Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezheted, amivel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Mire is jó egy fóliasátor?

Mire is jó egy fóliasátor?

A mai világban, amikor az élelmiszerárak magasak, bizony nem árt, ha minél több lehetőségünk van arra, hogy saját magunknak termeljük meg a mindennapi betevőnket vagy legalábbis annak egy részét. Egy fóliasátor ideális körülményeket teremthet mindehhez. Lássuk, miről is van szó!
 

Milyen előnyei vannak egy fóliasátornak?

A fóliasátor lényege, hogy alatta meleg van, így a megfelelő hőfok és páratartalom számos növény számára teremt ideális körülményeket. Ezáltal pedig sok zöldség és gyümölcs termesztési időszaka meghosszabbítható. Vagyis adott esetben kitolható a tél elejéig vagy előre hozható a tavasz. Nem beszélve arról, mennyire helytakarékos, hiszen a benne elhelyezhető polcok, tárolók segítségével számtalan palántát pakolhatunk egymásra.

Kinek ajánlott a fóliasátor használata?

Valójában mindenki számára nyitva van a lehetőség, aki egy kisebb kerttel rendelkezik. Ennek köszönhetően számos zöldség és gyümölcs termelhető ideális körülmények között a saját udvaron. Ezek pedig garantáltan vegyszermentesek és lényegesen olcsóbbak is a bolti termékeknél. Nem beszélve arról, hogy jóval ízletesebbek is azok a falatok, amelyekért ma magunk dolgoztunk meg. Ahhoz az érzéshez pedig semmi sem fogható, amikor a kertből egyenesen a konyhába kerül az adott finomság, a családot pedig finom vacsorával lephetjük meg. 

Milyen fóliasátrak léteznek?

Minden fóliasátor alapja egy váz, amelyre rákerül maga a fedés, a fólia. E téren a kínálat igen széles, ugyanis számos vastagságú és minőségű termék létezik ebben a választékban, ezt akár te magad is összeválogathatod. Kínálatunkban ugyanakkor találhatsz olyan darabokat is, melyeket csupán össze kell szerelned, akárcsak egy bútorboltban vásárolt szekrényt. 

Fóliasátraink többsége 10-20 négyzetméter közötti, de az ipari felhasználásnak hála a határ a csillagos ég.

Milyen vázak léteznek?

Alapvetően három típusú vázat különböztetünk meg a fóliasátrak esetében. Régen gyakori volt, ma már kevésbé népszerű a fából készült verzió, ugyanis ezzel a megoldással szinte lehetetlen feladat a megfelelő ívek kialakítása. A műanyag vázas fóliasátrak ennél jóval praktikusabbak, kisebb sátrak esetén ideálisak. Ezek teherbírása ugyanis nem túl magas és az élettartamuk is alacsonyabb mint például fémvázas társaiknak. Ezen utóbbiak készülhetnek acélból vagy alumíniumból is, ennek köszönhetően pedig kifejezetten strapabírók, így ezek ma a legnépszerűbbek a piacon. 

Milyen kiegészítők léteznek? 

Az egyik legfontosabb kiegészítő a fóliasátrak kapcsán a belső vékony fólia, amely fátyolként terül el a vázon, növelve ezzel a benti hőmérsékletet. Ugyanakkor érdemes vele óvatosan bánni, ugyanis adott esetben elveheti a fényt a növények elől. Így a mértékre mindenképpen figyelmet kell fordítani. A másik kiegészítő a kertészeti háló, amely külső extra borításként szolgál. Ennek kényege, hogy ha igazán nagy a forróság odakinn, ennek segítségével árnyékolhatunk és lehűthetjük egy kicsit odabenn a levegőt. Hűtés-fűtés témakörben elérhetőek még a különféle kisebb fűtőtestek, valamint szellőztetőket is szokás használni, ha nincs lehetőség ki-ki nyitni az ajtaját, oldalát a levegőcseréhez.

Raktározásra és teleltetésre is kitűnően alkalmas 

A felállított fóliasátrak amellett, hogy tökéletes terepet nyújtanak a növénytermesztéshez, számos más célra is használhatók. Ideálisak például a mediterrán cserepes növények teleltetésére, de adott esetben akár raktározhatunk is benne. Különösen praktikus ez a téli hónapokban, amikor jellemzően nem terem meg semmi a sátor alatt sem, cserébe viszont a helyet kihasználhatjuk a szezon kezdetéig. 

A fentiekből látható, hogy egy kertben felállított fóliasátornak számos előnye van, amelyeket mindenképpen érdemes kihasználni. Nézz szét webshopunk fóliasátor kínálatában és rendelj Te is.

Tartalomhoz tartozó címkék: Park- és kertépítés