Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezheted, amivel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Árnyékoló háló felhasználása (Raschel hálók)

Árnyékoló háló felhasználása (Raschel hálók)

 

A raschel háló –  árnyékoló háló, kerítés háló, belátásgátló háló -  egy nagyon széles körben használható termék. Anyaga HDPE, amely egy kiváló kémiai tulajdonságokkal rendelkező műanyag fajta. Az általunk forgalmazott raschel hálókat a lehető legjobb UV stabilizátor anyagokkal ötvözik, amelynek az élettartama így megnő.

A rachel hálók alkalmazási területei:

 1. általános célú árnyékolás
 2. belátáskorlátozás
 3. virágkertészetben
 4. növény- és gyümölcskertészetben, madarak ellen
 5. különböző mezőgazdasági termékek védelmére, állatok, jégkár ellen
 6. szélfogó alkalmazásban
 7. mint védőháló építkezéseknél, utánfutó takaró védőháló
 8. háztartási felhasználásban
 9. ipari csomagoláshoz, áruszállításhoz (pl. kövek, üvegek szállításához)
 10. pályákon, sportrendezvényeken védőháló
 11. egyéb felhasználás (pl. dekorációhoz)

Raschel háló

Árnyékoló hálók, kerítés hálók:

Az árnyékoló háló meglévő kerítésre rögzíthető hálófajta. Célja a kerítésen történő átlátás megakadályozása illetve az árnyékolás. Emellett esztétikai, dekorációs célt is betölt. Az árnyékoló hálók felszerelése rendkívül egyszerű. Gyorskötöző segítségével könnyedén felszerelhető. Előnye, hogy vágás és méretre szabás után sem bomlik, így tartós és évekig ellátja a feladatát.

Az árnyékoló hálókat általában 30g/m2 és 260g/m2 között gyártják. A 90g-os hálóval 80%-os belátás korlátozást lehet elérni, amíg egy 160g/m2-es hálóval 90%-os belátás korlátozást lehet elérni. Kínálatunkban megtalálhatóak a 100%-os belátás korlátozó hálók is.

Fontos kiemelni, hogy minél sűrűbb szövésű (nehezebb) egy árnyékolóháló, annál tovább szolgál majd ki minket. Többféle színben készítenek raschel hálókat. A legelterjedtebb a zöld színű, de választhatunk fekete, szürke, barna és bézs színűek közül is.

Néhány példa az árnyékoló hálóra:

Árnyékoló háló

 

Felhelyezése nagyon egyszerű. Gyorskötözővel , zsineggel, huzaldróttal vagy Fixatex rögzítő kapoccsal lehet felhelyezni.


Gyakorlati tanács: az árnyékoló háló a felhelyezéskor érdemes megfeszítve feltenni, a széleken visszahajtani. Így lesz igazán szép és dekoratív a háló.

Árnyékoló háló felrakási technikák:

 

 

 

Milyen árnyékoló hálók léteznek?

Az árnyékoló hálókat leginkább a sűrűségük és a színük alapján különböztetjük meg. Sokan, ha az árnyékoló hálót (más néven belátásgátló háló) hallják meg, akkor a régi krumpliszsákra gondolnak. Holott ma már léteznek igazán gyönyörű árnyékolóhálók, amelyek közelről sem hasonlítanak a Raschel hálóra. 

Árnyékoló hálóról véleményem szerint 90g/m2 felett lehet beszélni. Árnyékolóhálóink már UV védettek, így attól sem kell tartanunk, hogy 1-2 év alatt megeszi őket a nap. Ezek a modern árnyékolók nagyon sok évet kibírnak. 

A 90g/m2-es árnyékolók már egészen jó takarást biztosítanak, de azért kicsit át lehet látni rajtuk. Átláthatatlan árnyékolásról 250g/m2 felett beszélhetünk. Ezeken már közelről sem lehet átlátni. 

A 90g/m2-es árnyékolókon enyhén át lehet rajta látni, de csak sziluetteket lehet látni. Amennyiben teljes takarást szeretnél válassz sűrűbb árnyékolót, amelyen nem lehet egyáltalán átlátni. Vagy tedd fel két rétegben az Extranet árnyékolót, és ugyan azt a hatást tudod elérni.

Hogyan tegyem fel az árnyékolóhálót?

A felrakás nagyon egyszerű. Két ember kell hozzá és valamilyen kötöző. Azért kell két ember, mert akkor szép az árnyékoló, ha feszesen van feltéve és nincsenek benne gyűrődések. 

A következő rögzítőkből lehet válogatni, igény szerint.

Gyorskötöző: Az a vád szokta érni a gyorskötözőket, hogy gyorsan kiszívja az UV és elpattannak. Ez igaz is az egyszerűbb kötözőkre, de a Nortene gyorskötözői már UV védettek. Leteszteltük őket, több év alatt sem veszítenek a rugalmasságukból és nem válnak rideggé. Egy metszőollóval eltávolítható a felesleges kötöző. 

Rögzítő kapocs: Ezek is UV védett műanyagból készülnek. A kapcsokat át kell fűzni egy dróton és össze kell vele kapcsolni az árnyékolót.

Rögzítő zsineg: A gomblyukkal ellátott szőtt árnyékoló hálók rögzítéséhez ajánlott. Tartozék hozzá a tű, amivel át lehet bújtatni a zsineget a hálón.

Huzaldrót: Aki ragaszkodik a fémhez, annak jó választás lehet a huzaldrótra kifeszített árnyékolóháló. Érdemes vékonyabb huzaldrótot választani, amit könnyebb kezelni és hajlítani.

Az árnyékoló háló felszerelése, vágása és méretre szabása egyszerű. Bármelyik irányba vágható olló segítségével, vágás után sem bomlik.

Mire használható?
Segítségével könnyedén intim környezetet hozhatunk létre. Így elrejthetjük a kertünket, teraszunkat a kíváncsi szemek elől. Emellett jól fogja a szelet, így szelesebb területekre is jól használható, ha szeretnénk szélvédettebb területet létrehozni. Másik alkalmazási módja a mezőgazdaság, de erre most nem térnék ki.


Milyen színű hálók léteznek?
Nagyon széles a választék. Válogathatunk a zöld, barna, szürke, bézs, antracit színek közül is. Emellett vannak színes árnyékolók is, amelyeken különböző motívumok találhatóak. Például bambusz vagy rózsa mintás hálók.


Mennyit bír ki egy minőségi árnyékoló?
A modern, UV védett árnyékolók 8-12 évet simán kibírnak.  

Tartalomhoz tartozó címkék: Kerti kiegészítők