Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Nyári gyepápolás

Nyári gyepápolás Májusban már az első néhány fűnyíráson is túl vagyunk és az öntözőrendszert is beüzemeltük a kertben.Összefoglaljuk,mire érdemes odafigyelni, hogy zöldellő kertben élvezhessük a napsütést,puha fűben futballozhassunk és a kerti BBQ-partik is jobb hangulatban teljenek.

Gyeptáplálás

A fű egész élete során növekedési szakaszban van,ezért folyamatos tápanyag utánpótlást is igényel.A fűnyíráskor levágott nyesedékkel is rengeteg értékes tápanyagot távolítunk el a gyepből.Az olcsóbb,egyszerű műtrágya is jó lehet. De ha nem akarunk minden hétvégén műtrágyázni és biztosak akarunk lenni benne,hogy a műtrágya nem égeti ki a gyepet, választhatunk úgynevezett burkolt műtrágyát is,amit nem mos ki az első tavaszi zápor.A gyepnek legmegfelelőbb műtrágya alkalmazásával feltűnő javulás érhető el a felületminőségében, főként ami a kinézetét és taposással szembeni ellenállóságát illeti.Arra is érdemes figyelnünk,hogy a környezetet minél kevésbé terhelő terméket válasszunk, ami nem mosódik le a gyökérzóna alá, az altalajba, így nem szennyezi a talajvizet és természetes környezetünket.

Virágzó kert

Ha virágágyást szeretnénk kialakítani, esetleg a meglévő sövényt, dísznövényeket színesíteni, válasszuk a helyi kertészeteket. Vásárlásunkkal támogathatjuk a talpon maradásukat, ráadásul valószínűleg részletesebb tájékoztatást, személyre szabott tanácsokat is kaphatunk tőlük növényeink ápolásához. Hogy a teljes szezononát fenntarthassuk növényeink egészségét és gyönyörködhessünk virágjainkban, ajánlott még  a nagy meleg beköszönte előtt műtrágyázni. Egy burkolt, komplex műtrágya kijuttatásával akár a teljes szezonon keresztül biztosíthatjuk a tápanyagokat, garantálva ezzel hat hónapnyi virágzást és növekedést.

Fűnyírás

Nyáron hagyjuk magasabbra nőni a gyepet, válasszuk a fajtához ajánlott leghoszszabb vágási magasságot. A hosszabbra hagyott gyep mélyebben gyökerezik, így a talaj alsó rétegeiből is képes vizet felvenni, illetve jobban takarja a földfelszínt, csökkentve ezzel a párolgást. Továbbra is tartsuk be az 1/3 szabályt,azaz egy alkalommal maximum a fű hosszának 1/3-át vágjuk vissza. Ellenkező esetben ,megskalpoljuk" a gyepet, amely további stresszt jelent, és akár kopasz foltok megjelenéséhez is vezethet.Egy 5- 6centis nyírási magassághoz elegendő a füvet hetente egyszer nyírni, míg 3-4 cm megtartásához heti két fűnyírásra lesz szükség. Extrém röviden tartott, kb 2 cm-es gyep esetében a napi fűnyírás már elengedhetetlen (robotfűnyíró ajánlott).

Öntözés

A mindennapos öntözés kifejezetten káros lehet a fű egészségére, mivel a nedves leveleken könnyebben megtelepednek a különböző gombás betegségek. Emiatt nem ajánlott az öntözés az esti órákban sem,mert a levelek már nem tudnak megszáradni. Szintén biztosítanunk kell a víz megfelelőlefolyását, a pangó pocsolyák és a rothadás elkerülésére. Ha túl tömör a talaj, szükségessé válhat egy talajszellőztetés, amelyet érdemes még a kánikulai napok beköszönte előtt elvégezni.

Gyomosodás

A nyári meleg, főként megfelelő öntözéssel párosítva, sajnos ideális környezetet teremt a gyomnövények számára is. Ha kertünk hajlamos a gyomosodásra,de nem szeretnénk permetezni a gyomokat, kiváló megoldást nyújthat egy gyomirtóval kombinált burkolt műtrágya. Kijuttatása lehetőleg két nyírás között történjen, amikor a gyomnövényeknek van lombja, amin a hatóanyag érvényesül, felszívódik.

forrás: Kerti Hírmondó

Kerti tipp

A gyep vízigénye az alkotó fajtáktól, a nyírási magasságtól, a hőmérséklettől, a talajtípustól és a széltől is függ. Legtöbbször elegendő csupánheti 1-2 alkalommal alaposan öntözni,erre legjobb indikátor a ,lábnyomhatás"; azaz taposás utána kókadt, vízhiányos fűszálak nem egyenesednek fel, a lábnyomok sokáig láthatóak maradnak a gyepfelületen. Ilyenkor szükséges lehet az öntözés, egyszerre 10-15mm csapadéknak megfelelő mennyiségben.