Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Védd meg a terményed, gépeidet a kártevők ellen! Itt az ultrahangos riasztás!

Védd meg a terményed, gépeidet a kártevők ellen! Itt az ultrahangos riasztás! A mezőgazdasági területek növekedése azt eredményezte, hogy nagyvadállományunk a bőséges táplálékforrás következtében rohamos növekedésnek indult. Olyannyira elszaporodtak, hogy mára már nemcsak a mezőgazdasági területek veszélyeztetettek a vadak okozta károkozástól...

A települések kis konyhakertjeiben is egyre sűrűbben jelennek meg szarvasok, őzek, a városokban pedig már a vaddisznók látványa sem ritka jelenség. Bár a vadállomány szabályozására már rengeteg intézkedés született, ennek ellenére egyre égetőbb a probléma és a megoldás igencsak távoli víziónak tűnik. A kisgazdálkodók is kénytelenek lettek védekezési megoldások után kutatni. Valaki kerítést épít, egyesesetekben villanypásztort alkalmaznak, hogy megvédjék a tavasszal gondosan elültetett zöldségeket.  Van azonban egy megoldás, ami szintén hatékony a nem kívánatos vendégek távoltartására ez pedig az ultrahangos riasztás. A technikáért nem kell a szomszédba mennünk, hiszen magyarországi képviselete is van a technológiának, mégpedig a Doxmand Hungary Kft.

Mi az az ultrahangos riasztás? 

Ultrahangnak nevezzük azokat a hangokat, amelyek 20 kHz feletti tartományba esnek, azaz a nagyfrekvenciás hanghullámot nevezzük így. Ezt a 20 kHz feletti tartományt képesek előállítani a Doxmand riasztói melyek olyan zavaró hanghatásokat generálnak, amik az állatok számára már-már fülsértően hatnak, ezért elhagyják a védett területet. Ez a tartomány emberi fül számára szinte hallhatatlan, ezért kiskertekben is kiválóan alkalmazható, az ott élők nyugalmát nem zavarja a működése, a vadakét már annál inkább.

Vadriasztás. Jó, de melyik?

A Doxmand vadriasztócsalád 4 különböző típust kínál, melyek közül a terület nagysága szerint érdemes kiválasztanunk a megfelelőt. A legkisebb készülék megközelítőleg 1 hektár terület lefedésére képes, míg a 8 hangszórós kivitellel akár 6 hektárt és védhetünk.  Szőlősben, gyümölcsösben és konyhakertben is egyaránt alkalmazhatók, csak úgy, mint nagyobb szántóföldi területeken. Elsősorban nagyvadak (őz, szarvas, vaddisznó), de apróvadak ellen is bevált módszer az ultrahangos védekezés. Kihelyezésük egyszerű, a kerítéssel és villanypásztorral szemben akár egyetlen ember is képes telepíteni.


Védd a gyümölcsöst madárriasztóval

Nemcsak a vadak ellen, de a madarak ellen is fontos a megfelelő védelem kiépítése, hacsak nem az a célunk, hogy a szüretet ők végezzék el helyettünk. A Doxmand madárriasztó készülékek megoldást nyújtanak erre a problémára.  A madárriasztó készülékek nem ultrahanggal riasztják el a madarakat, ugyanis hallásuk nem annyira kifinomult, mint egy nagyvadé. Ellenük más technikát kell alkalmazni, mégpedig az akusztikus riasztást. Ezek a készülékek vijjogásszerű hangot adnak ki, jellemzően 120 dB feletti hanghatást generálva, amitől a hirtelen hatás következtében a madarak megriadnak és másik helyszínt választanak a csemegézéshez. Mivel ezek a készülékek nagyon hangosak, ezért a használatát lakott területen nem javasoljuk, de ideális lehet ritkán lakott területek, például szőlőhegyek védelmére.

Rágcsálók ellen is hatásos?

Az elmúlt években a kisebb településeken és a nagyvárosokban is egyaránt jelentős mértékben növekedett a rágcsáló populáció. Kárt tesznek az autóban, gépekben, megrágják a bútorokat, berendezési tárgyakat a garázsban vagy épp az alagsori tárolóban.  Ezek közül is a legtöbb problémát és a legnagyobb kárt a (bár nem rágcsáló) a nyestek okozzák, mégpedig az autókban. Egy kábel elrágása több százezer forintos javítási költségeket vonhat maga után, nem is beszélve arról, hogy egy elrágott vezeték akár tüzet is okozhat.  Doxmand rágcsálóriasztókkal szerencsére távoltarhatók ezek a kistestű emlősök az autótól, gépektől, így egy pár 10 ezer forintos beruházással akár százezreket spórolhatunk. 

Legjobb megoldás a megelőzés!

A legtöbbször az ember csak akkor foglalkozik egy problémával, mikor már megtörtént a baj. A Doxmand szakértői azt javasolják, hogy még azelőtt lépjünk, mielőtt az állatok megtelepednek a házunk környékén.  Ez abból a szempontból is fontos, hogy a már megtelepedett rágcsálót, nyestet sokkal nehezebb elűzni, hiszen territoriális állatok és ha egyszer befészkelték magukat az otthonunkba nem lesz egyszerű az eltávolításuk. A készülékek korai telepítésével azt a hatást váltjuk ki, hogy ha be is téved hozzánk egy rágcsáló, rövidesen érzékelni fogja a zavaró ultrahangot, így nem fogja ott komfortosan érezni magát, ezért eleve nem is fog megtelepedni. Gondoljunk csak bele, ha folyamatosan egy zavaró hangnak vagyunk kitéve, egy idő után kéynelmetlenül kezdjük érezni magunkat és megpróbáljuk valahogy megszüntetni a hang forrását.  Nincs ez másképp a rágcsálókkal sem, az ultrahangok zavaró hatását nem tudják hosszútávon elviselni, ezért inkább odébb állnak. Ehhez azonban szükséges, hogy hagyjunk egy menekülési útvonalat számukra, ahol távozhatnak.


Fontos a jól megválasztott stratégia

A riasztás összetett dolog. Leghatékonyabban akkor védekezhetünk ellenük, ha kiismerjük az állatok szokásait, megismerjük az útvonalaikat és ezeket összevetve határozzuk meg a riasztó kihelyezésének helyszínét és magasságát.  A rágcsálóriasztók tekintetében a legfontosabb, amit meg kell tennünk a sikeres riasztás felé, hogy rendet teszünk az adott helységben. Szüntessük meg az élelemforrást és csökkentsük a búvóhelyek számát minimálisra, mert a rend a lelke mindennek. Ha kiismertük vendégünk szokásait már csak telepítenünk kell a riasztót és a tudtára adni, hogy máshol tágasabb.

Tartalomhoz tartozó címkék: Rágcsálóriasztók