Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezheted, amivel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Őszi talajjavítás kiskertben a jobb termésért

Őszi talajjavítás kiskertben a jobb termésért

A kiskertben való termesztés sikerének kulcsa a megfelelő talaj. Az őszi talajjavítás célja a talaj szerkezetének és tápanyagtartalmának optimalizálása. Ez nemcsak a jelenlegi szezonra van hatással, hanem hosszú távon is növeli a termés mennyiségét és minőségét.

Az év során a növényeid folyamatosan vettek fel tápanyagot a földből, ezt pótolnod kell annak érdekében, hogy jövőre is ugyanilyen, vagy még jobb eredményt tudj elérni, hogy tápanyagdús, egészséges növényeket takaríthass be kertedből.

Hogyan lehet javítani a talaj minőségét ősszel?

Két fontos dolgot kell javítanod egyszerre – a talaj szerkezetét és a talaj tápanyagtartalmát. Mindkettő egyformán fontos, hogy a növények gyökere megfelelően tudjon fejlődni, hogy képesek legyenek elég tápanyagot felvenni, no és persze azért, hogy legyen mit felvenniük.

Sokan ősszel felássák a kertet, hogy a felső réteget átforgassák, levegőztessék, valamint hogy a téli fagy elpusztíthassa a talajban lakó kártevőket.
Ezzel szemben egyre többen esküsznek az ásásmentes kertművelésre, melynek során nem, vagy csak kis mértékben bolygatjuk a talajt. 
Bármelyiket is választod, a tömörödött talajjal valamit mindenképpen érdemes kezdened. 

Ha ásol, akkor egyúttal gondoskodj a tápanyagutánpótlásról is. A megforgatott felső réteg alá tegyél egy vékony réteg trágyát, komposztot (még az sem szükséges, hogy érett legyen, tavaszra a giliszták és talajlakó baktériumok elintézik ami még hátra van a bomlásból). Nagyon jó ötlet lehet a különféle zöldhulladékot is a talajba dolgozni, a lehullot falevelek tökéletes pluszt adnak a talaj szerkezetének és tápanyagtartalmának is, de ugyanígy nagyjából bármilyen nem fás növény mehet a talajba, a giliszták elintézik a következő szezonra őket.

Nagyon kötött talajnál, amivel sok évnyi munkád lesz használhatsz homokot, vagy perlitet is akár, hogy szellősebbé varázsold a talajt.
Az évről-évre talajba forgatott aktív bioszén egyaránt hozzájárul a talaj megfelelően porózus, jó vízmegtartó szerkezetéhez, ugyanakkor tápanyagot is juttathatsz vele a növények gyökeréhez.

Ásás nélküli kertészkedésnél is tudsz segíteni a talajon. Egy könnyed szellőztetést meghálálnak a növények – anélkül, hogy átforgatnád a talajt mozgasd meg villával. Szúrd le a villát teljesen, mozgasd előre-hátra párszor, esetleg emeld meg egy picit a földdarabot és haladj végig araszonként az egész kerten.
Az ún. no-dig kertművelés is igényli a tápanyagpótlást – ebben az esetben értelemszerűen nem tudod beásni a földbe, így szórd szét a felszínen vékony rétegben a kívánt anyagokat.
Ennél a módszernél (is) fontos, hogy a talaj fedve legyen folyamatosan, nagyon hasznos lehet ha a mindenféle ágakat, gallyakat le tudod darálni és fadarálék mulccsal takarod kerted.

Bármelyik módszert is preferálod, érdemes időt, energiát szánni arra, hogy gondoskodj kertedről. Takarítsd le a szezon végeztével, szellőztesd át a talajt, biztosíts elegendő táplálékot a talajban lakó hasznos élőlényeknek, hogy növényeid tavasszal ideális környezetben fejlődhessenek.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: Park- és kertépítés