Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Miért veszélyes a patkány?

Miért veszélyes a patkány?

A patkányok megjelenése az otthonunk környékén bizony felér egy rémálommal, hiszen nem csupán az általuk okozott károk miatt kell aggódni velük kapcsolatban, de higiéniai, valamint a különböző betegségek terjedésének szempontjából is. Lássuk, miért is olyan veszélyesek ezek a rágcsálók és mi az, ami miatt minél előbb meg kell tőlük szabadulni?

Hol érzi jól magát a patkány?

A patkányok nagyon sokféle helyen fészket tudnak rakni, ugyanis számukra minden olyan helyszín ideális, ahol biztonságban érzik magukat és fellelhető a közelben valamilyen étel forrás. Ez lehet pince, garázs, lakóház, ól, pajta vagy akár istálló is. A jelenség pedig ugyanúgy érintheti a mezőgazdasági és ipari létesítményeket, mint a vendéglátóipari egységeket, az irodaházakat vagy éppen lakótelepeket, házakat. Ráadásul elképesztően gyorsan szaporodnak, így nem meglepő, hogy egyre nagyobb terülten végeznek károkozást egy idő után, hiszen ahol egy család megjelenik, ott néhány héten belül bizony várható, hogy utódok születnek. 

Rengeteg kárt okozhatnak

Ahol a patkányok megjelennek, ott garantált valamilyen szintű károkozás. A falakban szinte biztos, hogy kárt tesznek, de az adott helyszínen levő dobozokat, élelmiszert, takarmányt és egyéb „rágni valókat” sem kímélik a fogaikkal. Vagyis igen komoly anyagi vonzata lehet annak, ha valahova beveszik magukat ezek az állatok.

Ez pedig csupán a jéghegy csúcsa, hiszen ürülékükkel komoly mennyiségű élelmiszert vagy takarmányt is beszennyezhetnek, amely – ahogy a későbbiekben majd írunk is róla - betegségek forrása is lehet. Mindezeken felül előszeretettel ásnak lyukakat, fúrnak járatokat, fogaikkal rongálják a  fa- és falszerkezeteket, a kábeleket, de akár a szigetelést is. A vezetékek megrágása ráadásul azért is nagyon veszélyes, mert nagyon komolyan megnöveli az áramütés, valamint a tűzeset kialakulásának kockázatát is.

A földben való ásás pedig akár adott szituációban földcsuszamlással vagy árokpartok sérülésével is járhat, meggyengülhetnek építmények alapjai, de elég csak egy kificamodott bokára gondolni 1-1 beszakadó járat nyomán keletkezett lyuknál. 


Ráadásul ahol haszonállat van, szinte biztos, hogy zavarják a nyugalmukat ezek a rágcsálók, mivel éjszaka aktívak és ekkor indulnak útnak. Ez pedig hosszú távon hatással lehet akár például a tejtermelés hozamára is. 

Betegségeket is hordozhatnak

A károkozás mellett a másik jelentős probléma a higiénia romlása, valamint a betegségek hordozása. Ugyanis ezek az állatok a harapásukkal, karmolásukkal, nyálukkal, ürülékükkel és vizeletükkel is kórokozókat terjesztenek, így gyakorlatilag szinte az első pillanattól kezdve veszélyben vagyunk ott, ahol megjelentek a patkányok. Ugyanis ott, ahol huzamosabb ideig tartózkodnak, a szennyeződés bekerülhet az ivóvízbe, rákerülhet az élelmiszerekbe, de adott esetben akár az ürülékkel, vizelettel szennyezett port is belélegezhetjük. Nem beszélve arról, hogy e rágcsálók testék élősködő bolhák és kullancsok is érintkezhetnek az emberrel és ezek is terjeszthetik a betegségeket. 

De mégis milyen megbetegedések lehetnek ezek? 

Az egyik leggyakrabban előforduló, patkányok által okozott betegség például az úgynevezett  leptospirózis, amely hányással, lázzal, izomfájdalommal is járhat. Ennek a betegségnek úgy lehetnek hordozói ezek a kártevők, hogy ők közben semmilyen tünetet nem produkálnak. 

Ide sorolandó továbbá az LCMV, a fertőző agyhártyagyulladás egyik altípusa is, amely az ember esetében lázzal, fáradtsággal, étvágytalansággal, izomfájdalommal, fejfájással, émelygéssel és hányással járhat. Nem feledkezhetünk meg emellett a a patkányharapási lázról sem, amelynek a tünetei szintén lehet a láz és a hányás.  Ráadásul annak ellenére, hogy a seb maga rendszerint gyorsan begyógyul, a vírus lappangási ideje 1-22 nap is lehet, vagyis akár három héttel az eset után is előjöhetnek a tünetek. Emellett forrása lehet a patkányok jelenléte a szalmonella-fertőzésnek, a tularémiának, a trichinellózisnak.

Az utóbbi esetben egy szabad szemmel nem látható, parányi fonalféreg okozza a problémát, terjedésében pedig komoly jelentősége van a patkányoknak is. Forrásai mindezeken felül a veszettségnek, valamint amint a történelemből ismeretes, a pestisnek is.

Emellett a rágcsálók szőre, ürüléke, de még a hámsejtjeik is okozhatnak allergiát azoknál, akik arra érzékenyek. Az, hogy ezek a betegségek mennyire enyhe vagy erős lefolyásúak, nagyon sok dologtól függ, hiszen valakin átmegy az egész néhány nap alatt, míg másokat ágynak dönt. Vagyis számos szempontból veszélyes az, ha a környezetünkben jelen vannak a patkányok. 

Az elhullott állatok is veszélyt jelentenek!

Fontos hangsúlyozni, hogy nem szabadultunk meg a problémától azzal, ha valamilyen módszeren keresztül eltávolítottuk a rágcsálókat az élők sorából, ugyanis a tetemük is rengeteg veszélyt rejt magában, sőt, ebben az esetben fokozottan igazak a fentiek. 

Mire érdemes odafigyelni a patkányirtás során?

Ma már számtalan különböző módszer létezik arra, miként szabadulhatunk meg a patkányoktól. Azonban bármelyikre is esik a választásunk, mindegyik esetben igaz az, hogy néhány higiéniai szabályt fokozottan be kell tartani. Hiszen például ha már nincs a helyszínen patkány, az ürülékük és a fészkük attól ott marad, amitől bizony záros határidőn belül ajánlott megszabadulni.

Ezt mindenképpen kesztyűben, seprű, rongy vagy papírtörlő segítségével kell megtenni. Ha olyan helyen van mindez ahol por képződhet, akkor mindenképpen javasolt maszkot vagy porvédő álarcot viselni közben, Ha van olyan felület, amelyet a későbbiekben még használnánk, viszont érintkezett az ürülékkel, mindenképpen alaposan meg kell tisztítani fertőtlenítő szerrel.

A patkányfészek felszámolása esetén is hasonló elővigyázatossággal kell eljárni a saját és családunk egészsége érdekében. A tetemet eltávolítása során is igaz az, hogy csak kesztyűben szabad hozzájuk érni. Ezt pedig ajánlott mielőbb megtenni ha mérget használtunk, ugyanis ha előbb talál rá az elhullott állatra például egy kutya, ő maga is mérgezés áldozata lehet. Amennyiben pedig mezőgazdasági területen vagy akár a kertben voltak jelen a patkányok, egy ideig semmiképpen nem ajánlott mezítláb kimenni, még a legnagyobb nyári melegben is szükséges valamilyen lábbeli viselése. 

Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?

A fentieket látva joggal merül fel a kérdés, hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni. Nos, amennyiben magunkon vagy egy hozzátartozónkon tipikus tüneteket észlelünk, akkor mindenképpen javasolt szakember felkeresése. Különösen igaz ez hányás, láz vagy émelygés, étvágytalanság esetén. Azt pedig jelezni kell, hogy kapcsolatba kerülhettünk patkánnyal vagy annak ürülékével, vizeletével is. 


Nagyon lényeges továbbá, hogy ha valakit megharap egy patkány, haladéktalanul orvoshoz kell vele fordulni, ugyanis fennáll a veszettség kialakulásának esélye, amely onnantól kezdve, hogy megjelennek a tünetek, az esetek nagy részében gyógyíthatatlan. 

Az egész környékre hatással lehetnek

Lényeges hangsúlyozni a téma kapcsán, hogy nem csak az adott épület és annak közvetlen környezete van veszélyben, ahol fészket raktak a patkányok, ugyanis jelenlétük az egész környékre hatással lehet. Ugyanis jóval nagyobb az esély arra, hogy megjelennek különböző kórokozók a vízben vagy a talajban. Ezáltal pedig az emberek és a háziállatok egyaránt veszélyben lehetnek. Éppen ezért annyira lényeges már az első nyomok megjelenésénél a megfelelő csapdák, irtószerek kihelyezése. Így elkerülhető a rágcsálók túlzott elszaporodása és a komolyabb károkozás egyaránt. 

Vagyis ha ürülékkel találkozunk, rágcsálás nyomait fedezzük fel, éjjel szokatlan hangokra vagy szagokra leszünk figyelmesek, akkor bizony nagy az esély arra, hogy patkányokkal van dolgunk. Ilyenkor pedig ajánlott mielőbb a tettek mezejére lépni. 

Látható, hogy a patkányok jelenléte elképesztően sokféle veszélyforrást jelent mind ránk, mind a házi-és haszonállatainkra, mind pedig a környezetünkre. Éppen emiatt olyan fontos a megfelelő védekezés.