Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Milyen patkány csali a legjobb?

Milyen patkány csali a legjobb? Ma már egyáltalán nem ritka, hogy a kertes házak környékén megjelennek a patkányok, hiszen ahol táplálék lelőhelyet találnak, ott bizony hamar fészket raknak és szaporodnak is.

Az, hogy erre miként reagál az ember, kifejezetten több esélyes, hiszen van, aki teljesen kétségbe esik már a gondolattól is, de akad olyan is, aki azonnal felveszi a kesztyűt és minden módszert bevet annak érdekében, hogy megszabaduljon ezektől a rágcsálóktól. Ami biztos, hogy a hatékony védekezés érdekében érdemes ismerni a patkány életmódját és a legjobb csalikat is. Ebben a bejegyzésben mindezekről szó lesz.

Rendszerint arról szól a fáma, hogy milyen különböző, nagyon profi, gyors és hatékony patkány csapdák léteznek. Ez pedig való igaz, hiszen tényleg elképesztően színes a kínálat e téren. Azonban a legtöbb ezek közül mit sem ér a megfelelő patkány csalétek hiányában. Hiszen ezek az állatok nem fognak besétálni maguktól a megfelelő helyre, valamivel ösztönözni kell őket. Lássuk az ezzel kapcsolatos fontos tudnivalókat!

Honnan lehet tudni, a patkány él a közelünkben?

A legkönnyebben a lábnyomaikat lehet észrevenni, a poros sáros területeken ugyanis jellegzetes, akár négy centiméter széles nyomokat is hagyhatnak, de farkukkal is gyakran húznak nyomvonalat maguk után. A csapásaik rendszerint fal mellett levő területeken vannak, ugyanis „fedezékben” haladnak, ezen az útvonalon pedig szinte soha nem változtatnak, amíg nem történik valami ami miatt veszélyben érzik magukat.

A búvóhelyeik is erről ismertek, ugyanis mindig közel vannak az épülethez, de minden megfelelően rejtve a kíváncsi szemek elől. Sokszor tölcsérszerű lyukakban vannak a fészkeik, de előfordul az is, hogy padlásokon, garázsokban, pincékben, zsákok között, téglarakásban vagy éppen egyéb felhalmozott anyag között lelnek tökéletes búvóhelyre. Napközben nagyon ritkán tűnnek fel, de éjszaka adott esetben nem csak a mozgásukat, de még a rágcsálásokat is hallani lehet.

Ha a nyomaikat nem, székletüket biztosan meg lehet találni, ugyanis naponta egy patkány akár 40-50 kis darabokban levő székletet ürít, amelyek akár 10-15 centiméter hosszúak is lehetnek. Minél több a széklet, annál közelebb lehetünk a fészekhez.

Amennyiben pedig más nyomot nem találunk, a rágásnyomaik tökéletesen elárulják őket, ugyanis elszeretettel hagyják ott fognyomaikat a küszöbön, az ajtófélfán, a gerendán vagy bármi más ilyen jellegű tárgyon, eszközön.

Ha a fentiek alapján bizonyosságot nyer, hogy legalább egy patkány „költözött” a környékre, itt az ideje cselekedni. Ám a hatékonyság érdekében nem árt alaposan megismerni az állat életmódját is, mielőtt kiválasztanád a megfelelő csalit és csapdát.

Mit érdemes tudni a patkányok életmódjáról?

A patkányoknak számos különböző fajtája létezik, így különbség van közöttük termetben és megjelenésben is. Ami általánosságban elmondható róluk, hogy nagy metszőfogaik állandó növésben vannak, így folyamatosan rágcsálni kényszerülnek. Emellett akár függőlegesen is képesek mászni, de a víz alatt ki tudnak közlekedni bizonyos ideig. Mindenevők, növényi és állati eredetű táplálékot egyaránt fogyasztanak, roppant intelligens, tanulékony állatok és mindemellett elképesztően gyorsan szaporodnak.

Az életük nem hosszú, körülbelül másfél évig élnek. A búvóhelyüket mindig valamilyen élelemforrás mellett alakítják ki, amelyet nagyon könnyen megtalálnak, ugyanis a szaglásuk, a hallásuk és a tapintásuk is igen kifinomult. A „bázist” pedig rendszerint éjjel hagyják el, amíg táplálék után kutatnak. Ahogy fentebb is említettük, az útvonaluk szinte mindig ugyanaz.

Mit eszik a patkány?

Amint feljebb írtuk, a patkányok mindenevők, szinte bármit elfogyasztanak. Az ember mellett élve rájárnak a kidobott élelmiszerre, végigtúrják a komposzthalmokat, a haszon- és kisállatok élelmét dézsmálják, az elraktározott dió, burgonya stb. sincs tőlük biztonságban. Habár gyakorlatilag minden ehetőt el tudnak fogyasztani, mégis meglepően válogatósak!

Végigkóstolják a lehetőségeket és ha élelmiszerbőséggel találkoznak - ami egy emberi környezetben előfordul - akkor kiválogatják a legfinomabb falatokat, a többinél csak a foguk nyomát találjuk. Amit leginkább előnyben részesítenek azok a magas energiatartalmú (cukrokban, zsírokban gazdag) táplálékok, mivel életmódjuk (rengeteg mozgás, gyors szaporodás) sok energiát igényel.

Milyen patkány csalit érdemes használni?

Ha patkány csapdákról van szó, bizony elmondhatjuk, hogy igen széles a választék, ám ahhoz, hogy ezek megfelelően működjenek szükség van egy ideális csalira, ami odavonzza ezeket az állatokat. Sokan javasolnak olyan erőteljesebb illattal rendelkező ételt, mint például a kolbász, a sajt, az olajos hal, de jó ötlet lehet egy darab hús vagy akár tojás is, de nem kevesen próbálkoznak száraz macskatáppal vagy kutyaeledellel is.

A dohos, penészes dolgokat nem kedvelik, így erre mindenképpen érdemes odafigyelni. Ha valami miatt esetleg záros határidőn belül nem fogy el a kitett csali, nem érdemes megvárni, míg megromlik és megpenészedik. Ugyanakkor ajánlott türelmesnek is lenni, hiszen a patkánynak idő kell, míg megbarátkozik egy-egy új dologgal és veszélytelennek érzi annak megközelítését, majd elfogyasztását.

Hova érdemes kitenni a csalit?

A legfontosabb, hogy ha tudjuk, legalább egy patkány „vendégeskedik” nálunk, akkor az ürülékét, a fognyomait, a lábnyomait vagy akár a fészkét is meg kell találnunk. Ez alapján ugyanis tökéletesen lehet arra következtetni, hogy merre mozognak és közlekednek.

Vagyis mindenképpen e hely közelében kell elhelyezni a csalit. A legjobb, ha a szokásos útjuk közelében kap helyet a csapda a csalival, így ugyanis biztosan nem tévesztik majd szem elől, ugyanakkor nem zavarja meg őket a mindennapi, megszokott tevékenységükben. Éppen ezért például az utat elzárni vele nem javasolt, ám látótávolságon belül letehető, kellő odafigyelés mellett hatékonyan bevethető.

Milyen csapdákat ajánlott használni?

Nos ha patkány csapdákról van szó, elképesztően széles a választék, így érdemes körültekintőnek lenni a választás során. Az élvefogó csapdák mellett léteznek olyanok is, amelyekbe méreg tehető, de ragasztó vagy egyéb módszerek segítségével is van mód arra, hogy megszabaduljunk e kártékony rágcsálóktól. Éppen ezért fontos szempont például az, hogy hova helyeznénk ki a csapdát, hiszen nem mindegy, hogy járhat-e arra kisgyermek vagy háziállat, ha például a kertben van az ominózus helyszín. Az igen színes kínálatnak hála, biztosan mindenkinek lesz megfelelő típus.

Általános jó tanács, hogy bármelyik csapdát is választjuk, érdemes mindig kesztyűvel dolgozni, ugyanis ellenkező esetben az embertől átvett szagok elriaszthatják a patkányokat. A típusokat tekintve pedig íme egy kis ízelítő a legnépszerűbbekből!

Az úgynevezett élvefogó patkánycsapdák esetében elmondható, nagy előnyük, hogy akár több patkány is befogható vele egy éjszaka alatt. Ehhez a csalit a csapda második kamrájában érdemes elhelyezni. Méreg nem szükséges a használatához, hiszen a titka abban rejlik, hogy a többi patkány nem ijed meg, amikor a ketrecben lakmározó társait látja, így ő is utánuk megy.

Az úgynevezett kampec patkánycsapda esetében a két bejáraton keresztül a patkány érezve a csali szagát, bebújik az alagútba, ám onnan már nem tér vissza. Szintén igen nagy népszerűségnek örvend a raklap alá helyezhető patkányláda, valamint a kompakt patkányetető láda is, amelyek esetén elmondható, hogy kül- és beltéren egyaránt használhatók, a csali pedig a kivehető etetőtálkába tehető, könnyen használhatóvá téve ezzel.

Nagyon fontos, hogy a csapdát amit használunk, használat után mindig füstöljük ki vagy fertőtlenítsük valamilyen módon. Ez azért annyira lényeges, mert a rágcsálók, akik korábban jártak ott, megjelölik a csapdát. Ezt pedig a többiek később messzire elkerülik majd.

Alternatív megoldást jelenthetnek emellett az ultrahangos riasztó készülékek is, amelyek lényege, hogy működésük távol tartja az adott területtől ezeket a rágcsálókat.

Természetesen mindez csak a jéghegy csúcsa, hiszen számos más típusú olyan csapda is létezik, amelyek segítségével hatékonyan fel lehet lépni a patkányokkal szemben.

Ahhoz pedig, hogy a gyakorlatban is működjenek, mindössze egy kis odafigyelésre és a megfelelő csalira van szükség, amelyekkel ezek után szintén nem lesz problémád.