Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezheted, amivel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

Hogyan kössem be a kerti szivattyút?

Hogyan kössem be a kerti szivattyút?
A kerti szivattyút gyakran felszíni szivattyúnak is nevezik. Ahogy a nevéből is kiolvasható, felszínre kell telepíteni, tehát nem szabad, hogy víz alatt legyen a szivattyú része.

Azt az elején leszögezhetjük, hogy a gazdaságos locsolás nem a hálózati vízről történik. Több lehetőség is adódik a csapvízen kívül. Az egyik legolcsóbb megoldás, ha esővízgyűjtőbe összegyűjtjük a csapadékvizet. Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy ki vagyunk téve az időjárásnak. Csapadékos időben víztöbblet, aszály idején pedig vízhiány lép fel. Előnye az esővízgyűjtőnek, hogy már előre felmelegített vizet locsolunk a növényekre, így nem kell félni az úgynevezett perzseléstől, ami "kiégeti" a növényeket (hideg vízről beszélünk, de a köznyelvben kiégetésnek hívjuk, ennek a hatását is).

A másik - bár költségesebb megoldás - a fúrt kútból történő locsolás. Ez egyszeri költséggel jár, utána gyakorlatilag szabadon locsolhatunk, amíg a rétegvíz ki nem szárad (a gyakorlatban ez nem nagyon szokott megtörténni). Ennek hátránya, hogy nagyon hideg vizet tudunk kilocsolni, ezért fúrt kútból történő locsolást érdemes reggelre, vagy estére időzíteni, amikor alacsonyabba a hőmérséklet.

Bármelyik megoldást is válasszuk, mindenképp szükségünk lesz a locsolásra egy kerti szivattyúra. Ez lehet tartályos (házi vízmű) vagy tartály nélküli. A házi vízművek előnye, hogy fúrt kút esetében nem "ejti" le a vizet, ha nyomásvesztést érzékel a házi vízmű, akkor bekapcsol és újra megfelelő nyomás alá helyezi a rendszert. Ha nem fordul elő nyomásvesztés, akkor a tartály nélküli kerti szivattyú is tökéletes lesz nekünk.

Bekötés és elhelyezés...

  • A szivattyút a parton kell elhelyezni nem beengedni a vízbe.
  • A vízbe egy a szivattyúhoz szívó oldalon csatlakoztatott előszerelt tömlőt engedünk, vagy magunk is összeszerelhetjük normál locsolótömlőből.
  • A saját magunk által összeszerelt tömlőnél nagyon fontos, hogy a legaljára egy szűrős lábszelepet szereljünk! Ez segít a szivattyúnak felhozni a vizet, illetve szűrni.
  • Nyomó oldalon általában megfelel a 3/4"-os locsolótömlő
  • A tömlő végére igény szerint locsolópisztoly vagy automata locsolót is köthetünk
  • FONTOS: ne feledkezz meg a kerti szivattyú áramellátásáról. Ezt már a kert tervezésekor érdemes figyelembe venni.

A kerti szivattyúval megoldható a WC-k öblítése is, így megint csak spórolunk a csapvízzel, bár ehhez a feladathoz érdemes egy házi vízműre beruházni.

Vásárlás előtt mindenképp nézd meg a kiszemelt termék adatlapján, hogy hány méter mélyről tudja felszívni a vizet. Másodsorban meghatározó adat, hogy meddig képes a vizet felnyomni.

FONTOS hogy minden tömítés tökéletesen zárjanak, nehogy levegő kerüljön a rendszerbe. Ha levegő kerül a rendszerbe, akkor vagy nem fog működni a vízszállítás, vagy csak csökkentett hatékonysággal. Ha azt érzékeljük, hogy "üresen" jár a szivattyú, akkor kapcsoljuk ki, mert ez meghibásodáshoz vezethet.

A nyomás mérése a nyomó oldalon történik. A nyomás értéke barban kerül megadásra, amely azt jelenti, hogy a megadott értéknél kb. 10-szer magasabbra képes a szivattyú a vizet felnyomni. Tehát ha a szivattyú 3,8 bar nyomást tud produkálni, akkor 38 méter mélyről tudja felszívni a vizet. A kerti szivattyú esetében sem mindegy, hogy milyen csövet használunk. Kitétel, hogy a cső összeroppanás ellen védett legyen, úgynevezett bordás merevítésű, ellenkező esetben, számolhatunk azzal, hogy a szívás hatására összelapul és nem történik meg a vízszívás.

Újdonságnak számít a piacon az akkus kerti szivattyú. Ezzel a géppel nem vagyunk vezetékhez kötve, oda visszük a szivattyút, ahova csak szeretnénk. Praktikus megoldás.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kerti gépek