Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

Tudnivalók az őszi füvesítésről

Tudnivalók az őszi füvesítésről

Az őszi füvesítés egy olyan mezőgazdasági gyakorlat, amelynek során őszi időszakban, általában szeptember és november között végzik a gyepfelületek bevetését fűmagokkal. Ennek célja a gyep megerősítése és a talajvédelem, valamint a következő tavaszi és nyári időszakban egy egészséges és sűrű gyep kialakítása, illetve a nyár folyamán kipusztult pázsit pótlása.

Fontos tudnivalók az őszi füvesítéssel kapcsolatban dióhéjban

1. Előkészületek: A gyepfelületet először meg kell tisztítani a növényi maradványoktól, gyomoktól és egyéb szennyeződésektől. A talajt is alaposan meg kell lazítani, illetve ekkor kerüljön sor egy talajszellőztetésre. (ha van talajszellőztetés vagy gyepszellőztetéses cikk ide be lehet linkelni)

Ebben a bejegyzésben részletesen kivesézzük, hogy mik a teendők füvesítés előtt. Katt ide a cikkhez

2. Magkiválasztás: Válasszuk ki a megfelelő fűfajtákat és fajtakeverékeket a terület és a környezeti viszonyok alapján.

Ehhez a feladathoz ezeket a fajtákat javasoljuk.

Barenbrug Water Saver szárazságtűrő fűmag:

 • Szép pázsit, kevesebb öntözés!
 • A Water Saver keveréket szárazságtűrő fűfajták alkotják
 • A keverékben mélyre hatoló gyökérzettel rendelkező nádképű csenkesz található, következésképpen a szárazságtűrő képessége is jó
 • A réti perje jó megújuló, regenerálódó képességet biztosít
 • Víztakarékos, ezáltal költségtakarékos is 

Barenbrug Bar Power RPR Pázsitmag, fűmag (sportos és szép megújuló pázsit) 1 kg

 • RPR technológia a zsákokban!
 • Gyors és erős
 • Rengenerálódó képesség a legyökerező oldalhajtásoknak köszönhetően
 • Új vetéshez és felületvetéshez
 • Ellenálló a betegségekkel szemben

Barenbrug Shadow Pázsitmag, fűmag (árnyéktűrő) 1 kg

 • Napos területeken és árnyékban is jól teljesít
 • Megakadályozza a mohásodást
 • Sűrű pázsitot alkot
 • Kiválóan alkalmas árnyékos területek füvesítésére
 • Hosszú éveken keresztül élvezhető pázsitot ad

3. Magvetés: A fűmagokat egyenletesen szórjuk, kis területen lehet kézzel, nagyobb területen kényelmesebb és szebb eredményt biztosít egy vetőgép alkalmazása. Figyelni kell a sűrűségre, itt is be kell tartani a gyártói előírásokat, hogy pont megfelelő sűrűségben legyenek a magvak. 
Vetés után gereblyével el kell óvatosan igazgatni, egy vékony földréteg fedje a magvakat.

4. Öntözés: Az őszi füvesítés után azonnal öntözzük meg a területet, majd tartsuk folyamatosan nedvesen. A nedvesség segít a magoknak gyorsabban csírázni és növekedni.

5. Talajtakarás: Ha lehetőség van rá, a vetett területet talajtakarással is védhetjük a környezeti hatásoktól, például széltől, eróziótól vagy túlzott hőingadozástól.

Hogy készítsem elő a talajt az őszi füvesítésre?

Szerencsére ez nem lesz bonyolult feladat. Első lépésben tisztítsd meg a talajt, távolítsd el a köveket, elpusztult növényeket, gyökerek. Mozgasd át a talajt, a tömörödöttségétől függ, hogy esetleg ásásra is szükség van, vagy elég csupán mondjuk gereblyével átmozgatni egy kicsit. Amennyiben szükségesnek látod, kaphat plusz tápanyagot is a talaj (a legjobb az a kis mennyiségű érett komposzt, ez ugyanis javítja a talaj általános minőségét is). Simítsd el teljesen, szüntesd meg a mélyedéseket, hogy ne tudjon a víz feleslegesen összegyűlni egy helyen. 
A kész talaj legyen porhanyós, dió nagyságú göröngyök maradhatnak, annál nagyobb ne forduljon elő a területen.

Öntözés menete az ültetés után

Az őszi füvesítés után az öntözés kulcsfontosságú a frissen vetett magok megfelelő csírázásához és növekedéséhez. Az öntözési igény azonban függ a helyi időjárástól, a talaj nedvességtartalmától és más körülményektől. Általánosságban elmondható, hogy az első pár hétben az öntözést rendszeresen és mérsékelt mennyiségben kell végezni.

Itt van egy általános útmutató az őszi vetés utáni öntözési gyakoriságról:

1. Az első két hétben nagyon fontos a magok megfelelő nedvességtartalmának biztosítása. Naponta kétszer vagy akár háromszor is öntözhetsz könnyű permetezéssel vagy csepegtetéssel. A cél az, hogy a talaj felső rétege mindig nedves legyen, de ne ázzon el.

2. A harmadik héttől kezdve csökkentheted az öntözés gyakoriságát, mivel a magok már elkezdenek csírázni és gyökerezni. Hetente kétszeri öntözés is elegendő lehet, függően a helyi körülményektől.

3. Ahogy a növények erősödnek és a gyep növekszik, a vízigényük is csökken. Hetente egyszeri vagy akár kétheti öntözés is elegendő lehet. Fontos azonban figyelni a talaj nedvességét és az időjárást, és igazítani az öntözési rendszert ennek megfelelően.

Mindig figyelj a talaj nedvességére, és ne hagyd, hogy túl száraz vagy túl nedves legyen a terület. A cél az, hogy a gyepmagoknak megfelelő nedvességet biztosíts, de elkerüld a túlzott áztatást vagy szárazságot. Az öntözési igény változhat az időjárás, a talaj típusa és más tényezők alapján, így érdemes figyelmesen megfigyelni a növények és a talaj állapotát az öntözés beállításához.

 

Mi a különbség az őszi és a tavaszi füvesítés között?

Az őszi füvesítés szeptember és november között történik, gyors növekedést eredményezve az őszi csapadék hatására. A fiatal növények télen kevésbé ellenállóak lehetnek a szélsőséges időjáráshoz (gondolunk itt elsősorban arra, hogy beköszönhet manapság már télen is egy-egy melegebb időjárás ami megzavarhatja a növényeket, azok elkezdenek kihajtani, aztán jön mégis egy fagy). Az őszi füvesítés célja az erősen kopott gyep helyreállítása, hogy tavasszal már egyből teljes pompájában tündökölhessen a pázsit.

A tavaszi füvesítés április és június között történik, a meleg miatt gyors növekedést eredményezve. A gyep hamarabb használható lesz, de a gyomok versengése és az öntözés kihívásokat jelenthet. Célja a tavaszra kész gyep előállítása és új területek füvesítése.

Az őszi füvesítés kulcsfontosságú lépés a gyepfelületek gondozásában és megerősítésében. Erőfeszítéseid kifizetődnek majd, amikor a következő szezonban gyönyörű, egészséges gyepet élvezhetsz otthonodban.

Ne felejtsd, hogy a weboldalunkon elérhető minden szükséges eszközt és terméket a füvesítéshez. Böngészd át a kínálatunkat, hogy megtaláld a megfelelő fűmagokat, gyeptrágyákat, vetőgépeket és egyéb eszközöket a projekt sikeres lebonyolításához. Ha kérdésed van, ne habozz kapcsolatba lépni velünk – szakértő csapatunk mindig készen áll arra, hogy segítsen.

Őszi – tavaszi füvesítés táblázat

Különbségek és Előnyök Őszi Füvesítés Tavaszi Füvesítés
Időzítés Szeptember-november Április-június
Előnyök Gyors csírázás és növekedés az őszi csapadék miatt, télen is gyökerezés, erózió megelőzése Gyors növekedés a tavaszi meleg miatt, hamarabb használható gyep
Hátrányok A fiatal növények kevésbé ellenállóak télen, egyes fűfajták kevésbé alkalmasak Nehezebb megfelelő öntözést biztosítani, gyomok versengése
Célterület Erősen kopott vagy sérült gyep helyreállítása, téli védelem Tavaszra kész gyep előállítása, új területek füvesítése