Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Mikor megérint a tavasz első napsugara… (második rész)

Mikor megérint a tavasz első napsugara… (második rész)

 

Növényeinket két nagyobb csoportra bonthatjuk: helyre vetéssel/duggatással, vagy palántázással kerülnek a földbe. Kertészként, hobbikertészként a hosszú téli pihenő után az első tavaszi napsütésre máris menne ki az ember a kertbe a szabadba tevékenykedni.

Nekünk ez azért jó hír, mivel a palántanevelést megkezdhetjük :)

Eljött a magvetés ideje a meleg szobában. Természetesen fűtött fóliában, melegágyakban, vagy üvegházakban is kivitelezhető.

A káposzta féléket, paprikákat, paradicsomot, tojásgyümölcsöt  elvethetjük már most, hogy palántát tudjunk belőle nevelni és előbb teremjenek. Helyre vetéssel is lehet ezeket a növényeket termelni, de így egy kis előnyhöz juthatunk.

Első lépésben beáztattuk a magokat, így a védekező rétegeket feloldottuk, és a csírázást is megindítottuk. Lehet egy tálban pohárban is áztatni, mi egy papír törlőkendőt nedvesítettünk be. Lényege, hogy ne száradjanak ki a magok, ezzel is időt nyerünk nem kell annyit várni, hogy előbújjanak a magok a földből. Az áztatás 12-48 óra között történik magok nagyságától és ellenállóképességének megfelelően, de a 48 órát ne haladja meg.

Palántázás-profigazda

Készüljünk elő a vetéshez. Lehet kapni már úgynevezett kis szivarkákat, amelyek víz hatásásra megnövekednek és optimális közeget jelentenek a magoknak (mi ilyet próbáltunk ki), amennyiben inkább maradunk a palántázó tálcás megoldásnál válasszunk nagyon laza rostos virágföldet, vagy kifejezetten palántázó földet. Azért ajánlott előre bekevert, hőkezelt jó minőségű talajba vetni a magokat mert ezekben biztosan nincsenek nem kívánatos gyommagvak vagy kártevők. Amennyiben úgy érezzük, hogy a kiszerelés számunkra, annak a kevés palántának sok lenne akkor is érdemes befektetni, mivel a többletet a szobanövényeink föld felfrissítéssére használhatjuk.

Készítsük elő amibe vetni szeretnénk, töltsük fel a földdel addig a magasságig, hogy a vetni kívánt magunk duplája legyen a mélység. A földet nedvesítsük át kellően, hagyjuk hogy a felesleg átfolyjon ne legyen pangóvíz. Ezután következik a magvetés.

Lehet a magokat egyesével,kettesével vagy szórtan vetni. Természetesen amiket egyesével és kettesével vetünk azokat palánta tálcákba/poharakba vetjük esetleg egyszer átültetjük még mielőtt a végleges helyükre kerülnének.  A szórtan vetett magokat kétleveles állapotban átültetjük szétszedjük ügyelve, hogy a gyökerek minél kisebb felületen sérüljenek, ezt hívjuk tűzdelésnek.

Miután megtörtént a magvetés ügyeljünk, hogy folyamatosan nedves legyen a talajunk, ezt ilyen apró helyen legegyszerűbben szobai spricnivel tudjuk megoldani. Vigyázzunk, hogy ne tocsogjon a vízben a mag.

Tegyük világos helyre, például ablakpárkányba, mivel a sötét helyen nagyon megnyúlhatnak a növényeink és elvékonyodhat a száruk.

 A meleg igényes magok mint a paprika, paradicsom, dinnye, uborka, padlizsán 22-26  °C –t igényelnek így valamilyen üveglappal vagy fóliával takarjuk őket kihajtásig. A többi zöldségféléknek a szobai hőmérséklet is megfelelő. Kiültetés előtt edzetni szoktuk palántáinkat. Ha az állandó kellemes szobai hőmérsékletből kikerülnének, akkor a nagy hőingadozású tavaszi időben megfáznának, így ajánlatos napközben kitenni őket a napsütésbe, majd estére vissza hozni őket.

Ügyeljünk a szellőztetésre is, mivel a párás meleg idő nem csak a növényeknek, hanem a gombabetegségeknek is rendkívül kedvező. A legveszélyesebb ebben az időszakban a palántadőlésnek nevezett gomba betegség. Egyszerűen tudunk védekezni rezes vagy vegyszeres beöntözéssel. A palántadőlés gombabetegségre a következő vegyszereket ajánljuk: Dithane M45, Proplat.

Tartalomhoz tartozó címkék: Vetőmag