Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Gyomirtás

Gyomirtás Ha valaki megkérdezné tőlem - mikor védekezzek az évelő gyomok és cserjék ellen? - gondolkodás nélkül rávágnám, most!

Ősszel tudjuk tökéletesen kiirtani kertünkből a máskor nehezen elpusztítható évelő gyomokat és gondot okozó cserjéket, bokrokat és vadon növő fákat. Magam is szembesültem a problémával, amikor jelenlegi lakhelyemre költöztem. A kertem mellett gledícsiasor ékeskedett, amin megjelent a vad borostyán, néhol a közönséges vadszőlő, a szomszéd eladatlan telken pedig a közönséges selyemkóró. A madarak ürülékével betelepedett a mirigyes bálványfa, amit ecetfának is neveznek. És ott volt még a gyógynövényként ismert évelő kanadai aranyvessző is. Minden behurcolt faj megtalálható volt, ami a legtöbb bosszúságot okozza napjainkban.

Miért is vagyok biztos benne, hogy most lehet ezeket a kellemetlen növényeket eltüntetni? Az ősz beköszöntével az évelő növények is készülnek a télre. Megfordul a folyamat, míg tavasszal komoly gondot jelent a gyomirtó szernek, hogy eljusson a legtávolabbi gyökerekbe, most ez könnyebben megtörténik, hisz a növény a tápanyagokkal együtt a hatóanyagot is eljuttatja a legtávolabbi tarackokba is. A cserjékkel, bokrokkal és fákkal csak akkor tudunk elbánni, ha a hajtások nincsenek elfásodva, a vékony héjon keresztül fel tud szívódni a hatóanyag. Így ha egy fát kivágunk (pl. akác), várjuk meg, míg a megmaradt tuskóból újra kihajt a növény, a vékony sarj hajtások lepermetezésével sikeresek lehetünk.

Kerti tipp

Mindig vegyük figyelembe, hogy a kezelésekhez használt totális gyomirtó szerek minden zöld növényt elpusztítanak, ennek tudatában óvatosan végezzük a permetezést, ha  a kiirtandó növény, vagy cserje, esetleg fa közelében olyan növényünk is van, ami szeretnénk, ha megmaradna.


MIVEL ÉS HOGYAN?

Célszerű a kezeléseket a reggeli, vagy kora esti órákban végezni, hisz ebben az időszakban még akár a 30 fokot is elérheti a legmagasabb hőmérséklet napközben. A növények légzőnyílásaik bezárásával védekeznek a hőség, a túlzott párologtatás ellen, így a gyomirtó hatóanyag is nehezebben jut be. A gazdaboltokban széles választékban kaphatók a kezelésünkhöz szükséges totális gyomirtó szerek.

A teljesség igénye nélkül a következőkből választhatunk:
Fozat, Glialka, Medalion, Taifun, Total. Mind ugyanazt a glifozát hatóanyagot tartalmazza, eltérés az adalékanyagokban, illetve az árakban található.
A kijuttatással kapcsolatban néhány gondolat. Pár hete pont az utcánkban láttam egy helytelen gyomirtást. Már messziről lehetett látni, ahogy a permetlé nem porlasztva, finom cseppekben, hanem vékony sugárban locsolva jutott a növényekre, ahonnan az azonnal le is folyt.
A totális, glifozát hatóanyagú készítmények nem a talajon keresztül hatnak, a talajra kerülő gyomirtó szer azonnal bomlani kezd, sikert a minél finomabb porlasztással érhetünk el.

RÉSZLETEK

Nem tudtam szó nélkül megállni. A fiatalember egy nagyáruházban vásárolt, olcsó 5 literes permetezőgéppel próbálta a járda melletti gyomokat elpusztítani, de senki sem mondta neki, hogy nem a locsolásszerű kijuttatással, hanem a finoman porlasztva kijuttatott gyomirtó szeres kezeléssel érhet el eredményt. Próbáltuk
a szórásképet beállítani, ami nem sikerült, a szórófej szétszedése után derült csak ki, hogy az egyenletes porlasztásért felelős pörgetőtest hiányzik a szórófejből. Érdemes tehát minőségi permetezőt választani.

Kerti tipp

Vásárlás után győződjünk meg az új permetezőnk működőképességéről egy kis tiszta víz segítségével. Amikor látjuk, hogy permetezőnk jól működik, bekeverhetjük a gyomirtó szert is.


KIJUTTATÁSKOR figyeljünk arra, hogy az lehetőleg szélcsendes időben történjen, mert az elsodródó permetlé elpusztíthatja kedvenc növényeinket, vagy a szomszéd tujasorát is. Egyenletesen permetezzük le a kiirtandó növényeket, ügyelve arra, hogy ne folyjon meg a leveleken. problémát is orvosolhatjuk. Általában két gombafajt lehet kapni, az egyik a közkedvelt laskagomba, a másik pedig a shiitake gomba. A felhasználás egyszerű, a gombaspórával átitatott fatipliket bele kell fúrni a fába, onnantól kezdve a gomba elvégzi a dolgát, és évek alatt szépen felfalja a fát. Ha szerencsénk van, évente akár többször is szüretelhetjük a saját termesztésű


KELLEMEST A HASZNOSSAL
Az elpusztult fák tuskójának kiásása kemény munkával jár, a gépi eltávolítás pedig nem olcsó mulatság. A gazdaboltokban kapható étkezési gombákkal ezt a gombánkat. Érdemes kipróbálni!
 

Forrás: Kerti hírmondó

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyomírtó