Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Dióburok-fúrólégy elleni technológia Sumi Agro ajánlásával (Combi-Protec)

Dióburok-fúrólégy elleni technológia Sumi Agro ajánlásával (Combi-Protec) Hogyan védekezz a dióburok-fórólégy ellen? Lépre csalva, avagy a COMBI-PROTEC csali technológia.

A COMBI-PROTEC csali technológiát korábban csak viszonylag szűk meggy, cseresznye és dió termelői kör ismerte. Legnagyobb várakozással a cseresznyelegyekkel és a dióburok-fúróléggyel küzdők várták engedélyezését, mely végül is 2021 májusában megtörtént. A COMBI-PROTEC engedélye a fenti, úgynevezett fúrólegyek mellett a pettyesszárnyú muslicára és az ázsiai márványos poloskára is szól, de jelen írás alapvetően a cseresznyelegyek és a dióburok-fúrólégy elleni
védekezést taglalja.

A csali technológia lényege röviden úgy foglalható össze, hogy a COMBI-PROTEC az engedélyezett rovarölőszerek pl. MOSPILAN 20 SG csökkentett dózisával együtt, nagy cseppekben, kis vízmennyiség felhasználásával, a célkártevők rajzási időszakában, cirka 10 naponta kijuttatva még azelőtt elpusztítja a legyeket, hogy azok letojhatnák petéiket, tehát a cseresznye, meggy és a dió „megkukacosodna” tőlük. A COMBI-PROTEC e legyekre vonzó, csalogató hatással bír, a benne levő rovarölőszer, a MOSPILAN 20 SG pedig nagy
biztonsággal elpusztítja őket.

Sajnos a rendelkezésre álló, engedélyezett szabadforgalmú, nem repellens/rovarriasztó hatású hatóanyagok, rovarölőszerek száma csekély. Cseresznyelegyek ellen gyakorlatilag csak az acetamirprid hatóanyag használható. Acetamiprid hatóanyagú, kis kiszerelésű készítményből a 
legismertebb a MOSPILAN 20 SG. Dióburok-fúrólégy ellen az acetamiprid/MOSPILAN 20 SG mellett még a kis kiszerelésű spinozad hatóanyagú LASER DUPLO is használható.

A COMBI-PROTEC csali technológia sikerességének záloga az alábbiak pontos betartása: - A cseresznyelegyek ill. a dióburok fúrólégy megjelenését rajzás megfigyelő színes ragacslapokkal lehet a legegyszerűbben követni. A cseresznyelegyek rajzáskezdete általában májusra, az akác virágzási idejére, a dióburok fúrólégyé pedig július közepére tehető.

  • A fúrólegyek megjelenését követően 1 héttel az első kezelést el kell végezni.
  • A kezeléseket általában 10 naponta kell megismételni a legyek rajzási időszakában. Ezt a permetezési menetrendet a kezelést 24-48 órán belül követő legalább 10 mm-es eső ill. forró, 30 oC-os időjárással párosuló száraz időjárás írhatja át. Amennyiben a kezelésünket két napon belül az eső lemossa, akkor azt mielőbb, egy-két napon belül meg kell ismételni. Száraz, forró idő esetén a kezeléseket akár 7 naponta is szükséges lehet megismételni.
  • Cseresznyelegyek esetében évjárattól és fajtától függően akár 3-5, dióburok fúrólégy esetében 5-6 kezelés is szükség lehet.
  • A kezeléseket nem a hagyományos permetezési módon kell végezni! A csali technológiánál elég a fák lombkoronájának alsó három méter feletti részét, felső felét, úgy nevezett „fröcskölő” technológiával bespriccelni, azaz a nagyméretű, 2-3 mm átmérőjű cseppekkel kezelni. A cél az, hogy a rovarölőszerrel „mérgezett” COMBI-PROTEC cseppek a nem túl jól repülő, a talajból kikelő legyek számára megfelelő módon és rendszerességgel jelen legyenek védendő fáinkon.
  • A nagy cseppek képzésére a dugattyús, toldó szárral ellátott háti permetezők alkalmasak. Célszerű alacsony nyomáson és nagylyukú szórófejjel dolgozni, hogy a cseppek minél nagyobban legyenek. Ezeket a nagy cseppeket, ahogy korábban már jeleztük elég a fák a lombozatának külső részére, magasabb fáknál három méter magasság felett elvégezni. 
  • Permetlé készítésnél először a sűrű állagú COMBI-PROTEC-et oldjuk fel kézmeleg, maximum 40 oC-os vízben, majd annak teljes feloldódását követően adjuk hozzá a rovarölőszert.
  • A csali technológia alkalmazásánál a gyártó javaslata és tapasztalatai alapján kerüljük a fúrólegyekre repellens/riasztó hatású rovarölőszerek pl. piretroidok használatát, illetve soha ne kombináljuk a csali kezelést gombaölőszerrel, vagy lombtrágyával, mert azok riasztó hatással lehetnek a célkártevőinkre, így eredménytelenné válhat a védekezésünk.
  • Amennyiben a szomszéd kertben, 20-25 méteren belül kezeletlen cseresznye, meggy, illetve diófa van, akkor nem számíthatunk tökéletes védelemre, mert a kezeletlen fáról/fától folyamatosan berepülő legyek óhatatlanul megfertőzhetik a mi, egyébként kezelt fánkat is.
  • A kezeléseket a rajzás időszakában az adott rovarölőszer élelmezésegészségügyi várakozási idejének betartásának figyelembevételével kell végezni. Az élelmezésegészségügyi várakozási idő a MOSPILAN 20 SG esetében ez az érés/szüret előtt cseresznyénél és meggynél 14, diónál 30 nap. LASER DUPLO alkalmazásánál dióban ugyancsak 30 nap az élelmezésegészségügyi várakozási idő.
  • Ne feledkezzünk meg az egyéb rovarkártevők pl. cseresznye és meggy esetében pl. levéltetvek, ill. dió esetében pl. az almamoly elleni védelemről sem. A csali technológia mellett, helyesebben 2 kezelés között ezen kártevők ellen szükség lehet egy-egy teljes dózisú rovarölőszeres kezelésre is.

A Sumi Agro Hungary Kft. ajánlata:
Cseresznyelegyek ellen 2 liter permetléhez 100 ml COMBI-PROTEC + 2,5 g MOSPILAN 20 SG, azaz a 4 grammos MOSPILAN 20 SG tasaknak 2/3 része szükséges.
Dióburok-fúrólégy ellen 2 liter permetléhez 100 ml COMBI-PROTEC + 4 g MOSPILAN 20 SG , vagyis egy teljes tasak 4 grammos MOSPILAN 20 SG kell.