Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezheted, amivel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Patkány távoltartása a komposztálótól

Patkány távoltartása a komposztálótól

Komposztálni jó, komposztálni nagyszerű ötlet és mi is több cikkünkben beszéltünk már erről, azonban van egy fontos téma, ami talán egyeseket elriaszthat attól, hogy mindenféle szerves anyagot egy kupacban tároljanak a kert sarkában, ez pedig a patkány.
 

Ezek az okos rágcsálók mindenhova bemásznak, mindent megrágnak, így jogos lehet a félelem, hogy ha még terített asztalt is készítünk nekik, ahol felsorakoztatunk egy csomó számukra ínycsiklandozó ételt, akkor bizony hamarosan patkány invázióra számíthatunk.

Nem kell azonban ennek így lennie, ebben a cikkben néhány praktikát osztunk meg, hogy komposztálhasd a kerti és konyhai hulladékodat, ugyanakkor ne lepjenek el a rágcsálók sem.

Mi vonzza a patkányokat?

Ahhoz, hogy megelőzd a patkányok megjelenését tudnod kell mi az ami egyáltalán odavonzza őket. Egy korábbi cikkünkben leíruk, hogy mi a legjobb patkánycsali, így ez egy jó alap lehet. Gyakorlatilag minden, ami ehető, főleg ha egy nagy kupacban van az egy terülj-terülj asztalka a patkányok számára.
A komposztra dobott romlott, lejárt szavatosságú élelmiszer, konyhai hulladék, maradékok, húsnyesedék stb. 
A patkányok szaglása sokkal kifinomultabb, mint a miénk, messziről kiszúrják, ha valami „finomságot” gyűjtögetsz a kertedben és hamar megjelennek.

Hogyan építsd fel a komposztodat, hogy elkerülhesd ezt a hibát?

Ehhez először fussuk át nagyon röviden, hogyan tudsz komposztálni.

 • Egy kupac a sarokban, amire néha ránézel – ez a lusta módszer, semmi gond nincs vele, sokan csinálják így. Hordod szépen egy kupacba a mindenféle organikus anyagokat, 1-2 évente esetleg átrostálod és kertre hordod.
 • Valamilyen komposztáló keret használatával – ez lehet egy raklapokból, deszkákból összeállított keret, vagy akár dróthálóból, drót rácsból felépített változat is
 • Műanyag komposztáló – fedett, zárt profi megoldások, egyre többen használják, hisz esztétikus módon tudod tárolni a félkész anyagokat is.

A komposztálók többsége nincs szem előtt, viszonylag ritkán jár arra az ember, így a rágcsálók is zavartalanul dézsmálhatják annak tartalmát. Amellett, hogy zavaró már a tudat is, számtalan veszélyt rejt magában a patkányok megjelenése.

Hogyan tartsam rágcsálómentesen a komposztálót?

A legfontosabb tennivalók megegyeznek azzal, amit a teljes ház és kert esetében is kell tenned, ehhez olvasd el a  Hogy előzzem meg, hogy patkányok lepjék el a házamat? című cikkünket.

Röviden 3 dologra kell figyelned – ne legyen számukra könnyen elérhető táplálék, valamint ne legyenek nyugodt körülmények, valamint ritkítsd a már megjelent állományt.

A táplálék esetében néhány tipp, ami segíthet számodra

 • Minden esetben takard az ehető dolgokat. Tojáshéj, ételmaradék, romlott befőtt stb – villával, lapáttal áss egy mélyebb gödröt a komposztba és fedd le egy-két arasznyi félkész komposszttal az ételt, hogy elnyomd a szagokat.
 • Jó megoldás lehet, ha nem egy nagy komposzthalmot készítesz hanem közvetlen a kertben, az ágyásokban komposztálsz. Itthon kevésbé alkalmazott a módszer, aminek a lényege annyi, hogy ha csak egy pár maréknyi anyagtól kell megszabadulnod, akkor nem kell ezt a komposzthalom tetejére dobnod, hogy ott bűzölögjön, hanem a konyhakertben egy ásónyomni földet kiemelsz, bedobod a konyhai hulladékot, majd visszarakod rá a földet. Mindig újabb helyre ásva ezeket nem fog semmilyen kárt okozni a kertben és a kártevők sem találják meg. A könnyen elbomló anyagok (zöldségek héja például) esetében még erre sincs szükség, egyszerűen csak szétszórhatod az ágyások között, pár forró nyári nap után nyoma sem marad.
 • Megelőzheted a patkány megjelenését és megmaradását ha fizikailag elérhetetlenné teszed számára a komposztot. Ez lehet nagyon sűrű szövésű, erős drótból készült komposztáló (ami alul is zárt!), vagy lehet készen kapható, zárt komposztáló is. Ugyanakkor arra készülj fel azért, hogy a patkány eltökélt és agyafúrt, megtalálja a rést a pajzson, ha van.

Hogyan NE legyenek nyugodt percei a patkányoknak?

 • Egy kézenfekvő megoldás kertes házaknál a kutya. Számtalan kistestű kotorékeb van, ami pokollá tudja tenni a patkányok életét, amelyek imádnak egy szabadon lévő komposzthalomba elmerülni és kiásni onnan a kártevőket. A különféle terrierek, a tacskók, schnauzer, beagle mind-mind ezekre lettek kitenyésztve.
 • Egy ultrahangos rágcsálóriasztó beszerzése egyébként is alapvető egy kertesháznál függetlenül attól, hogy komposztál az ember, vagy sem. Kicsi, egyszerűen beüzemelhető, befektetés a nyugalmadba.

Mit tegyél, ha már ott vannak a patkányok?

Ha a megelőzés nem volt sikeres, akkor kénytelen leszel kezelni a helyzetet, erre több megoldás is kínálkozik.

 • Csapdák – létezik több féle élvefogó patkánycsapda és akadnak olyanok, melyek nem ilyen kíméletesek.
 • Használhatsz különféle mérgeket is, ezek többnyire már bevált vegyszerek, de van aki nem szeretne mindenféle mérget szétszórni az otthonában.
 • Abszolút természetes megoldás lehet ragadozó állatokat a portádra csábítani. A macskák tökéletes ragadozók, valamint a baglyok is ipari mennyiségben tudják elkapni a patkányokat, ráadásul ők is éjszaka tevékenykednek, amikor a patkányok.

Talán rémisztőnek tűnhet ez a sok tennivaló, de felesleges aggódnod. Ha nem a komposzthalom tetején halmozol fel minden nap egy csomó ételt és egyébként rendben tartod a portád, akkor egy kis odafigyeléssel megelőzhető a patkányok megjelenése és elszaporodása.

Kezdj komposztálni bátran, hisz egy nagyszerű módja annak, hogy spórolj és a környezetért is tégy egyszerre.

Tartalomhoz tartozó címkék: Növényvédelem Otthon és háztartás