Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Gyep növényvédelme

Gyep növényvédelme Ebben a cikkben bemutatjuk a leggyakoribb fűre leselkedő betegségeket és kártevőket.

Moha

Kórkép: A gyep füve egyre inkább visszaszorul, a moha terjed. Moha elsősorban ott keletkezik, ahol pangó víz, árnyék és összetömörödött talaj található. Az alacsony pH-érték valamint a tápanyaghiány is hozzájárul ehhez. Ha a pH‑érték 5,5 alá süllyed, nemcsak a talaj mikroorganizmusainak egy része pusztul el, de a
fű is kevésbé nő, így a moha könnyen terjedhet.

Kezelés: Ha a talaj csak helyenként, kis mértékben mohásodott, elég, ha a mohát tavasszal írtóboronával eltávolítjuk. Ezután a gyepet speciális pázsittrágyával trágyázzuk meg, túl alacsony pH-érték esetén lássuk el a talajt mésszel. Ha a moha már erősen elterjedt, használjunk mohairtó szert. Az összetömörödött talajt lazítsuk fel. Ásóvillával szúrjunk lyukakat a talajba (nagy felületek kezelésére speciális eszközök állnak rendelkezésre) és ezeket töltsük meg
durva homokkal (levegőztetés). Ne nyírjuk túl alacsonyra a gyepet. Az optimális magasság 4-5 cm, árnyékban 6 cm. A túlzott nyírás gyengíti a füvet, vagy árt neki.
Növényvédő szerek: Landscaperpro mohairtó szer, Substral mohairtó szer.

Gyom

Kórkép: A pázsit elgyomosodik, a fű egyre inkább visszaszorul. Pitypang, lóhere, százszorszép és más gyomok terjednek. A pázsit füve számára már nem optimálisak a növekedés feltételei.
Kezelés: Távolítsuk el a gyomot, kisebb területeken kézzel, ha nagy területen van pázsitunk, használjunk speciális gyomirtó szert. A gyepnek könnyű talajon 5,5 pH- értékre van szüksége, nehéz talajon 6,5 pH-értékre. Meszezzük a talajt, ha a pH-érték túl alacsony, ha túl magas, pár évig ne tegyük. Évente kétszer trágyázzunk
speciális gyeptrágyával. Az összetömörödött talajt lazítsuk fel. Ásóvillával szúrjunk lyukakat a talajba (nagy felületek kezelésére speciális eszközök állnak rendelkezésre) és ezeket töltsük meg durva homokkal (levegőztetés). Ne nyírjuk túl alacsonyra a gyepet. Az optimális magasság 4-5 cm, árnyékban 6 cm. A túlzott
nyírás gyengíti a füvet, vagy árt neki.

Gyomírtó szerek: Amega, Boom Efekt, Bofix Garden, Landscaperpro gyomirtó szer, Substral gyomirtó szer

Pajorok

Kórkép: A fűszálak az érintett helyeken nem nőnek rendesen és megbarnulnak. A gyep felemelhető, mint egy szőnyeg. A talajban 1–5 cm hosszú pajorokat találunk, melyek elrágják a fűszálak gyökerét. Ezek a kerti cserebogár, a májusi cserebogár, és a sárga cserebogár lárvái, melyek a talajban fejlődnek ki és a növények
gyökerével táplálkoznak. Testük fehér, végén megvastagodó, három mellcsontpárral, fejük barna. A kárt fokozzák a madarak, melyek a pajorokat akarják elkapni, és közben feltúrják a talajt.
Kezelés: Ne nyírjuk túl rövidre a gyepet, hogy megnehezítsük a bogarak peterakását. Ha maximálisan 1,5 cm-es nagy pajorokat találunk, akkor azok a kerti cserebogár lárvái. Ezek ellen hasznos fonálférgekkel (nematodákkal) küzdhetünk, amint a talaj hőmérséklete elérte a minimum 12 ºC-t (ld. a 127. oldaltól). A májusi és a júniusi cserebogát nagyobb lárvái ellen nem tudunk küzdeni.
Növényvédő szerek: hasznos szervezet: Nematop; kémiai szer: Force 1,5 G.

Lószúnyog lárvák (Tipula)

Kórkép: A gyep foltokban barna lesz és elhal.A talajban kb. 4 cm hosszú, sötét lárvákat találunk. Testük hosszúkás, ráncos és nincs lábuk. A lárvák a fűszálak gyökerét eszik. Esős időben elhagyják a talajt és a föld feletti növényrészeket is eszik. A lárvák rendszerint a tavaszi és nyári hónapokban károsítanak. A késő nyári bebábozódás után kibújnak a jellegzetes nagyon hosszú lábú lószúnyogok.

Kezelés: Ha nagyon sok van belőlük, fonálférgekkel (Steinernema carpocapsae) küzdhetünk ellenük, amint a talaj hőmérséklete elérte a minimum 12 ºC-t. Ezek a 0,5 – 1 mm-es fonálférgek behatolnak a lárvákba és megölik őket.

Növényvédő szerek: hasznos szervezet: Nemastar engedélyeztetése folyamatban van; kémiai szer: Force 1,5 G.

Gombakörök

Kórkép: Különböző gombák terméstestükkel feltűnő kört képeznek a gyepen. Ez három, egymástól eltérő formában jelenhet meg: elhalt fűszálak koszorúja, sötétzöld fűszálak gyűrűje gomba terméstestekkel vagy anélkül, és csak kalapos gombákból álló gyűrű. A körön belüli talajt vizet át nem eresztő gombaszövedék
járja át. A kör évről évre növekszik. Nagyobb mértékben fordulnak elő gombakörök tápanyaghiány, szárazság vagy összetömörödött
talaj esetén.
Kezelés: Távolítsuk el és semmisítsük meg a gomba terméstesteket. Lazítsuk fel az érintett területet egy ásóvillával és öntözzük meg alaposan. Lássuk el a gyepet elegendő tápanyaggal és vízzel. Ha mindez nem lenne eredményes, 30 cm mélységig kicserélhetjük a talajt, a gombaszövedék eltávolítása céljából. Direkt kémiai
védőszerként jelenleg nincs engedélyezve növényvédő szer.

Hópenész

Kórkép: Különösen tavasszal, hóolvadás után jelentkeznek a gyepen kerek, sárgás barna vagy ezüstszürke, 25 – 30 cm átmérőjű foltok. A fű kipusztul. Tartós nedvesség esetén sűrű, vattára hasonlító, szürke-rózsaszínű gombamicélium látható. A betegséget elősegíti a pangó víz, az ősszel adagolt túl sok nitrogén, és a gyep
letakarása a levágott fűvel vagy a levelekkel.

Kezelés: Ne hagyjunk levágott füvet a gyepen, és ősszel gereblyézzük le róla a leveleket. Legkésőbb szeptember elején trágyázzunk nagy káliumtartalmú műtrágyával. Erősen összetömörödött részeken lazítsuk fel mélyen a talajt. Gyeplazítózzunk tavasszal, hogy eltávolítsuk a beteg növényanyagot.

Rozsda (Corticium fuciforme)

Kórkép: Kezdetben kicsi, szabálytalan alakú, világosbarna foltok mutatkoznak. Később ezek szalmasárgára színeződnek. A fű elhal. A beteg fűszálak végén később vöröses gombafonalak keletkeznek, melyek agancsformájúak. Tartósan nedves időjárásban, és 16–22 ºC hőmérsékletesen viharos gyorsasággal terjed el a betegség.
Különösen hajlamosak rá a tápanyaghiányos gyepfelületek.
Kezelés: Trágyázzuk kiegyensúlyozottan és egyenletesen a gyepet. Ne vágjuk 5 cm-nél kisebbre. Száraz időszakokban a Corticium magától eltűnik.

Kérdés - válasz

Kertünk gyepén tavasszal, főleg kiadós záporok után, kis, kb. 1 cm-es földhalmocskák jelennek meg. Honnan kerülnek elő ezek?
Valószínűleg gilisztaürülékről van szó. Főleg olyan gyepfelületen található, amelyre ritkán lépnek. Annak a jele, hogy a talaj él, sok giliszta van benne. Ezek tavasszal lesznek különösen aktívak, amikor emelkedik a talaj hőmérséklete és nagy a nedvességtartalma. A giliszta elhalt növénymaradványokat eszik és ezeket aztán  kiválasztja. Ezzel döntően hozzájárulnak a humuszképződéshez.

A gyepünk szép zöld és dús. A fűszálak vége mégis az egész gyepen megbarnul. Miért hat a gyep mindig borzasnak és kirojtosodottnak?
Valószínűleg a fűnyíró gépük a hibás. Nem élesek a kései. Már nem vágják le a füvet, hanem csak letépik. Menjenek el egy szakműhelybe a fűnyíróval, és éleztessék meg a késeket vagy cseréltessék ki.

Pont a mi gyepünkön készített egy vakond több kis dombot. Hogy űzhetjük el, anélkül, hogy megölnénk, hiszen védett állat?
Igazuk van. A vakond a védett állatokhoz tartozik, eszmei értéke 2000 Ft. Tilos vadászni rá, üldözni, megsebesíteni vagy megölni. Csak azt próbálhatják meg, hogy valamilyen eszközzel elriasztják. Egyébként pedig csak a föld dombocskák zavaróak. Különben a vakond hasznos állat, hiszen nagy mennyiségben pusztítja a lószúnyog lárvákat, a pajorokat és más rovarokat.

*A blog tartalma az Éves Kerti Mindentudó könyvből származik, a Sziget Kiadó jóváhagyásával.

Amennyiben még több hasonlóan hasznos tudásanyagot szeretnél olvasni, akkor itt tudod megvásárolni a Növényvédelem könyvet.