Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Gyeptrágyázás ősszel

Gyeptrágyázás ősszel Ősszel a természet kezd nyugalomba vonulni. Ilyenkor kell gyepünket felkészíteni a jövő évre úgy, hogy közben a téli hónapokra is védelmet kapjon. Ezért célszerű ilyenkor őszi gyeptrágyázást alkalmazni.

Na, de mivel trágyázzunk?

Sokan eshetnek abba hibába, hogy a tavaszról, nyárról megmaradt gyepműtrágyát rászórják a területre. Úgy gondolják, így elfogy a megvásárolt műtrágya, nem kell tovább tárolni a dobozát, ezzel egyidejűleg pedig kipipálhatják az őszi gyeptrágyázást is. 

Kis szerencsével az őszi magasabb nappali hőmérséklet, még beindítja a gyep növekedését és a gyeptrágya talajba oldódását. Ennek hatására még szép zöld, majdnem tavaszi hangulatú gyepszínt kapunk. Mindenki büszke lesz magára, és bizonyára maximálisan meg lesz elégedve a gyepműtrágyával, azonban kevesen tudják, hogy ezzel akaratuk ellenére ártanak a fűnek. Egyesek granulált formában szervestrágyát is alkalmaznak, mely szintén gyönyörű gyepet eredményezhet, de sajnos ez is árt a gyepnek.

Ősszel ugyanis nem a lombozaté „fűszálaké” a fő szerep, hanem az alsó növényi részeké (a fűszálak legalsó részétől, a gyökérnyakon át, egészen a gyökérzetig). Ezeket növényi részeket kell ősszel felkészíteni a zordabb időjárásra. A megfelelően kezelt, jól előkészített gyep, ellenáll a viszontagságoknak és a tél elmúltával könnyebben fejlődésnek indul.

A tavaszi gyeptrágyák nagy része nitrogén túlsúlyos. A nitrogén a hajtásnövekedésért, lombtömegért felel. Ha nitrogén túlsúlyos műtrágyával trágyázunk ősszel, akkor valóban szép gyepünk lesz és akár még vágnunk is kell, de ez nem készíti fel a gyepet a télre, a jövő évre.

Őszi műtrágyázásra a kálium túlsúlyos műtrágyák a megfelelők. Minden őszi gyepműtrágya tartalmaz Nitrogént (N), Foszfort (P), Káliumot (K). Mezo és Mikroelemeket. Arra kell figyelni, hogy a három fontos elem közül (N:P:K arányából) a Kálium legyen túlsúlyban.


A Kálium ugyanis a növények, így a gyep sejtfalát védi. Ellenállóbbá teszi a tél viszontagságaival szemben (könnyebben elviselik a hideget) és rezisztensebbé válnak a különböző betegségekkel szemben.

> Az őszi gyepműtrágya Gazdaboltunkban megtalálható.

Hogyan juttassuk ki a műtrágyát?

Leggyakrabban kézzel szórjuk ki gyepünkre. Ez azonban akaratunk ellenére egyenetlen lesz.  Egyenletes gyeptrágyázást műtrágya szóró kocsival tudunk végezni. A gyártók különböző szemcseméretű műtrágyákat állítanak elő. Ezeknek megfelelően a szóró kocsi tartályának alján lévő rést a műtrágya szemcseméretéhez be tudjuk állítani. Fele akkora energiával tökéletes munkát tudunk végezni. A szóró kocsit pedig elegendő egyszer megvásárolni, s ha vigyázunk rá, bármelyik évszakban segítségünkre lehet gyeptrágyázás során. 

Szóró kocsi kínálatunkat megtekinthetik, megvásárolhatják Gazdaboltunkban. 

írta: Bábel Gábor

Tartalomhoz tartozó címkék: füvesítés gyeptrágya