Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Víztakarékosság és környezetvédelem: a szürkevíz szerepe

Víztakarékosság és környezetvédelem: a szürkevíz szerepe

Talán te is hallottad már a szürkevíz kifejezést, esetleg zavar a tudat, hogy mennyi értékes ivóvíz tűnik el a WC-ben? Cikkünkben megmutatjuk milyen megoldások kínálkoznak számodra.

Mi is az a szürkevíz?

A szürkevíz az olyan használt háztartási víz, amely nem tartalmaz székletet, de nem is tekinthető ivóvíznek, valamennyi szennyezőanyag előfordul benne. Általában a háztartásokban használt fürdéshez, mosáshoz, mosogatáshoz és egyéb háztartási tevékenységekhez kapcsolódón termelődő vizet soroljuk ide.

A szürkevíz különbsége az ivóvíztől és a feketevíztől

1. Ivóvíz:
Az ivóvíz az emberi fogyasztásra alkalmas, tiszta, és szigorú szabályoknak megfelelően kezelt víz. A legmagasabb minőségi előírásoknak kell megfelelnie, és biztonságosan fogyaszthatónak kell lennie. Az ivóvíz minden olyan szennyeződéstől mentes, amelyek egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

2. Szürkevíz:
Ahogy már említettük, nem tiszta ivóvíz, hanem használt háztartási víz. Azért nevezik szürkének, mert gyakran enyhe szürkés színt kap a benne található szerves anyagoktól. Ide sorolható a vizelettel szennyezett víz is, amely ugyanúgy felhasználható a lejjebb kifejtett módokon. Nem tartalmaz jelentős szennyeződéseket, mint például a széklet vagy az erősen vegyszerek, de nem is alkalmas közvetlen emberi fogyasztásra.

3. Feketevíz:
A feketevíz a szennyvíz, amely kapcsolatba került emberi ürülékkel és/vagy jelentős mennyiségű szennyeződést tartalmaz. Ez a víz az WC lehúzása során keletkezik, és általában magas szintű tisztítást és kezelést igényel, mielőtt újra felhasználható lenne vagy a természetbe kerülne.

Fontos megérteni a különbséget a háztartási vizek között, mivel az ivóvíz drága és korlátozott erőforrás, és nem célszerű olyan tevékenységekre használni, amelyekhez nem szükséges. A szürkevíz újrahasznosítása lehetővé teszi, hogy a felhasznált vizet újra hasznosítsuk olyan célokra, mint például a kertöntözés vagy az öblítés, és ezáltal csökkentsük az ivóvíz felhasználását. Ezzel hozzájárulunk a fenntarthatóbb vízgazdálkodáshoz és környezetvédelemhez.

Szürkevíz forrásai és összetétele - hogyan keletkezik?

A szürkevíz a mindennapi életünk során keletkező háztartási tevékenységek eredményeként jön létre. A fürdés, a zuhanyozás, a kézmosás, a mosogatás és a mosás során felhasznált víz mind szürkevízként sorolható ide. Ezek a tevékenységek nem jelentenek veszélyt az egészségünkre, de a víz minősége mégsem felel meg az ivóvíz szigorú előírásainak. Összetétele változó lehet, mivel attól függ, hogy milyen típusú háztartási tevékenységből ered, és milyen tisztítószereket vagy egyéb vegyi anyagokat használunk ezek során.

Mennyi szürkevíz keletkezik háztartásonként?

Magyarországon átlagosan egy személy évente körülbelül 36,5 köbméter (36.500 liter) vizet használ el. Ennek jelentős része szürkevízként tovább hasznosítható lenne!
A mennyisége változhat természetesen az életmódtól függően. A kádban fürdés vízigényesebb, mint a zuhanyzás, ahogy a kézi mosogatás is vízpazarlóbb, mint a modern mosógépek.

A zuhanyozás és a fürdés, amelyek során jellemzően nagyobb mennyiségű vizet használunk, jelentős részben hozzájárulnak a szürkevíz mennyiségének növekedéséhez. A mosogatás és a mosás szintén jelentős szürkevízképződést eredményez, különösen, ha nem takarékoskodunk a vízhasználattal.

Egy kis matekgyakorlat, csak a játék kedvéért – az abszolút nem használható fekete víz mennyisége ~15 liter/nap/személy (ha napi egyszeri „újság olvasással” számolunk, ez a mennyiség nagyban függ a WC tartály térfogatától és az öblítés típusától). Minden más, ami ezen túl van az felhasználható lenne a kertben! Tehát maradna ~80 liter/nap (29,2 köbméter) amivel tudunk gazdálkodni.
Magyarországon az átlagos csapadékmennyiség évente 500-800 milliméter. Magyarán évente 500-800 liter víz esik le négyzetméterenként. 

Vegyünk egy közepes méretű kertet amiben 100 négyzetméternyi területet szeretnél szürkevízzel öntözni. Amennyiben a fentebb említett mennyiségeket vesszük, akkor közel 300 milliméternyi „esőt” tudsz pluszba kijuttatni évente a kertbe. 

Természetesen ez csak játék a számokkal, de láthatod, hogy akár ez az okos felhasználása a „szennyvíznek” jelentheti a különbséget egy kiszáradt és egy burjánzó kert között.

Szürkevíz újrahasznosításának módjai saját kertben

Az egyik egyszerű és hatékony megoldás a szürkevíz újrahasznosítására az emésztőben való gyűjtése és későbbi felhasználása a növények öntözésére. Az ilyen módon begyűjtött víz kis módosítások után alkalmas lehet olyan növények, fák vagy cserjék öntözésére, amelyeknek nem jelent problémát egy kicsit szennyezett víz.
Amennyiben a technikai feltételek adottak, úgy akár egyből „előállítás után” mehet ki a növényzet alá.

A szürkevíz újrahasznosításának folyamata a következő lépésekből állhat:

1. Begyűjtés: Az emésztő kialakítása, ahova a használt háztartási víz gyűjtésre kerül. Fontos, hogy ezt a gyűjtőt csak szürkevíz tárolására használjuk, és ne keverjük össze a feketevízzel.

2. Szűrés és előtisztítás: Még tartalmazhat szerves anyagokat, vegyszereket és más kisebb szennyeződéseket. A szűrés során ezeket a szennyeződéseket eltávolíthatjuk, hogy a víz tisztább legyen és jobban alkalmazkodjon az öntözési célra.

3. Szivattyú és csepegtető öntözés: Miután a szürkevíz megfelelően előkezelt és megtisztított, szivattyú segítségével a kerti növények alá juttathatjuk. A csepegtető öntözési rendszer ideális megoldás lehet, mivel lehetővé teszi a víz pontos és hatékony elosztását a növények gyökereihez. A csepegtető öntözés minimalizálja a vízpazarlást és lehetővé teszi, hogy a növények lassan és egyenletesen kapjanak vizet, illetve a víz jóval mélyebbre le tud szivárogni a talajban.
Ezt a rendszert aztán lehet még természetesen cifrázni, felokosítható ezer módon. Beépíthetsz egy egyszerű napelemet és egy nagyon kis teljesítményű szivattyút is, különféle időzítőket, de ha egy nagy tartályban gyűjtöd a szürkevizet akkor akár egy erősebb szivattyúval közvetlen is elhasználhatod öntözésre.

4. Növények kiválasztása: Fontos, hogy olyan növényeket válasszunk a kertünkben, amelyek jól tűrik a szürkevíz használatot és nem érzékenyek a kis mennyiségű szennyeződésre. Általában a gyümölcsfák, cserjék és dísznövények lesznek az ideális növények. Ha csepegtető öntözést használsz, akkor célszerű vastag mulcs réteggel lefedni a csöveket.

FONTOS – semmiféleképp NE használj szürkevizet olyan zöldségekhez amelyet elfogyasztasz, illetve úgy helyezd el a kertben, hogy ne érintkezzetek vele közvetlenül (magyarán ne a lábad alá folyjon a víz).

A szürkevíz újrahasznosítása a saját kertben nem csak környezetbarát megoldás, de segít csökkenteni az ivóvízfogyasztást és pénzt spórolni a vízszámlán. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szürkevíz újrahasznosításánál bizonyos egészségügyi és higiéniai szempontokra is oda kell figyelni. Mindig ügyeljünk arra, hogy a szürkevíz és az ivóvíz ne keveredjen, és tartsd be a megfelelő szűrési és tisztítási eljárásokat.

A szürkevíz használatának kihívásai és veszélyei

Egészségügyi és higiéniai aggályok

Az egyik legfontosabb kihívás és veszély a szürkevíz használatával kapcsolatban az egészségügyi és higiéniai kérdések kezelése. A szürkevíz nem minősül ivóvíznek, és tartalmazhat olyan szerves anyagokat, amelyek potenciálisan veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre, például baktériumokat, vírusokat vagy más patogén mikroorganizmusokat. Ha a szürkevizet nem megfelelően tisztítják vagy kezelik, ezek a kórokozók bekerülhetnek a talajba, és veszélyeztethetik a lakókat, vagy akár a talaj alatti vízkészleteket is.

Technológiai és infrastrukturális kihívások

A szürkevíz használatának megvalósítása technológiai és infrastrukturális kihívásokat jelenthet. Képesnek kell lenni külön kezelni a fekáliával szennyezett fekete vizet és az összes többi vizet, ami a csatornába menne. Új építésű ház esetén is nagy kihívást jelenthet a megfelelő szétválasztása a két típusú szennyvíznek, egy meglévő házban, ahol már ki van alakítva egy kifolyó a központi szennyvízelvezető csatorna felé hatalmas költségek és átépítések árán lehet csak megvalósítani ezt.

A felhasználók és döntéshozók hozzáállása és ismeretek hiánya

Az emberek és a döntéshozók hozzáállása és tudatossága szintén jelentős szerepet játszik a szürkevíz használatának kihívásaiban. Sokan még mindig vonakodnak elfogadni és alkalmazni az újrahasznosítás eszközeit a saját otthonaikban vagy intézményeikben. A szürkevíz használhatóságával kapcsolatos ismeretek és a téma iránti megfelelő tájékoztatás hiánya gyakran gátolja az embereket abban, hogy pozitív lépéseket tegyenek a fenntarthatóbb vízgazdálkodás felé. Sok esetben a helyi szabályozások is megnehezítik az összes ilyen kezdeményezés elindulását.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a fent említett kihívások és veszélyek nem lehetetlenek megoldani. A megfelelő technológiák és tisztítási eljárások alkalmazásával, valamint a megfelelő oktatással és tájékoztatással az egészségügyi és higiéniai aggályok kezelhetők. Az infrastrukturális fejlesztések és az átgondoltabb döntéshozatal révén pedig a szürkevíz újrahasznosítása megvalósítható és elősegítheti az ésszerűbb vízgazdálkodást és környezetvédelmet. A kormányzati támogatás és a társadalmi elkötelezettség is fontos ahhoz, hogy a szürkevíz használata elterjedjen.

A szürkevíz használatának előnyei

Víztakarékosság és ivóvíz-megtakarítás

Az egyik legfontosabb előnye a szürkevíz használatának a víztakarékosság és az ivóvíz-megtakarítás. A szürkevíz újrahasznosítása lehetővé teszi, hogy az előzőleg használt, de még mindig meglehetősen tiszta vizet újra felhasználjuk olyan célokra, amelyekhez nem szükséges a magas minőségű ivóvíz.

Környezetvédelem és fenntarthatóság előmozdítása

A szürkevíz újrahasznosítása jelentős környezetvédelmi előnyökkel jár. A víz korlátozott erőforrás, és sok régióban vízhiány és szárazság tapasztalható, gyakorlatilag nem múlik el nyár anélkül, hogy valahol az országban ne vezetnének be vízkorlátozást. Azt mondani se kell, hogy mennyire szívfacsaró végignézni, ahogy a hosszú évekig gondozott kertünk kiszárad, mert nem jön víz a csapból.
A szürkevíz használatával csökkenthetjük a friss ivóvíz felhasználását, ami hozzájárul a vízforrások megőrzéséhez és a fenntartható vízgazdálkodáshoz. Emellett a szürkevíz használatával csökken a szennyvíz mennyisége, amelyet a szennyvíztisztító rendszereknek kell kezelni. Ezáltal csökken a szennyvízkezelés költsége és az élővizek terhelése.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem és szén-dioxid-kibocsátás csökkentése

A hagyományos ivóvíz előállítása és az otthonokba juttatása jelentős energiát igényel. Az ivóvíz szivattyúzása, tisztítása és mozgatása során keletkező energiafelhasználás és szén-dioxid-kibocsátás hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához és az éghajlatváltozáshoz. Az ivóvíz-megtakarítás révén a szürkevíz használatával csökkenthető az energiaigény, mivel a szürkevíz már az épületen belül áll rendelkezésre, így kevesebb energiát kell felhasználni a víz szállítására.

A szürkevíz kezelése és tisztítása lakossági felhasználásra

Szűrés és tisztítás lépései

A szürkevíz kezelése és tisztítása során fontos szerepe van a szűrésnek és a különböző tisztítási lépéseknek. A lakossági szintű szürkevíz tisztítására általában egyszerűbb rendszerek és eljárások alkalmazhatók, mint az ipari méretekben használtak. Az alábbiakban ismertetjük a szűrés és tisztítás alapvető lépéseit lakossági szinten:

1. Szűrés: Az első lépés a szürkevíz kezelésében a szűrés. Ez az eljárás arra szolgál, hogy kiszűrjük a szürkevízben lévő nagyobb szennyeződéseket, például hajszálakat, ételmaradékokat, szappanhabot stb. A szűrés megakadályozza, hogy ezek a részecskék továbbhaladjanak a tisztítási folyamat többi szakaszába.

2. Előtisztítás: A szűrés után a szürkevíz általában előtisztításra szorul. Ez a lépés magában foglalhatja az uszodaszűrők, homokszűrők vagy más előtisztító eszközök használatát. Az előtisztítás célja, hogy további szennyeződéseket és szerves anyagokat távolítson el a vízből, mielőtt a fő tisztítási folyamatokba kerülne.

3. Biológiai tisztítás: Egyes esetekben a szürkevizet a biológiai tisztítási folyamatnak is alá lehet vetni. A biológiai tisztítás során természetes baktériumok és egyéb mikroorganizmusok lebontják a szerves anyagokat, mint például a mosószerek és szappanok maradványai. Ez az eljárás természetközeli és hatékony módszer lehet a szürkevíz tisztítására.

4. Hordozható tisztító eszközök: A lakossági szintű szürkevíz kezelésére már elérhetőek olyan kisebb méretű, hordozható tisztító eszközök is, amelyek lehetővé teszik a szürkevíz megtisztítását a felhasználás helyén. Ezek az eszközök lehetnek például szürkevíz öntisztító rendszerek vagy UV-sugaras sterilizáló berendezések, amelyek megfelelően kezelik a vizet a felhasználás előtt.

Megjegyzés – sok esetben teljesen felesleges az ilyen szintű szűrés. Amennyiben dísznövények öntözésére használod a szürkevizet, amely ráadásul messze van a kert azon részétől ahol az időtöket töltitek (tehát nem tud a szalonnasütő, vagy a gyerek homokozója mellé folyni), akkor a fekáliától mentes összes szennyvizet nyugodtan a növényzet alá engedheted.
Amennyiben egyszerűen csak környezettudatossági szempontok lebegnek a szemed előtt, akkor számodra elegendő lehet a biológiai tisztítás is, ami a gyakorlatban többnyire gyökérzónás tisztítást jelent. 

Biztonsági intézkedések és előírások

A szürkevíz kezelése során fontos betartani a megfelelő biztonsági intézkedéseket és előírásokat. Mindig ügyelni kell arra, hogy a szennyezett szürkevíz ne keveredjen az ivóvízzel vagy a feketevízzel, amely tartalmazza a székletet. Az elkülönített rendszerek és a megfelelő jelölések segíthetnek elkerülni a nem kívánt keveredéseket.

Az újrahasznosított szürkevíz használata előtt fontos biztosítani, hogy a tisztítási folyamat hatékonyan eltávolította az összes potenciálisan káros anyagot és kórokozót. Az ilyen típusú rendszerek használata előtt célszerű szakértőkkel konzultálni és a helyi szabályozásokat betartani. Időről-időre érdemes vízmintát venni és kielemeztetni, hogy megelőzhesd a bajt.

Összességében a lakossági szürkevíz kezelése és tisztítása megvalósítható és előnyökkel járhat a víztakarékosság és a fenntartható vízgazdálkodás szempontjából. Fontos azonban a megfelelő tisztítási folyamatok és biztonsági intézkedések betartása annak érdekében, hogy a szürkevíz felhasználása biztonságos legyen az emberek és a környezet számára.