Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Rovarcsapdák - a növényvédelem segítői

Rovarcsapdák - a növényvédelem segítői A termesztett növények károsítói ellen régóta alkalmaznak különböző csapdákat. Ezek illat, íz vagy színek segítségével vonzzák magukhoz a
károsítókat, gyérítik egyedszámukat. Mellette felhívják a figyelmet megjelenésükre.

A csapdák csak akkor működnek hatékonyan, ha közel helyezzük azokat a rovarok, állatok életteréhez, hogy rátaláljanak. Talajlakó kártevőknél a talajba, talaj felszínén élőknél a felszínre, míg a lombon élő rovarok ellen a lombra, a korona szélére különböző magasságban kell kihelyezni.

 

DRÓTFÉRGEK, CSEREBOGÁRLÁRVÁK CSALOGATÁSA

A talajban élő drótférgeket vonzza a csírázó búza- és kukoricamagok illata, ezekből kis csomónyit a talaj 5-8 cm-es rétegébe ásva sok drótféreg összegyűjthető. A csírázó magokat a kultúrnövény ültetése előtt 10-14 nappal érdemes kihelyezni, és a talaj használata előtt ásóval egyben, földlabdával együtt kiemelni. Ez a magkeverék a cserebogár lárváit is vonzza. Régi szokás, hogy a májusi palántázást megelőzően 1-2 héttel elszórtan a területre palántákat vagy csírázott burgonyagumókat ültetnek. Ezeknek is csalogató szerepük van, az éhes talajlakó lárvák az első talajba kerülő növényeket keresik fel. Ne feledjük el a talajba kerülő növényi részeket a talaj felszínén is megjelölni, hogy megtalálásuk, eltávolításuk időben megtörténjen. A talajlakók aktív állapotához legalább 8 'C-os talajhőmérséklet szükséges.


MEZTELENCSIGA-CSAPDA

A kertekben sok kárt okoznak a csupasz csigák, a növények leveleit, terméseit is megrágják, tönkreteszik.
A talajszintbe besüllyesztett, sörrel töltött csigacsapdák számos csigát összefognak. A sör illatavonzza őket. A csapdák telítettségét naponta ellenőrizni
kell és a benne lévő sört is cserélni. Az olyan kialakítású csapda a megfelelő, melynek teteje van, ami megakadályozza felülről az esővíz bejutását, a sör hígulását. Hasonló csalogató hatással rendelkezik a csigacsapdákban használható tejsavó is.

HERNYÓFOGÓ HULLÁMPAPÍR

Az almamoly és a szilvamoly lárvái bábozódás előtt a fák kéregrepedéseibe húzódnak. A fatörzsre helyezett 10-20 cm széles hullámpapircsíkok kedvező búvóhelyet
biztosítanak számukra. A csíkot szorosan körbekötve kell felerősíteni a fatörzs alsó 60-80 cm-es szakaszára, és 4-5 hetente cserélni, levétel után megsemmisíteni szükséges.

RAGACSOS ÖV

A mindkét oldalukon ragacsos felszínű szalagok szorosan a fatörzsre tekerve segítenek megállítani a vándorló, fakoronába igyekvő rovarokat. Számos molylárvát, hangyát fog meg a szalag. Fontos, hogy szorosan tapadjon a fakéregre, alatta a rovarok ne jussanak át, 8-10 naponként, ha beszárad, vagy megtelik, cserélni kell.

RAGACSOS SZÍNCSAPDÁK(rovarcsapdák)

Az egyik legelterjedtebb csapdaféle. Régóta tudott, hogy bizonyos színek magukhoz vonzanak egyes rovarcsoportokat. Talán a legismertebb a sárga szín rovarcsalogató hatása. Ezen a tulajdonságon alapszik a SÁRGA SZÍNŰ ragacsos rovarcsapda működése. Beltéren (lakásban, fóliában, üvegházban) és szabad földön is hasznos rovarjelző. Gyakran már olyankor is jelzi a rovarok jelenlétét, amikor azokat még nem észleljük, vagy azért, mert csak helyenként, foltokban vannak csupán jelen, vagy mert rejtetten élnek. Jelzés mellett gyérítik is a rovarkártevőket. Beltéren jelzik levéltetvek, molytetvek (liszteskék), tőzeglegyek jelenlétét, szabadban levéltetvek, cseresznyelégy, dióburok-fúrólégy megjelenését, de a földibolhák, fénybogarak összegyűjtésére is alkalmasak. A tujákat fertőző boróka-tarkadiszbogár rajzására is felhivják a figyelmet. Kétféle sárga színű csapda van forgalomban. Az ismertebb az élénksárga színű, míg a zöldessárga szinü csapda elsősorbar a szőlőtripsz és a dohánytripsz kimutatására vált be.

A FEHÉR SZÍNŰ ragacsos csapdák a poloskaszagú szilvadarazsak virágzáskori rajzását jelzik. Mellette a csonthéjas gyümölcsfák sárgulásos fitoplazma betegségét terjesztő szilva-levélbolhákat is megfogják. Hatékonyak a gyümölcsfák púposszú kártevőjének gyérítésében is.

A KÉK SZÍNŰ csapdák az üvegházban nevelt növényeket, palántákat fertőző nyugati virágtripsz jelzésére alkalmasak. Üvegházban nevelt megfertőződött palántákkal házikertekbe is bekerül és megtelepszik ez a kártevő.

 

A KOMBINÁLT SZÍNCSAPDÁK a lakásban, üvegházban és szabadban nevelt növények számára készültek, kék és sárga színű részből állnak. Képesek az általunk még nem észlelt kártevők széles skáláját összegyűjteni és időben felhívni a figyelmet a veszélyükre.

KÉK SZÍNŰ TÁLCSAPDÁK A kék szín bundásbogarakra és virágbogarakra gyakorolt csalogató hatásáról kék színű vízzel töltött tálakkal győződhetünk meg. Gyümölcsfáink virágzásakor komoly kárt tudnak okozni a virágok termőrészeinek kirágásával a bundás- és virágbogarak. Virágzáskor a beporzó rovarok védelmében a permetezési lehetőség igen korlátozott, ezért bír különös jelentőséggel ez a módszer. A fák koronája alá, a földre helyezett tálak vizében számos virágkárosító bogár gyűlik össze, a fogás hatékonysága fokozható a vízhez adagolt illatosítószerrel (mosogatószer, öblítőszer). A módszer egyszerű és
hatékony, tömeges fogásra alkalmas.


SZEXFEROMONCSAPDÁK

Kártevőink sokaságánál kifejlesztettek és forgalomban vannak az ún. szexferomoncsapdák, melyekben a nőstény egyedek jellegzetes illatanyagával vonzzák a hím egyedeket. Azok a csapda tartályába vagy belehullanak, vagy ragacsos felületére ráragadnak. A megfogott hím egyedek száma jelzi felszaporodásukat,
a szükséges védekezés optimális időpontját. A nőstények megtermékenyítése után 7-10 nap múlva történik a tömeges peterakás, megindul a fiatal lárvák kelése, a beavatkozás ideje. Az évente több nemzedéket fejlesztő kártevőknél a csapdák az új nemzedékeket is jelzik.
Gyümölcsfajok, zöldségfélék, dísznövények gyakori, legfontosabb kártevőire már kaphatók a fajspecifikus csapdák.


VONZÓ ILLATANYAGOK

Gyümölcskárosító rovarok összegyűjtésére ecettel kevert érett gyümölcsleveket szoktak alkalmazni. Készen is árusítanak edényeket erre a célra, házilag is elkészíthetők. Olyan méretű lyukakat kell a csapda oldalfalára fúrni, amin a rovarok még bemásznak, de ki már nem tudnak jutni. A fogás fokozására
sárga színű edényeket alkalmaznak. Pár csepp rovarölő szer adagolása a lébe megrövidíti a fulladással járó szenvedésüket. Darazsak, foltos szárnyú muslinca gyűjtésére váltak be ilyen típusú csapdák, ellenük más védekezési megoldás házikertekben jelenleg nem áll rendelkezésre.

FÉNYCSAPDÁK

Sok rovar fényérzékeny, esti sötétségben a lámpa fényéhez repül. Ezen a tulajdonságon alapszik a fénycsapdák működése. A csapdák lámpája alá edényt, abba néha vizet helyeznek, a megszédült rovarok lepotyognak. A modern fénycsapdák már napelemmel működnek. A fénycsapdák sokféle rovarfajt gyűjtenek, megbízhatóan lehet nyomon követni azok megjelenését, felszaporodását, új fajok megtelepedését. A felsoroltakon kívül más csapdatípusokat is fejlesztenek, melyek az illat-, színanyagok és feromonok vonzó hatásait ötvözik, kombinálják, s velük a csapdák gyűjtő hatása fokozható.

Forrás: kerti hírmondó
 

Tartalomhoz tartozó címkék: rovarcsapda