Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A szilváról...

A szilváról...

A szilva hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs. Többsége a házikertekben, a szőlők között, az utak mellett, a kertekbenés az udvarokban elszórtan áll, a nagyarányú üzemi telepítések ellenére is. A szilva népes és változatos gyümölcsünk. Ha csak a színüket nézzük, vannak köztük zöldek ('Zöld ringló'), lilák ('Ageni'), kékek ('Besztercei', 'Stanley'), pirosak ('Vörös szilva') és sárgák ('Mirabella'). A nálunk termelt sok szilvafajta közül a legfontosabb a 'Besztercei', amelyet az egész országban kedvelnek ízes, kék, hamvas gyümölcse miatt.


 

A szilva története, előfordulása

A szilva őshazáját a Földközi-tenger keleti medencéje környékén gyanítják, valószínű, hogy Szíria, Irán, Örmény-, Török- és Görögország népei termelték először. Viszonylag gyorsan elterjedt Európában, ahonnan a többi kontinensre is eljutott, amelyek közül
főként Dél-Amerikában (Argentína) termelnek sokat belőle. Európa adja a szilvatermés zömét. A legnagyobb szilvatermelő országok Románia, Németország és Bulgária, utána Magyarország következik. Sok szilvát termel még Franciaország, Lengyelország, Olaszország és az USA is. Magyarország szinte minden táján folyik szilvatermesztés, kisebb-nagyobb mértékben.

A szilvafák környezeti igényei viszonylag könnyen kielégíthetők. Fénykedvelő növény, de erre nem kényes. A téli hideget jól tűri, és mivel késő tavasszal virágzik, a korai fagyok is ritkán ártanak neki. Sekélyen gyökerezik, ezért a tartós csapadékhiánytól sokat szenved, a gyümölcseit elrúgja, tehát házikerti körülmények között ajánlatos a rendszeres öntözésére berendezkedni.

Kerti tipp
A szilvafák akkor is teremnek gyümölcsöt, ha gazdátlanul árválkodnak, de ha egy kicsit gondozzák, akkor meghálálják, mert termésmennyiségük megnő, minőségük pedig számottevően javul.

Szélsőséges futóhomok és a szikes talajok kivételével mindenütt lehet termeszteni, de legjobban a párás folyóvölgyekben érzi magát. A szilvafa meghálálja a rendszeres trágyázást. Szilvafacsemetét ültetni, mint más gyümölcsfáknál is, a legalkalmasabb ősszel, október-novemberben, a fagyok beállta előtt (kivételt képeznek a konténeres csemeték, melyeket tavasztól őszig ültethetünk). A faiskolai lerakatokban kapható csemeték többnyire myrobalán alanyon állnak. Ezekből közepes törzsű fákat célszerű nevelni. A szilvafákat hat méter távolságra telepítsük
egymástól.

Figyelembe kell venni, hogy a nálunk kedvelt fajták között számos önmeddő akad, mint pi: az 'Althann ringló', a 'Zöld ringló' és számos kevésbé ismert fajta, melyeket csak pollenadó fajtákkal együtt érdemes telepíteni. A csemeték a 4-5. évben hozzák az első termést. Addig kell a koronát kialakítani, de a ritkítást ezután se szabad abbahagyni, mert a szilvafák többsége hajlamos arra, hogy sűrű, áttekinthetetlen koronát képezzen. A szilvafajták jelentős része gyökérsarjakat nevel, melyeket idejében el kell távolítani, úgy, hogy a sarj körül a talajt kibontjuk, és a sarjat a gyökérről letépjük, így a sarj helyén nem maradnak rejtett rügyek, amelyekből további sarjak eredhetnének.

Nagy fontosságot kell tulajdonítani a vegyszeres növényvédelemnek a kártevők és kórokozók ellen és mellette a kiegészítő mechanikai védekezésnek, a törzsápolásnak, a koronaritkításnak és a hullott gyümölcsök összeszedésének.

Felhasználása, betakarítása

A szilva beltartalma figyelemreméltó, azonban cukortartalma magas. Kiváló az étrendi hatása, remek ellenszere a székrekedésnek. A jól beérett szilvából kiváló lekvár készíthető. Az aszalás kiment a divatból, pedig a diógerezddel töltött aszalt szilva egyike
a legkiválóbb csemegéknek. Befőtt készítésére és mélyhűtésre is alkalmas a jó 'Besztercei szilva', és nem legutolsó felhasználási módja a pálinkafőzés. Fontos, hogy a szilva szedése akkor történjen, amikor azt az értékesítés vagy felhasználás kívánja.

Kerti tipp

Ellenőrizzük rendszeresen a tárolt gyümölcsöt és távolítsuk el az esetleg rothadásnak indult példányokat. Ezáltal megakadályozhatjuk a penészgombák szaporodását, és tovább maradnak egészségesek gyümölcseink. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen formában dolgozzuk fel a gyümölcsöt. Figyelembe kell venni az érési állapotot, befőzésre, lekvárfőzésre, illetve teljes érettségében használhatjuk friss fogyasztásra. Ismernünk kell a fajták érési tulajdonságát, vannak korábban és később érő fajták is.

Napjainkban a technikának köszönhetően a konzervgyári feldolgozásra nagyüzemben szilvarázó gépekkel szedik a szilvát, mivel a gyümölcs jól bírja a gépi betakarítást is. A friss fogyasztásra szedett szilva kocsányával együtt kerüljön szedésre, mivel kocsány
nélkül hamar romlásnak indul. Amennyiben a kocsány kis húzással nem válik el könnyedén az ágtól, inkább még várjunk néhány napot a betakarítással.

Tárolása

A tárolásra alkalmas gyümölcsöket legcélszerűbb hűvös pincehelyiségben tárolni. Ne tegyük egymásra őket, hogy elkerüljük a későbbi sérüléseket. Az ideális terem sötét, hűvös és nem túl párás. Egy kis páratartalomra szükség van, hogy a gyümölcsből kevesebb nedvesség távozzon. A túl párás levegő azonban növeli a rothadás veszélyét, mivel jól szaporodnak benne a rothadást előidéző kórokozók. Az ideális páratartalom 85%.

A gyümölcsöt óvatosan kell kezelni, kerüljünk minden fölösleges koccanást, ütődést vagy zúzódást. A sérült gyümölcs hamarabb megromlik és így már nem ízletes. A megsérült darabokat minél hamarabb fel kell dolgozni. Csak a hibátlan, egészséges gyümölcsöt tároljuk. Lehetőség szerint száraz időben szedjük le a fáról, ez is csökkenti a rothadás valószínűségét. A friss, teljesen érett szilva nem tárolható. Tárolás céljából a fagyasztás javasolható, vagy készítsünk ízletes szilvalekvárt

Forrás: Kerti Hírmondó