Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezheted, amivel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Kerti tó az otthonodba

Kerti tó az otthonodba
Képzeld el, hogy naponta milyen csodálatos lenne kilépni a kertbe, és egy varázslatos kis tó partján kikapcsolódni! Egy kerti tó nemcsak szépséget és nyugalmat hoz a kertbe, de élettel és természettel tölti meg az otthonod környezetét. A növények, a víz és akár a halak is egy olyan harmonikus környezetet teremtenek, ami nemcsak esztétikailag vonzó, hanem élettel teli és megnyugtató is. Fedezd fel a kerti tavak varázslatos világát, és engedd, hogy egy ilyen természetközeli szépség gazdagítsa mindennapjaidat!

Tervezés és előkészítés

A kerti tó vagy medence elhelyezésének tervezése során néhány nagyon fontos szempontot érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy megelőzd a későbbi bosszúságot és teljes mértékben élvezni tudd a tó nyújtotta előnyöket.

 

A tó helyét gondosan válaszd meg. Válassz napos, de részben árnyékos helyet. Kerüld az erős napfényt, mivel ez elősegítheti az algák elszaporodását. Tartsd távol a fáktól is, hogy a lehulló levelek ne szennyezzék a vizet.

Természetesen olyan helyet válassz, ami kerted központjában van, hogy mindig tavad mellé tudj ülni, ráláss az ablakodból, tehát ne egy eldugott sarokba kerüljön.

 

A tó méretét a rendelkezésre álló hely és az igények határozzák meg. Fontos, hogy ne legyen túl kicsi vagy túl nagy, mert a kiegyensúlyozott ökoszisztémához optimális méretre van szükség. Az alak legyen változatos, kanyargós vonalakkal, hogy esztétikailag vonzó legyen.

 

A földmunkákkal, az ásással és a tó alakításával érdemes óvatosan és alaposan foglalkozni. Fontos a megfelelő szintezés és a tó körüli tájépítés, hogy természetesnek és harmonikusnak tűnjön a környezetben.

 A természetes egyensúly megőrzése érdekében nem feltétlenül szükséges műszaki eszköz. A tóba megfelelően összeválogatott növényzet képes fenntartani egy ökológiai egyensúlyt, ám előfordulhat, hogy külső segítségre van szükség. Ez lehet mindenféle szűrő-levegőztető rendszer, de akár algaeltávolító vegyszer is. Készülj fel rá, hogy időre van szüksége a tónak, míg képes beállni egy olyan rendszer, amihez nem, vagy csak minimális mértékben kell hozzányúlnod.

Sőt – arra is készülj fel lélekben, hogy csak úgy nem tudod magára hagyni a tavat, időről-időre kell majd foglalkozni vele, karban kell tartanod.

 Válaszd meg jól a tó méretét és mélységét is. A nagyon mély tavaknak csak akkor van értelme ha halakat is szeretnél bennük, a nagyon sekély tavak pedig könnyen túlmelegedhetnek és a bennük lévő növények, állatok egyszerűen megfőnek.

Egy természetközeli tó létrehozása során az élőlények általában fenntartják az egyensúlyt. Azonban fontos a tó rendszeres karbantartása és figyelése, hogy ne alakuljanak ki problémák. A növények és halak táplálkozása, a szerves anyagok bomlása része az ökoszisztémának, de figyelj oda, hogy a természetes folyamatok ne vezessenek hirtelen vízminőség romláshoz vagy egyensúlyvesztéshez a tóban.

Építési folyamat – így kezdj neki

Természetes kerti tavak kialakításánál két fő megközelítés létezik: a tófóliával bélelt ásott tavak és a műanyagból készült medencék, amelyeket földbe lehet helyezni.

Ezeken kívül előfordulnak még kisebb dézsatavak, vagy beton alappal rendelkező változatok, ezekre most nem térnénk ki.

Ásott tó fóliával kialakítva – ekkor kialakítod a talajból a kívánt formát a tómedernek, majd beteríted folyami homokkal, erre jön egy réteg geotextília, hogy elnyomja a feltörő gyomokat, végül tófólia, hogy megakadályozza a víz elszivárgását.

 Műanyag medence - ezek a medencék előre gyártottak, és egyszerűen földbe helyezhetők. Az ásástól eltekintve a környezet kialakítása fontos, hogy természetes hatást érjünk el. Ezeknél a vastag, erős műanyagból készült daraboknál ugyanúgy ki kell ásnod a gödröt, ám célszerű jóval nagyobbat ásni, hogy megfelelően vissza tudd tölteni és ne maradjanak légbuborékok a földben a tövében.

 

Mindkét típusú tóhoz fontos, hogy a tóalj kialakítása megfelelő legyen. Homok vagy speciális tófólia aljzat biztosítja a fólia védelmét, míg a műanyag medencéknél a megfelelő alátét biztosítja a medence hosszú élettartamát.

 

Az ásott tavaknál a természetes megjelenésű környezet kialakítása, a megfelelő fólia kiválasztása és helyes elhelyezése fontos, míg a műanyag medencék esetében a minőségi medence és a megfelelő vízforrás biztosítása kulcsfontosságú a tó hosszú távú fenntarthatósága érdekében.

 
Kerti tóba való növények

A megfelelő növények kiválasztása és telepítése talán a folyamat legjobb része, amikor szabadjára engedheted a fantáziádat és rengeteg különféle növény közül tudsz válogatni, hogy fantasztikus kompozíciót alkothass.

 

A tervezgetéshez fontos, hogy tisztában legyél a különböző zónákkal és a növények szerepével az ökoszisztéma fenntartásában.

 

Öt nagyobb zónát különböztetünk meg

 •     vízparti növények – a nedves talajt kedvelik
 •     mocsári növények – folyamatos vízborítást igényelnek
 •     vízi növények – gyökereik a vízben vannak, míg a növény a felszínen
 •     víz alatti növények – nevükből következően a víz alatt vannak (hínárok és hasonló növények)
 •     lebegő növények – nincs szükségük talajra, a víz tetején lebegnek

Ezeknek mind-mind saját feladata van és csak együtt telepítve őket érhető el valódi önfenntartó tó.

Egy hatodik kategória lehet a vízparti fák, ezekkel kisebb tavaknál csak óvatosan, nehogy gyökérzetükkel pár év múlva tönkretegyék amit addig alkottál.

Valamilyen árnyékolóra ugyanakkor szükséged van, a tó igényli a napfény-árnyék váltakozását.

 

Univerzális recept sajnos nincs arra, hogy milyen arányban álljanak ezek a növények, ezer dologtól függ, hogy hány fajta növény, melyik zónába tartozóból milyenek kerüljenek a tóba, ennél a lépésnél vagy alapos utánajárás és próbálgatás, vagy szakemberrel való konzultáció lehet segítségedre.

 

Egy kerti tóban fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen a vízinövények választása és telepítése a tó egyes részeiben. Az úszónövények, mélységi növények és a vízinövények kombinációja segít fenntartani a tó tisztaságát, oxigénellátását és az ökoszisztémát.

 

Különösen az első hetek-hónapok lehetnek kritikusak. Időzítsd tavaszra a telepítést, hogy legyen idejük a növényeknek belakni a helyet és tudd pótolni azt, ha valamely növény nem bírja ki.

 

Állatok a kerti tóba?

 

Sokan ábrándoznak olyan kerti tóról, amiben gyönyörű halak lubickolnak, egy tónak az ökoszisztémájához ők is hozzájárulnak.

Segíthetnek a tó tisztántartásában az algák, szúnyoglárvák pusztításával, ürülékük pedig a növényzetet táplálja egy körforgás keretében.

 

Kiemelten fontos, hogy megfelelő méretű tavad legyen, amihez megfelelő méretű és típusú halfajokat válogatsz össze. Mindenképp egyeztess ehhez szakemberrel!

Ugyanakkor azt is tartsd szem előtt, hogy halaidat rendszeresen etetned kell, valamint ilyenkor már szükség lehet vízszűrő és levegőztető rendszerekre is.

 

Fontos megérteni, hogy a halak, vagy más állatok hozzáadása komolyabb gondozást és felelősséget igényelhet a tó fenntartásában. Ha növényekkel is sikerül egy kiegyensúlyozott ökoszisztémát teremteni, és nincs szükség halakra vagy más élőlényekre, az is lehet egy ideális megoldás a kerti tóban. Mindig érdemes alaposan átgondolni, hogy melyik megoldás felel meg leginkább a kerti tó tervezésének és gondozásának igényeinek.

 

Vízminőség és a víztisztítás fontossága

 

Tavad, medencéd megépítését követően fel is kell töltened azt vízzel, valamint időről-időre pótlásra is szorulhat.

A kezdeti feltöltés talán a könnyebb, hisz ekkor előre tudod, hogy kb. mikor készül el és mennyi vízre lesz szükséged.

A későbbi pótlásnál már leginkább szemmértékre tudsz alapozni, beáll majd egy rendszer, hogy tudod milyen sűrűn kell mondjuk a forró nyári napokon esetleg utántölteni.

 

A víz minősége kulcsfontosságú a kerti tó fenntartásában, és a víz feltöltésének forrása is fontos szempont lehet.

 

Három fő opciód lehet

 • Csapvíz: hazánkban a csapvíz többnyire megfelelő minőségű, amennyiben csak növényeket tartasz a tóban, akkor nem igazán kell aggódnod miatta.
 • Esővíz: Természetes és klórozatlan forrás lehet, ami ideális a tó feltöltéséhez, de az esővízgyűjtő rendszert megfelelően kell tervezni és tisztán kell tartani.
 • Kútvíz: Ha kútvízzel töltöd fel a tavat, fontos lehet tesztelni annak minőségét, mivel a kútvíznek lehetnek különböző ásványi anyagai vagy egyéb szennyeződései. Utántöltésnél ügyelj rá, hogy előfordulhat nagyon hideg feljövő víz, ami sokkalhatja a tóban lévő növényeket, jó ötlet lehet hagyni hogy kicsit melegedjen a napon mielőtt belezúdítasz több tízliternyi hideg vizet.

 

Gépi vízszűrők segíthetnek a víz tisztán tartásában, eltávolítva a szennyeződéseket és a lebegő részecskéket. A szivattyúk és levegőztetők használata segíthet az oxigén bevitelében a vízbe és a vízcirkulációban, amely javíthatja a vízminőséget.

 

Ha nem szeretnél gépi eszközöket használni, fontos lehet a tó megfelelő tervezése és növények kiválasztása, mivel ezek segíthetnek a víz tisztán tartásában és az oxigénszint fenntartásában.

A megfelelő mennyiségű növények és azok elhelyezése a tó különböző zónáiban segíthet az ökológiai egyensúly fenntartásában.

 

Kerti tó téliesítése

 

Ha a kerti tódban nincsenek halak, csak növények vannak, a téliesítés fontos lépés a tó egészségének megőrzése érdekében.

Ősszel fontos a tó felszínéről és partjairól eltávolítani a lehullott leveleket és egyéb szennyeződéseket. Így megelőzhető, hogy a bomló anyagok rothadást okozzanak.

A tóba telepített növények egy részét érdemes visszavágni vagy a víz mélyebb részeire vinni. Ez segít elkerülni, hogy a növények károsodjanak a hideg időben. A fagytűrő növények maradhatnak, a nem fagytűrő növényeket érdemes kivenni és megfelelő helyen tárolni a tavaszi fagyok elmúltáig.

Ha van szivattyú vagy vízszűrő a tóban, ezeket ki kell venni és telepíteni kell őket a hideg időszak alatt, mivel a fagy megkárosíthatja őket.

 

Ha vannak halak, akkor legalább 1 méter mélynek kell lennie a tónak – ilyen mélységben már át tudnak telelni a halak!

 

Rendszeres karbantartási feladatok

 

A kerti tavak rendszeres karbantartása fontos a tó egészségének és esztétikai megjelenésének fenntartásához.

Ezt a rövid listát vésd az eszedbe és nem lesz problémád.

 1. Vízbehullot falevelek, szemét eltakarítása a vízből és partról.
 2. Növények gondozása, visszavágása, pótlása, szükség esetén ezek átrendezése (túlságosan lefedik a felszín, nem fedik le eléggé stb.)
 3. Technika karbantartása – vízszűrők cseréje, motorok ellenőrzése.
 4. Vízminőség ellenőrzése – algásodás, pH érték ellenőrzés.

A kerti tó időben, energiában, pénzben is hatalmas befektetés lehet, amit könnyű elrontani, ugyanakkor semmihez sem fogható módon fel tudja dobni otthonodat és emeli a telek értékét.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kerti tó