyon mély gyökérrendszert hoznak létre, finomabb levelekkel rendelkeznek, továbbá jobban tűrik az aszályt, mint a hagyományos nádképű csenkesz fajták. A Water Saverben található angol perje mindezek felett gyors fejlődést biztosít, kiválasztásának oka pedig
szintén az, hogy kiváló az aszálytűrő-képessége. A Water Saver keverékben a legjobb minőségű Barenbrug nádképű csenkesz, angol perje és réti perje fajták kiegyensúlyozott kombinációja kiváló szárazság- és hőtűrő képességet biztosít.

Az alábbi grafikon az ősszel vetett Water Saver minőségét hasonlítja össze egy hagyományos nádképű csenkesz keverék és egy csak angol perjét tartalmazó keverék minőségével. Az öntözési szint az evapotranszspiráció (ET) 50%-a volt. A méréseket két éves időszak alatt végezték.

Rendkívül mély gyökérzet (60 centiméterig)

Mély gyökérzetének köszönhetően a Water Saver a talaj mélyebb rétegeiből veszi fel a vizet. A hagyományos fűfajták sekélyebben gyökereznek és így a vizet a talaj felsőbb rétegeiből (maximum 10 – 15 centiméter mélyről) tudják felvenni. Az ilyen növények hamar elpusztulnak szárazságban, jóval az aszály tetőzése előtt. A Water Saver keverékben található nádképű csenkesz gyökérzete akár 60 centiméteres mélységig is lehatolhat, a vizet és a tápanyagokat (cukrok) pedig a gyökerében tárolja, így át tudja vészelni az esetleges száraz időszakokat is. A réti perje biztosítja a vízszintes irányú növekedést, így kiterjedt, földfelszín alatti tarack- és gyökérhálózat jön létre.


Fű igényre szabva

A leggyorsabb felülvetési megoldás alacsony hőmérsékleten

A sportpályákat nap mint nap használják a sportolók. Ezért nem meglepő, hogy a téli szünet beköszöntével a pálya egyes részei leromlanak,valamint a játékszezon végére a pálya gyepszőnyege sok helyen szinte teljesen kikopik, ami jelentősen csökkenti a pálya használhatóságát, a rajta játszható időtartamot.

Az SOS az ideális megoldás ilyen esetekre, mivel feleannyi időre van szüksége a megújuláshoz a felülvetést követően. Az SOS-t lehet használni a kritikusabb időszakokban is, tehát az év elején, illetve végén, amikor a füvet stressz éri és korlátozott a növekedése. Az SOS akkor is bevethető, amikor alacsony a talaj hőmérséklete (akár 4 Celsius fok) és így - egy rövid regenerációs időszak után - a játékszezont is meg lehet hosszabbítani.


Az SOS egy remek megoldás a sportpályák
számára

Az SOS egy olyan innovatív termék, amelyre a rendkívül gyors csírázás és fejlődés jellemző, még nagyon alacsony hőmérsékleten történő felülvetést követően is. Alacsony hőmérsékleten az SOS a csak angol perjét tartalmazó keveréknél sokkal gyorsabban csírázik és intenzívebben fejlődik. A fokozott igénybevétel miatt károsodott pályákat így jóval rövidebb idő alatt lehet a kívánt füvesítettségi szintig feljavítani. Az SOS-nek köszönhetőenjelentősen, mintegy 50%-kal csökkenhet a tél utáni felülvetést követő “regenerációs időszak”, amikor a talajhőmérséklet 4 ºC körül van. Az SOS magasabbfűborítottságot biztosít az olyan időszakokban, amikor a fű a leginkább ki van téve a tél károsító hatásainak. Az SOS egy olyan pályát ad nekünk, amely hosszabb ideig alkalmas a játékra.

Gyorsabb csírázás SOS-sel!
Gyorsabb csírázás az olaszperje legújabb generációjával: SOS! Az SOS egy olyan jól ismert felülvetési megoldás, amely kiváló csírázást ésfejlődést biztosít nagyon alacsony talajhőmérsékleten (akár 4 Celsius fok) is, következésképpen a pályát egész évben boríthatja zöld gyepszőnyeg. Az SOS-sel csökkenthető a pálya felújítását követő megújulási idő. Amennyiben a pálya felülvetése SOS-sel történik, akkor a fűborítottság legalább 60%-os lesz egy hónapon belül, ami 18 nappal kevesebb, mintha a pálya felülvetése kizárólag angol perjét tartalmazó keverékkel történt volna. Felejtse el a “takarmány típusú” olaszperjéket. A fejlett
nemesítési eljárásoknak köszönhetően a Barenbrugnak sikerült elérnie a harmadik generációs SOS-re jellemző tulajdonságokat. Az elvárt levélfinomságra vonatkozó tulajdonságok az alábbiakban láthatóak.

Felülvetés alacsony hőmérsékleten

A fokozott használatnak kitett pályák a legtöbb fűnövényt a tél közepén veszítik el. Ez azt jelenti, hogy az adott klubnak rögtönöznie kell, ha továbbra is szeretnének játszani a pályájukon. Ilyenkor az SOS a megoldás, és amennyiben ezzel a felülvetést rendszeresen elvégzik, már a téli időszak végétől kezdődően, a pálya magas szintű fűborítottsága fenntartható. Az alábbi ábrán látható, hogy az SOS milyen gyorsan csírázik és fejlődik, januári felülvetés esetén, 4 ºC-os talajhőmérséklet mellett. Egy hónappal később a fűborítottság már 60% felett van.

Hosszabb játékszezon!

Az SOS-nek köszönhetően a játékszezon pár hónappal is hosszabb lehet akár. Amennyiben a pálya felülvetése már kora tavasszal megtörténik, akkor a pálya gyepszőnyege folyamatosan sűrűmarad. A pályákat így sokkal intenzívebben lehet használni, mint eddig lehetett. Az SOS jelentősen
növeli a játékórák számát, néhány esetben akár 100 órával is.

 


Zöld Bolygó

Új fűfajták és fűmagkeverékek nemesítése, illetve fejlesztése ökológiai felelősségtudattal. A Barenbrug cég számára ez az egyik legfontosabb alapelv. Tudjuk azt, hogy a Földet csak kölcsön kaptuk. Gyermekeink számára egészséges és szép életet szeretnénk biztosítani ezen a gyönyörű zöld bolygón. Noha a fű jelentősen csökkenti a szén-dioxid mennyiségét és tisztítja a levegőt és a vizeket, a Barenbrug olyan fűmagkeverékeket állít elő, amelyek mindenben megfelelnek a Zöld Bolygó címke fenntarthatóságra vonatkozó legszigorúbb előírásainak.

Ezek a keverékek kevesebb vizet, műtrágyát és növényvédőszert igényelnek, továbbá nem kell őket gyakran nyírni. A Zöld Bolygó címke azt jelenti, hogy a fű a fenti minőségi jellemzők közül legalább az egyik esetében jobb pontszámot ér el, mint az előző generációk. Ennélfogva a címkét mindig a
legegyedibb fűmagkeverék kapja. A Zöld Bolygó címke bevezetésével a Barenbrug segíti a zöldfelületekkezelőit a füves területek környezetkímélő és gazdaságos fenntartásában és használatában. Kizárólag a Barenbrug használja a fenntarthatósági címkét a fűmagkeverékein? Nem. De a Barenbrug
egyike azon kevés vállalatoknak a világon, amely kiterjedt kutatási tevékenységet végez a fűfajták nemesítése, illetve a fűmagkeverékek megalkotása terén. A Barenbrug azonban a sok éves szakértelmének köszönhetően mindenkinél jobban tudja, hogy mely fajták és keverékek járulnak hozzá még
nagyobb mértékben a fenntartható használathoz és ápoláshoz. Ebben viszont mindenféleképpen egyedülállóak vagyunk!

 

Kevesebb víz

 

Az elmúlt évtizedben az időjárási viszonyok kiszámíthatatlanul szélsőségessé váltak. Tavasszal és nyáron egyre gyakoribbak a hosszú aszályos időszakok, de nem ritkák a rendkívül kiadós esőzések sem. A víz – természetesen – elengedhetetlen a fű csírázásához, növekedéséhez, fejlődéséhez. A megváltozott
időjárási feltételek folytán a füveknek is magasabb követelményeknek kell megfelelniük.

Vízigény

A Zöld Bolygó címkével rendelkező termékeink alacsony vízigénye akár 70 százalékos vízmegtakarítást is lehetővé tesz. Ily módon nagymértékben hozzájárulnak a rekreációs célra telepített füves területek fenntarthatóságához. A forróság és az aszály éppen az egyre vízhiányosabb időszakokban növeli a füvek vízigényét. A Zöld Bolygó címkével ellátott, tökéletesen összeállított fűmagkeverékeink kevesebb vizet igényelnek, vizet lehet velük megtakarítani az egyébként is vízben szűkös nyári időszakokban. Lényegesen alacsonyabb vízigényük ellenére ezek a termékek kiválóan teljesítenek és legalább ugyanolyan
minőségűek, mint a többiek.

Kutatás

A többéves forró és száraz körülmények között végzett kutatásaink hasznos információkat szolgáltattak a füvek aszálytűréséről. Az már eddig is tudott volt, hogy bizonyos fűfajok jóval kevesebb vizet igényelnek optimális fejlődésükhöz, mint mások. Az olasz Landlab kutatóintézet bebizonyította, hogy ez az eltérés nem csak fűfajok között tapasztalható, hanem még az adott faj fajtái között is jelentkezhet. A réti perje (Poa pratensis) jelentős genetikai változatosságot mutat szárazság- és hőtűrés vonatkozásában. Ez azt jelenti, hogy bizonyos fajtái jól teljesítenek aszályban, mások viszont nem. Az 1.ábra a Barimpala réti perje és a hagyományos réti perje stressztűrő-képességét mutatja be tavasszal és ősszel. A nádképű csenkesz (Festuca arundinacea) szárazságtűrése közismert. A Barenbrug nádképű csenkesz fajtái nagy kiterjedésű, mély gyökérrendszert alakítanak ki (2. ábra). Ez a tulajdonságuk lehetővé teszi, hogy a vizet még a
talaj mélyebb rétegeiből is fel tudják venni. Az átlagos füvek sekélyebben gyökereznek, és így csak a talaj felső 10 – 15 centiméteres rétegében található vizet tudják hasznosítani. Következésképpen ezek a növények száraz időszakban hamar elpusztulnak, még jóval azelőtt, hogy az aszály elérné a tetőfokát. A kiváló minőségű nádképű csenkesz fajták 60 centiméternél mélyebbre is gyökereznek, s gyökereikben vizet, valamint cukrot is tárolnak. Ezáltal remekül át tudja vészelni a száraz időszakokat.

Kevesebb műtrágya

A fűnek tápanyagokra van szüksége ahhoz, hogy az elvárt módon tudjon teljesíteni. A nitrogén az egyik legfontosabb elem a fű növekedéséhez. A műtrágyákat nem megújuló erőforrások felhasználásával, energiaigényes technológiákkal állítják elő. A túlzásba vitt műtrágyázás veszélyt jelent az ökoszisztémára nézve is.

Műtrágyák

Kutatás
A fűnövények tápanyagigénye általában a következőktől függ:
• A felhasználás célja: a sportpályákat borító fűnek
más követelményeknek kell megfelelnie, mint a
golfpályákra, avagy parkokra szánt fűnek;
• A fűfajok: az angol perje tápanyagigénye
magasabb, mint a vörös csenkeszé;
• Genetikai változatok: különböző

Többéves, független kutatások alapján az STRI Bingley (Egyesült Királyság) megállapította, hogy a vörös csenkesz jól teljesít alacsony, illetve amint azt a 3. ábra világosan mutatja – hagyományos trágyázás mellett – a vörös csenkesz aránya alacsonyabb, mint kisebb műtrágya adagok esetében. Ez azt jelenti, hogy a Bar Fescue kisebb műtrágya adagok mellett is jobb minőségű füves területet ad.

Ebből az alábbi következtetést vonhatjuk le: amennyiben a 120 kg/ha/év műtrágya adagot lecsökkentjük 60 kg/ha/évre, akkor a pázsit úgy tartja meg a tőle megkívánt minőséget, hogy 50%-kal kevesebb műtrágyát kellett rá kiszórni. A kutatás azt is kiderítette, hogy ez ráadásul az egynyári perje növekedését, terjedését is megakadályozza.

Jelentős eltérések vannak a még jól ismert angol perje fajtái között is. Ígéretesek az egy a közelmúltban elkezdett kísérlet előzetes eredményei – amely kísérlet azt vizsgálja, hogy a kevesebb nitrogén milyen hatást gyakorol azokra a fajtákra, amelyeket sportolás céljára telepített területeken használnak – továbbá
eloszlatja azt a régi (téves) meggyőződést, hogy az angol perjének magas a nitrogénigénye.

Ha egy fűmagkeveréket gondosan és szakértelemmel választanak ki egy adott célra, akkor ez még a műtrágya felhasználásra is jótékony hatást gyakorol. Ugyanis adott fűkeverékek ugyanolyan jól teljesítenek, mint mások, csak kevesebb műtrágyára van szükségük. Ily módon kevesebb műtrágyát kell nagyon alacsony műtrágya adagok mellett is. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyep minősége ugyanolyan maradt még akkor is, amikor a műtrágya mennyiségét csökkentették. A kutatás a keverékek és fajták teljesítményét vizsgálta alacsony (60 kg N/ha/ év) és hagyományos (120 kg N/ha/év) műtrágya felhasználás mellett. Ezenkívül még azt is figyelték, hogy az alacsonyabb műtrágya adagok milyen hatást gyakorolnak a betegségekkel szembeni ellenállóképességre, az egynyári perje terjedésére, a pázsit sűrűségére, a (golf)labda sebességére, valamint a pázsit filcesedésére. Továbbá a kutatás azt is bizonyította, hogy a vörös csenkesz aránya alacsony műtrágya adagok mellett növekedett a hagyományos adagokhoz képest.

Kevesebb növényvédőszer

A sportpályákon, pázsitokon és a golfpályákon is felléphetnek olyan stresszhelyzetek, amelyek betegségek (gombabetegségek) kialakulásához vezethetnek. Ebben a vonatkozásban még a változó klíma is számottevő fontossággal bír. A gombás
megbetegedések számos formában jelentkezhetnek és súlyosan károsíthatják egyrészt a zöldterület, másrészt – ennek folyományaként – a pályán játszható sport minőségét is. A mi mottónk az, hogy “Könnyebb megelőzni, mint gyógyítani”. Az is gond,
hogy a betegségek megelőzése és kezelése során alkalmazható, hatékony (vegyi) anyagok száma folyamatosan csökken.

Növényvédőszerek
Ha olyan keverékeket használ, amelyek a betegségekkel szembeni ellenállóképességet illetően a legkiemelkedőbb fűfajtákat tartalmazza, akkor ezzel egyúttal csökkentheti a növényvédőszerekre fordított kiadásait is. Ez magasabb fokú fenntarthatóságot eredményez anélkül, hogy a fű minősége csökkenne.

Kutatás
A Barenbrug nemesítési programja az olyan genetikai fajtajellemzőkre történő szelekcióra épül, mint például a rózsaszín fonalasodással, a szklerotíniás megbetegedéssel (dollár-folt) és fuzáriummal szembeni rezisztencia. Az új fajtáinkat az egész
világon vizsgáljuk, hogy milyen az ellenállóképességük ezekkel a betegségekkel szemben. Kizárólag a legjobb fajtákat veszik fel a nemzeti fajtajegyzékekbe. Amikor egy fajtát felvételre javasolnak, akkor olyan független intézetek vizsgálják
azt, mint például a PPO (Hollandia), a Bundessortenant (Németország) és az STRI (Egyesült Királyság). Az eredményeket közli a Grasgids, RegelSaatgutMischungen (RSM) és az STRI Turf Seeds Bulletin. Széleskörű vizsgálatokat folytatunk annak megállapítására is, hogy vajon mely fajtakombinációk adják a betegségekkel szemben leginkább ellenálló keverékeket. A 4. ábra az STRI listán szereplő Barenbrug fajták teljesítményét mutatja be az átlaghoz viszonyítva. A Barenbrug legújabb vörös
csenkesz (Festuca rubra litoralis) fajtájának rózsaszín fonalasodással szembeni ellenállóképessége átlagosan 30%-kal jobb a 2015-ös Turf Seeds Bulletin átlag értékéhez viszonyítva.

Az 5. ábra a vörös csenkesz (Festuca rubra commutata) rózsaszín fonalasodással szembeni ellenállóképességét mutatja. Az átlagos érték 6,2, miközben a Barenbrug legújabb fajtáinak átlaga több mint 7. Ezekkel az új fajtákkal a rózsaszín fonalasodás
fertőzés kockázata jóval csekélyebb, még kisebb műtrágya adagok mellett is. A mi Zöld Bolygó címkével ellátott termékeink betegségekkel szembeni ellenállóképessége 35%-kal jobb, mint a hagyományos termékek ellenállóképessége.


Kevesebb nyírás

A fenntartható pázsit ápolás egyben kevesebb nyírást is jelent. A növekedési időszakban, magas hőmérséklet és intenzív fényviszonyok mellett, a fű jelentős mennyiségű növényi tömeget hozhat létre. Következésképpen a füvet gyakrabban kell
nyírni, amihez több munkára van szükség, növekszik a gép- és üzemanyagköltség (fosszilis energia) és ezzel egyidőben megnő a szén-dioxid kibocsátás is.

Nyírási trendek
A Barenbrug immár 5 éve jelentős összegeket fektet a füvek biomassza termelését vizsgáló kutatásokba. Az eredmények azt mutatják, hogy a fűmagasság és biomassza-termelés tekintetében nem csak a fajok között vannak jelentős eltérések,
hanem még a fajták között, azaz fajtaszinten is.

Kutatás
Angol perje - Számottevő eltérések vannak az egyes angol perje fajták között. Általánosságban elmondható, hogy a régebbi, sportpályákra nemesített fajták, mint például a Barrage jóval több biomasszát termelnek az újabb fajtáknál, különösképpen
a finomlevelűeknél. A különbség akár meghaladhatja a 30 %-ot is. A 6. ábra az évente előállított biomassza mennyiségek közti eltérést mutatja be néhány angol perje fajta esetében. A Barsignum, amely finomabb levélzettel rendelkezik,
több, mint 40%-kal kevesebb biomasszát állít elő, mint a jelenlegi széles levelű, sportpályákra kifejlesztett fajták.

Réti perje - Noha a réti perje esetében a biomassza termelésre vonatkozó eltérések kisebbek, mint az angol perje esetében, ennek ellenére a réti perje fajták magassága mégis lényeges eltérést mutathat. A finomabb levelű fajták lassabban nőnek, mint a
széles levelűek. A 7. ábra néhány réti perje fajta éves biomassza-termelése közötti különbséget mutatja be. Az eltérések akár elérhetik a 33%-ot is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Pázsit Vetőmag