Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hogyan tegyem le a vakondhálót?

Hogyan tegyem le a vakondhálót? Nincs annál bosszantóbb látvány, mint amikor féltve gondozott kertünkben vakondtúrásokat fedezünk fel. Ez egyrészt jót jelent, hiszen a vakond fő tápláléka a giliszta, s ahol túr, az annak a jele, hogy a talaj tele van élettel. Ha tele van élettel, tápanyagban is gazdagabb, ami pedig a növényeinknek jó és a vakond számára is egy Kánaán. Ha feltúrja a kertet, az azt jelenti, hogy táplálkozni szeretne és nem rosszat tenni nekünk.

Előfordul, hogy mi magunk - akaratunkon kívül - csalogatjuk a vakondot kertünkbe. Bizonyára mindenki szokta trágyázni otthonában a talajt, az ágyásokat, a gyepet. Amellett, hogy a növényeknek ez nagyon jó, a megemelkedett tápanyagtartalom odacsalogatja a rovarokat és a megnövekedett talajéletre jön a vakond is. Ez az ok-okozati összefüggés nem jelenti azt, hogy nem kell trágyáznunk. Sőt minden évben ajánlott! Ennek velejárója viszont a vakond is. Ma már többféleképpen védekezhetünk ezek ellen a kis testű, védett, mégis sok bosszúságot okozó állatokkal szemben. 

Az egyik legjobbnak bizonyuló és az egész gyepfelületre kiterjedő megoldás a vakondháló használata. Ettől az egyszerű eszköztől még jelen lesz kertünkben a vakond, de a nem kívánatos vakondtúrások eltűnnek. A vakondháló alkalmazásával kapcsolatban sok érvet és ellenérvet olvashatunk különböző fórumokon. Mindenki maga döntse el melyen védekezési módszert használ ellenük.

Itt a vakondháló, mint az egyik legkollektívebb megoldás kerül a előtérbe.

A következő rövid videóban megtekintheted a vakondháló lefektetésének buktatóit, titkait:

 

Ez az eszköz egy felhengerelt formában kapható erős műanyag rácsszerkezet. Elsősorban kertépítés során az öntözőrendszer telepítése után, füvesítés és/ vagy gyepszőnyegezés előtt kell lefektetni.

Ahhoz, hogy a feladatát a lehető legjobban el tudja látni, a legmegfelelőbb mélységbe kell fektetni. A túl sekélyen fektetett vakondhálóra történő füvesítés kezdetben jónak bizonyulhat, azonban később sárgás foltok jelenhetnek meg a gyepen. Ez nem azért van, mert a gyep allergiás tüneteket mutat a műanyag vakondháló miatt. A jelenség oka, hogy a vakond jelen van a háló alatt, melybe a gyep már beleszőte gyökerét. 

A fű gyökere kb. 10-15 cm mélyre hatol a talajfelszín alá. A sekélyen fektetett vakondháló alatt közlekedik a vakond. Járataival roncsolhatja a gyep gyökérzetét, ettől a zöld fű sárgul, majd pusztulásnak indulhat. Ebből mi a sárgulást látjuk, amire hirtelen válaszként megtrágyázzuk a gyepet, mondván, hogy tápanyaghiányos. Ekkor megnövekszik a talajélet - szervesanyagtartalom hatására -, ami pedig még több vakondot vonz a területre. Végül az egészből egy ördögi kör lesz.
Ezért célszerű a talajfelszín alá kb. 8- 10 cm mélyre fektetni a vakondhálót. Természetesen a vakond így is garázdálkodni fog a terület alatt, de oly mértékben nem tudja a gyep gyökerét károsítani, mint ha túl sekélyre fektetnénk.

A vakondháló lefektetése nem bonyolult feladat. Feltekert formában vásárolható meg a háló, mely tetszőleges méretre és formára vágható a kívánt felülettől függően. Különböző rácsméretű és szélességű tekercseket találhatunk a piacon gyártótól függően. A vásárló a számára legszimpatikusabb méretet választhatja ki. 
Ha lyukat kell vágni a hálóra, mindig csak akkorát vágjunk, amekkorát feltétlenül szükséges, pl.: öntözőrendszer szórófejeinél, növényeknél.

Annak érdekében, hogy a vakond véletlenül se tudjon a vakondháló fölé kerülni, a tekercsről levágott hálócsíkokat 15-20 cm-es átfedéssel fektessük. Fektetés közben használjunk rögzítőtüskéket (Nortene Spike), vagy vakondháló rögzítő Fixsolt, ami nem más, mint egy galvanizált pánt. A vakondhálót és az azt rögzítő termékeket megtalálhatják, megvásárolhatják gazdaboltunkban és webáruházunkban.

A gondos előkészületek után a talajra fektethetjük a hálót, a már említett 15-20 cm-es átfedéssel. Ezután következhet a termőréteg ráhordás, majd a vetés vagy gyepszőnyegfektetés. 

A termőréteg szétterítésekor óvatosan járjunk el! Folyamatosan hordjuk rá a földet és biztonsági okokból húzzuk ki a rögzítő tüskéket. Ezeknek a rögzítőknek nincs már feladata a termőréteg szétterítése után. Balesetmegelőzés szempontjából is jó, ha kikerül a földréteg alól. A gondos előkészület után már nincs más dolgunk, mint a gyepszőnyeget lefektetni, a fűmagot elvetni. A gyepszőnyegezésnél számolni kell 2-3 cm-es vastagságra a termőréteg vakondhálóra való elterítése előtt, hiszen nem szabad a szegély magassága fölé kerülnie.

A vetett gyepnél a termőréteget egyszerűen a szegély szintjéhez igazítsuk, és arra vessük rá a magokat.

Ha mindent helyesen csináltunk, gyönyörködhetünk a vakondtúrás mentes gyepünkben.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: vakondháló