Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Tényleg hatékonyak a vadriasztók?

Tényleg hatékonyak a vadriasztók? A vadak által okozott kár mértéke évente akár több millió forint is lehet, ami jelentős bevételkiesést okoz a gazdáknak. Ésszerű tehát valamilyen védekezési stratégiát kialakítani a vadak ellen. Az olyan klasszikusok, mint a villanypásztor és a drótkerítés mellett egyre inkább elterjedtebbek az ultrahangos vadriasztók is. 

De hogyan is működnek ezek a készülékek? Valóban hatékonyak? Ennek járunk utána részletesen a cikkünkben. 

Hatalmasak a vadkárok 

A 2020-21-es idényben több mint 2,4 milliárd forint volt a mezőgazdasági vadkár mértéke - ahogy azt az OVA statisztikájából is láthatjuk. 

Érdemes megfigyelni, hogy a legtöbb vadkár Somogy és Zala megyében történt, így ezeken a területeken kiváltképp fontos lenne a megfelelő védekezés - például vadriasztóval.

Hogyan működik az ultrahangos vadriasztó?

Az ultrahangos vadriasztók 20 kHz feletti magas frekvenciájú hangot, azaz ultrahangot bocsátanak ki. Ez az emberek számára nem (vagy csak részben) hallható, ezért sokan hajlamosak azt gondolni, hogy nem hatásos, pedig vadfajaink igenis érzékenyen reagálnak ezekre a hangokra.

Olyannyira érzékenyen, hogy hosszú távon nem is tudják elviselni, zavaró hatással bírnak rájuk. Épp ezért, ha be is tévednek a védett területre, rövid időn belül elhagyják azt, más életteret keresve maguknak. 

Azt gondolhatnánk, hogy az ultrahang káros az egészségre, de ez nem így van. 

Gondoljunk csak az orvostudományra, ahol különböző vizsgálatokra használják az ultrahangot, ami nem ártalmas a szervezetnek. A hiedelmekkel ellentétben tehát teljesen veszélytelen mind az emberre, mind az állatokra nézve.

Ezen felül - ha lehet így mondani -, ez a leghumánusabb módja, hogy megvédjük az érintett területeket a vadkártól. Ugyanis az ultrahang használatával semmiféle fizikai sérülést nem okozunk az állatoknak.

Tényleg hatékonyak a vadriasztók? 

A vadriasztók hatékonyságáról sokat lehetne vitatkozni. Mivel több különböző gyártó is van a piacon, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy 100%-osan hatékony. Azonban mindenképp érdemes odafigyelni a sikersztorikra. 

Papp József esetében például jelentősen csökkentek a vadkár, főleg a napraforgóföldeken szembetűnő, hogy kevesebb a rágás. Sőt, a gazdasága környékén, és a szomszédságában a vadriasztó még a patkányokat is elüldözte. 

Bagotai Dezső gazda földjein szintén jelentős a változás. Míg korábban átlagosan 10 hektár földje sérült, a Doxmand vadriasztó használata során ez tizedére, 1 hektárra csökkent. A gazda szerint mintegy 4 millió forintot "spórolt" neki a 8 darab ultrahangos készülék. A néhány tízezer forintos befeketetése tehát jelentősen megtérült.

Tipp: Amennyiben kíváncsi vagy a Doxmand további sikersztoriaira, a linkre kattintva tudod őket elolvasni. 

Mire figyeljünk oda, ha ultrahangos vadriasztót vásárolunk?

Ha az ultrahangos vadriasztó mellett tesszük le a voksunkat, nem árt utánajárni néhány dolognak vásárlás előtt. 

Ezek a készülékek a földterületeken ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, ezért fontos, hogy minőségi terméket válasszunk az esetleges korai meghibásodások elkerülése végett.

Mindemellett lehetőleg napelemmel működő termék mellett tegyük le a voksunkat, hogy minél kevesebb karbantartást igényeljenek, így rengeteg időt spórolhatunk. 

Érdemes továbbá magyar gyártót választani, így az esetlegesen felmerülő szerviz ügyintézés is lényegesen lerövidül, szemben a külföldi gyártókkal, ahol nehézkesen tudjuk érvényesíteni a garanciánkat és a javítás is hónapokba telhet.

Hogyan helyezzük ki a készülékeket?

Ha magunk végeznénk a telepítést mutatunk pár instrukciót:


•    Derítsd fel a vadkáros területeket és a vonulási útvonalakat.

•    A védendő terület méretét és a terepviszonyokat figyelembe véve határozd meg, hogy mennyi és milyen típusú vadriasztó készülékre lesz szükséged.

•    Győződj meg róla, hogy milyen vadfaj okozza a károkat és a kihelyezési magasságot e szerint határozd meg. (Általánosságban elmondható, hogy az állat magasságához igazítsuk a kihelyezés magasságát is. Például: vaddisznók esetében 60-80 cm, szarvasok esetében akár 120-150 cm magasra is helyezheted).

•    A készüléket lehetőleg vonulási útvonalba tedd. 

•    A tapasztalatok alapján a legjobb ha a terület széli védekezést választod és nem a terület közepére teszed. Ezzel azt érheted el, hogy az állatok az ultrahangot már azelőtt érzékelni fogják, mielőtt elérik a földterületet.

•    Ha van mechanikai védelmed, ajánlatos kiegészíteni ultrahangos vadriasztókkal, hogy csökkentsd a kerítésben, villanypásztorban okozott károkat.

A kihelyezés kulcsfontosságú ezeknek a készülékeknek a használatánál, ezért ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük szakemberek segítségét.