Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mospilan rovarölő permetezőszer

Mospilan rovarölő permetezőszer

A nyár eleji nagy esőzések, illetve az egyre melegedő hőmérséklet nem csak a növények növekedésének kedvezett, hanem ezzel egyidőben a levéltetvek elszaporodásának is. Bizonyára észre vettük, hogy rózsáink, mályva cserjéink szinte feketébe borultak az őket ellepő levéltetvek végett. A fákat ugyanígy megtámadják a kártevők, melyekből csak annyit észlelünk, hogy a fa alatti terület ragacsossá válik. Egy ilyen fa alá parkolva láthatjuk az autó ablakán is ezeket a ragacsos pöttyöket, melyeket nem könnyű letakarítani. 

 

Az interneten kutatva a jelenség után, rájövünk, hogy levéltetvek szívogatják növényeinket. Keressük a megoldásokat ellenük, majd megnézzük a rájuk hatásos vegyszerek listáját. 

A vegyszerek közül első helyen szerepel a Mospilan rovarölő, permetezőszer. Ha ezt megpróbálnánk a gazdabolt internetes webshopjában megrendelni, nem sikerülne. Ott csak tájékoztatást találunk a boltunkban megvásárolható termékről. Ennek oka a jelenleg érvényben lévő szabályozás, mi szerint ez a vegyszer csak személyesen vásárolható meg és vehető át üzletünkben. Futárszolgálattal kiszállítása nem lehetséges. 

 

A Mospilan boltban történő megvásárlásának előnye az eladóval történő beszélgetés, melynek során tanácsot kaphatunk a szer használatával kapcsolatosan és biztosabbak lehetünk abban is, hogy a legmegfelelőbb ellenszert választottuk növényeink védelmének érdekében.

Menjünk el a gazdaboltba, ahol mondjuk el mindazt, amit láttunk és tapasztaltunk a kártevőkkel kapcsolatban növényeinken, majd az elmondottak alapján gazdaboltunk szaktanácsadója a legjobb, Mospilan nevezetű rovarölő permetezőszert javasolja. 

Ma már számos rovarölő permetezőszer megtalálható a piacon, de ha nincs más betegségre utaló tünet a növényen, akkor tökéletesen elegendő egy standard rovarölőszeres permetezés, jelen esetben Mospilannal.

III. forgalmazási kategóriába tartozó rovarölő permetezőszer a Mospilan. Felszívódó hatású, mely magasabb fák, terebélyesebb cserjék esetén nagy előnyt jelenthet. Ugyanis a levélen és gyökérzeten keresztül is felszívódik, így az el nem ért területekre is eljut a vegyszer hatóanyaga. 
Közvetlenül a beteg részekre kijuttatva a permetszert, már fél óra elteltével látható a hatása. 


Mielőtt még távoznánk a gazdaboltból

Vásárlás és távozás előtt érdemes végiggondolni, hogy meg van-e minden tárgyi eszközünk, védőfelszerelésünk a Mospilan rovarölő permetezőszer kijuttatásához. 
Szükséges védőfelszerelés: zárt cipő, hosszú nadrág, kesztyű, maszk, védőszemüveg, sapka.
Szükséges eszközök: (kézi vagy háti) permetező

A gazdaboltból való távozás után

Ha nem használjuk fel azonnal a vegyszert, akkor azt minden esetben gyermektől jól elzárva kell tartani. Biztonsági okokból kis vegyszer raktárt alakítsunk ki magunknak, ahol tárolhatjuk.


Abban az esetben, ha rögtön felhasználjuk a vegyszert, győződjünk meg arról, hogy az időjárás alkalmas-e a permetezésre. Szeles, csapadékos időben nem tanácsos a permetszer alkalmazása, várjuk meg a szélcsendet, a növények felszáradását.

A Mospilan rovarölő permetezőszer bekeverése

A vegyszer, egy tasakba csomagolt, kék színű, nagyon kis szemcseméretű (nem por) anyag. A tasak felbontása előtt gondosan olvassuk el a keverési arányokat, használati útmutatót. Házikerti felhasználás esetén 10 liter vízhez 4 gramm (1 tasak) vegyszer szükséges. 
A vegyszert először kevés vízzel egy lombikban, vagy külön erre a célra fenntartott üvegben keverjük el. Elkeveréshez használjunk fémpálcát, mert fapácába a kevergetés ideje alatt is szívódhat be a vegyszerből. Ez nem mosható ki belőle, veszélyes a méregtartalma miatt. A fémpálcát viszont használat után alaposan elmossuk, és a helyére tesszük.

Figyelem! Azokat az eszközöket, melyek valamilyen formában érintkeztek vegyszerrel, elmosás után is tilos bármiféle élelmezési célra használni!

Permetező előkészítése

Minden esetben csak tiszta eszközökkel dolgozzunk! Ezért gondosan készítsük elő permetezőnket mielőtt a még tömény vegyszeroldatot beleöntjük! Más vegyszermaradvány ne maradjon benne az előző permetezésből, mert az a fúvókákba beleszáradhat, s rontja annak cseppképzését. Másrészt a vegyszerek keveredése során a kártevőkre gyakorolt hatás változhat.


Használat előtt tiszta vízzel ellenőrizzük át a rendszert, s állítsuk be a fúvókát, hogy a legmegfelelőbb méretű cseppeket képezzen.
A lombikban (üvegben) összekevert vegyszert ezek után öntsük a megfelelően előkészített permetezőbe. Mindig csak annyi vegyszert keverjünk be, amennyit el is tudunk használni! Kézi permetező használata esetén (általában 2 literes) kevés víz áll rendelkezésünkre vegyszerünk bekeveréséhez, ezért ilyenkor aránypárral kell kiszámítanunk, hogy hány gramm vegyszerre van szükségünk (10 liter vízhez 4 gramm Mospilan szükséges). Ebben az esetben a be nem kevert vegyszerünket gondosan visszazárva, száraz- hűvös helyen, gyermekektől elzárva kell tárolni!


A háti permetezőbe öntött sűrű vegyszeroldatra lassan öntsünk 10 liter vizet, miközben a permetező beöntő nyílásán keresztül folyamatosan kevergessük azt.


Amennyiben szükséges más vegyszert is használhatunk együtt a Mospilannal. Ilyenkor azt is az előzőekben leírt módon bekeverjük, majd összeöntjük a tömény Mospilan rovarölő vegyszerrel és együtt a permetezőbe töltjük. Ezután a vegyszerkeveréket felöntjük 10 liter vízzel folyamatos kevergetés közben, majd permetezőnk segítségével a növényekre kijuttatjuk.


Mindenképp kérjük ki a szaktanácsadó véleményét, ha zöldség, vagy gyümölcs kultúrára juttatjuk ki a vegyszert! Szigorúan tartsuk be az élelmezés egészségügyi várakozási időt!
Permetezéskor viseljünk kesztyűt, valamint érzékszerveinket védő védőfelszereléseket (szemüveg, maszk, köpeny)!


Figyelem!
Az üres vegyszeres tasakot a permetezés végéig ne dobjuk ki! Ha a vegyszer szembe, vagy bármely más érzékszervünkbe került bő vízzel mossuk ki, majd azonnal forduljunk orvoshoz! Az orvosnak mutassuk meg a vegyszer tasakját, aki ez alapján a megfelelő kezeléseket el tudja végezni.
Ha végeztünk a permetezéssel az eszközeinket gondosan mossuk el, majd tegyük a helyére. Permetezésünk sikerességét a vegyszer kijuttatása után már fél órával láthatjuk. Ha jól végeztük dolgunkat, ismét gyönyörködhetünk egészséges kertünkben.

Írta: Bábel Gábor
Kertészmérnök