Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Gyomirtási praktikák

Bábel Gábor Kertészmérnök
Gyomirtási praktikák

Ebben a cikkben olyan gyomirtási praktikákról lesz szó, melyekkel gyorsan, célszerűen és környezetkímélő módon szabadulhatunk meg az általunk nem kívánatos gyomoktól.
 

A gyom, attól függően, hogy mi a termeszteni kívánt növényünk lehet akár kultúrnövény is. A gyom, vagy köznyelven „gaz” szó hallatán mindenki arra asszociál, hogy „meg kell tőle szabadulni”! Lássunk néhány módszert, amelyekkel könnyedén megszabadulhatunk a gyomoktól!


1.    Gyomlálás, gazalás

Talán az egyik legjobban magától értetődő eljárás, maga a mechanikai gyomirtás, vagy gyomlálás. A kisebb gyomokat akár kézzel kihúzhatjuk a talajból. Egyszerűen fogjuk meg a gyom gyökérnyaki részét, és tépjük ki a földből (ha lehet, gyökerével együtt távolítsuk el). Nagyobb gyomok esetén célszerű segédeszközt - ásót, kapát - használni.  Olyan területen, ahol kemény és száraz a talaj, ajánlott gyomlálás előtt beöntözni a területet, így a gyomok gyökerei között a föld fellazul, könnyebben kihúzható.


Előnye: Teljesen környezetbarát, mert semmilyen vegyszert nem igényel. A gyomnövények egyből lekerülnek a területről, nem kell megvárni, hogy elszáradjanak. Gyomlálás után a terület azonnal igényeinknek megfelelően alakítható.

Hátránya: Időigényes és fárasztó művelet. Nem beszélve arról, hogy az időjáráshoz alkalmazkodni kell, mert nyáron a déli órákban az erős napsugárzás miatt, akár napszúrást is kaphatunk, rosszul lehetünk a nagy melegtől. Ilyenkor nem ajánlatos gyomlálni
Gyomlálás közben azok a gyomok, amelyek magot érleltek, könnyedén elszórhatják azokat. Észre sem vesszük és szinte elvetettük új gyomállományunkat. Ha ezt a módszert választjuk a gyomnövények eltávolítására, akkor a gyom megjelenésétől a lehető legrövidebb időn belül gyomláljuk ki a területet, hogy ne tudjon virágot, magot hozni. Ebben az esetben egy kapa és egy gereblye is elegendő az aprócska gyökerek elvágásához, majd a földterület megtisztításához.


2.    Forrázás

Ez a gyomirtási módszer tulajdonképpen egy megelőző folyamat, melynek során forró vízzel itatják át a kívánt területet annak érdekében, hogy a gyommagvak elpusztuljanak. Ha nincs gyommag, nincs gyom sem!


Előnye: Vegyszermentes eljárás, melyben biztosan károsodnak a gyommagvak. 


Hátránya: Időigényes és költséges. Ezt a módszert maximum házikerti körülmények között ajánlatos kipróbálni, mivel a víz felhevítése költséges. 
A haszontalan gyommagvakkal együtt a hasznos mikrobák és baktériumok is elpusztulnak a forró víz hatására.


3.    Talajtakarás

Ez a módszer is hatékonynak bizonyul a gyomok ellen.  A talajtakarás történhet: mulccsal, geotextillel, újságpapírral, fóliával. 
5-10 cm vastagon szórt mulcs ideális vastagságú a gyomok visszaszorításának érdekében. Ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, akkor érdemes a mulcsot geotextilre szórni. A geotextil önmagában is védőréteget képez a talaj felszínén, a mulcs pedig még jobban szigetel. 

Az újságpapírból használjuk azt, ami nem színes, fényes. A gyomtalanítani kívánt területet be kell vele fedni, majd megnedvesíteni annyira, hogy ne szakadjon szét, és a szél se tudja elfújni. A nedvesítés azért fontos, hogy az újságpapír teljesen rásimuljon a talaj felszínére elzárva ezzel a fényt és levegőt a nem kívánatos gyomoktól.

Ezek a feltételek kedvezőtlenül hatnak a kelendő gyomokra. Fóliás takarásnál a gyomokra terítjük ki az átlátszó fóliát úgy, hogy a széleit lesúlyozzuk. Így tulajdonképpen egy mini üvegházat hozunk ezzel létre, aminek nincs bejárata. Ezzel a módszerrel egy nagyon meleg és párás környezetet állítunk elő, amely kedvezőtlen hatással van a gyomoknak. Először fonnyadásnak indulnak, szinte megfőnek, majd rothadni kezdenek. Ez a körülmény a még nem kelő gyommagokra gyakran kedvezőtlen hatással bírnak.

4.    Vegyszeres gyomírtás

Kollektív megoldás a gyomokkal szemben. Mára elég széles a gyomírtók skálája, amelyek közül válogathatunk. A legmegfelelőbb vegyszer kiválasztásához mindenképpen ki kell kérni a szakemberek segítségét. Kijuttatásakor nagyon körültekintően kell eljárni. A vegyszert megfelelő védőfelszerelésben, permetező gép segítségével juttassuk a kívánt növényekre. Gazdaboltunk készséggel áll rendelkezésére mind a vegyszerek, mind a szükséges eszközök és védőfelszerelések terén.
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyomírtó