Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezheted, amivel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Tavaszi fagyok elleni védekezéshez gyakorlati útmutató

Tavaszi fagyok elleni védekezéshez gyakorlati útmutató
Beköszöntött a március, sokak fejében ez már a tavasz, de a tapasztaltabb kertészkedők tudják, hogy ez az időszak még roppant alattomos tud lenni.

A fák, bokrok már kezdenek virágba borulni, de még bármikor előfordulhat egy-egy hajnali fagy, ami elviheti a komplett idei termést.

Iszonyú nagy bosszúság, hisz még el se kezdődött a szezon, már lehet is kukázni mindent, várhatsz egy egész évet arra, hogy teremjen a gyümölcsfán valami.

Fagykárra leginkább áprilisban lehet számítani, a több óráig tartó mínuszok, különösen széllel kiegészülve pusztító hatással bírnak a kertre.

Mit takar a fagykár, miért veszélyes?

Ha egész télen semmi baja nem volt a növénynek, akkor miért gond ha most kap egy kis hideget még?

Télen a növényben a nedvkeringés megáll, ekkor a növény alvó állapotban, hibernálva van. Ezzel szemben tavasszal, a lombfakadás után már aktív, a fagy pedig nemes egyszerűséggel szétrepeszti a sejtekben lévő vizet, pont mint amikor egy vízzel teli flakont a fagyasztóba teszel – kitágul a víz, a sejtfal pedig kireped, a sejt elpusztul. 
Ha elég sok sejt jut erre a sorsa, akkor a növény lágy részei, a gyenge virágzata, vagy akár az egész növény is elpusztulhat.

Mit lehet tenni fagykár ellen?

Az egészséges, életerős növényzet mindig sokkal ellenállóbb, így nulladik lépésnek azt tanácsoljuk, hogy már a facsemete ültetése előtt gondoskodj a lehető legjobb feltételekről.

 • megfelelő, tápanyagdús termőtalaj
 • a növény élettani feltételeihez passzoló környezet 
 • védelem a szél ellen
 • kártevők elleni védekezés
 • társnövények helyes kiválasztása!

Ez természetesen eső után köpönyeg, ha a növény már a földben van.

A leggyakoribb mechanikus módszerek:

 • Füstölés: a neve is mutatja, füstölnöd kell a növényeknél. A módszer lényege, hogy nedves szalmát égetsz a növényeid között, ekkor elég sok füst keletkezik, ami, akárcsak a felhők, megül a levegőben és 1-2°C-al megemeli a hőmérsékletet. Hátránya, hogy belterületen kevéssé tolerálják, ha egész éjjel füstölsz 2 almafa miatt, valamint munkaigényes, a szalmabálák gyorsan ellobbannak.
 • Egyéb hőtermelés: legtöbbször a paraffingyertyát használják, ez akár nagyobb területen is jól működhet, a füstölésnek és ennek is hátránya, hogy csak szélcsendben ér bármit is.
 • Fagyvédelmi fóliák, hálók: egyszerűen használhatók, a légmozgást csökkentik, alattuk néhány fokkal melegebb van, így segítenek átvészelni az estét a növénynek. Nagyobb fáknál macerás a felhelyezés, ugyanakkor a fagyvédő fólia hosszú évekig jól kiszolgál majd. 
 • Öntözés: a leghatékonyabb módszer, ugyanakkor ésszel kell csinálni. A lényege, hogy a lombkorona fölött elkezdünk öntözni, a víz megfagyása során hőenergia szabadul fel, így tartja a levegő hőmérsékletét fagypont fölött. Roppant vízigényes módszer, kell egy kis tapasztalat arra vonatkozóan, hogy milyen mennyiségben, sebességben, mennyi vizet juttassunk ki, ugyanakkor akár -6-8°C-ig is jól működik.
 • Hősugárzó berendezések: infrás sugárzók, hőlégfúvók is segíthetnek. Jó megoldás, ám méretgazdaságosság miatt ez leginkább nagyüzemi termelésnél hasznosítható, senki sem akar egy mobil hősugárzót tartani arra az évi 3 fagyos estére.
 • Fagyvédelmi lombtrágyák: egy viszonylag új módszer a speciális lombtrágyák használata. Ezek segítségével megóvható a virágzat is akár. Különféle gyártók kínálnak ilyen termékeket, közös bennük, hogy csökkentik a sejtek fagyáspontját, ezáltal magát a sejtpusztulást is.

Mit tegyek a fagykárosodást szenvedett növénnyel?

Amennyiben egy gyümölcstermőnek a virágai fagytak el, akkor sajnos sok mindent már nem lehet tenni.
Ha egyéb részei, vagy egy dísznövény károsodott, akkor a következők szerint járj el.

Fásszárú növények esetén várj addig, amíg biztosan elmúlnak a fagyok, ezután metszd le az elhalt részeket, tiszta, egyenes vágást végezz, két metszés között fertőtlenítsd a pengét és használj fasebkezelőt is.
Lágyszárú növényeknél ellenben érdemes azonnal levágni az érintett részt, ez hajlamosabb lehet ugyanis a rothadásra, elpusztítva így az egész növényt.

Mindkét esetben adj a növénynek folyékony tápoldatot és próbálj gondoskodni a zavartalanságáról, hogy mielőbb helyre tudjon rázódni.
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Növényvédelem