Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Az infrapanel - pontosan mi az infrafűtés?

Az infrapanel - pontosan mi az infrafűtés?

Mivel hazánkban megszoktuk, hogy az utóbbi évtizedekben mindig volt – ráadásul rendkívül kedvező árú – gáz, ezért az olyan tiszta és takarékos fűtési megoldások, mint az infrafűtés, az infrapanelok háttérbe szorultak. Az idei télre minden megváltozott: nem csak az okozhat gondot, hogy drasztikusan megnőtt a gáz ára, hanem az is kérdéses, hogy lesz-e elegendő gáz? Az infrafűtés és az infrapanel tökéletes alternatíva lehet fűtésre.
 

Az infrafűtést olyan, mintha lenne egy saját napod azokban a szobákban, ahol infrapanelt használsz. Nem túlzunk, hiszen az infrafűtés a nap infrasugarait utánozza ez pedig élettanilag szenzációs, mert szinte belülről melegít téged. Olyan érzést ad, mint amikor kifekszel egy kellemes őszi napon napozni és bár nincs több mint 20 fok, az egész testedben kellemes, bizsergető meleget érzel. Az infravörös sugarakat mesterségesen egy infrapanellel is elő lehet állítani. (Nem untatunk a technikai részletekkel, de elég hozzá egy olyan fémszál, amit izzásig lehet melegíteni, és a panel megfelelő kialakítása)

Mindebből te csak egy formatervezett, szinte minden helyiségbe és enteriőrbe tökéletesen illő, teljesen hangtalan, többféle méretben is kapható panelt látsz: és a különleges meleget érzed.

Hogyan működik az infrapanel?

Az infravörös fűtési rendszerek még viszonylag új keletűek, de hatékonyságuk, egyszerűségük és az energiaszámlák csökkentésének lehetősége miatt érdemes  megfontolni őket. A sugárzó hő kibocsátásával az infravörös fűtőpanelek közvetlenül a tárgyakat és az embereket melegítik, nem pedig a levegőt, mint a hagyományos radiátorok. Ez azt jelenti, hogy ha egy infravörös hűtőpanellel alacsonyabb hőmérséklet mellett is melegnek érezzük a hőmérsékletet. Az infrapanel és az infrafűtés előnye, hogy a – felmelegített - vastag falak és más akár a berendezési tárgyaid is megtartják a hőt. Így az otthonodban hosszabb ideig lesz meleg, és nincs esély arra sem, hogy az ajtókon, ablakokon vagy repedéseken keresztül elszökjön a hő.

Az infrapanel előnyei

Az infravörös fűtőpanelek használatának számos előnye van: kényelmes mert használhatod helyi fűtésre (remek a fürdőszobában, ahol mindig egy picit melegebbet szeretnénk) vagy akár az egész otthonodat is fűtheted vele.

További előny a technológia: az infrafűtés a tárgyakat és az embereket melegíti nem a levegőt ezzel hatékonyan fűti a teret, így segít csökkenteni az energiaszámlákat.

Rendkívül gyors fűtési megoldás, hiszen a bekapcsolása után maximum néhány tíz másodpercen belül eléri a kívánt hőmérsékletet, miközben szinte 0 veszteséggel dolgozik. (Összehasonlításképpen: a gáz hőértéke nem mindenhol ugyanannyi, van, ahol 70-80%-os. További veszteséget okoz, hogy a
különböző kazánok hatásfoka más és más, lehet, és távozik a hő az ablakon, a tetőn, az ajtón: így a teljes hatásfok akár 50% köré is csökkenhet. Persze te 100%-ot fizetsz Teljesen hangtalan működésűek mert semmilyen mozgó alkatrész nincsen bennük, emellett szinte semmilyen karbantartást nem igényelnek (érdemes néha portalanítani őket)

Ami talán a legfontosabb érv mellettük az, hogy rendkívül költséghatékonyak: amíg egy gázfűtéshez külön be kell vezetni a gázt, gázrajzot, gáztervet kell készíteni, csöveket vásárolni, vésni: az infrapanelt egyszerűen csak bedugod a konnektorba!

Az is szuper, hogy ma már egy szabályozható termosztáttal időzítheted ki- és bekapcsolhatod, akár egy hétre előre be tudod programozni mikor, hol hány fok legyen.

Az infrapanel hátrányai

Botorság lenne azt állítani, hogy nem lehetnek (nem biztos, hogy lesznek) hátrányok, de ezek egy nagy része könnyen kikerülhető és átmeneti. Az infrapanelek felmelegednek, akár 80-90 fokra is. Ezért úgy kell kigondolni a helyét, hogy kisgyerek, állat, vagy akár te se tudj véletlen hozzáférni, ne legyen útban. (Emellett meg kell barátkozni a látványukkal: kétségkívül modernek és mindenhova illenek, de ott lesznek).

Fel kell készülnöd, hogy olyan, mint egy on-off klíma, azaz, ha bekapcsoltad szabályozhatatlanul működik. Illetve egy áramszünet esetén nem működnek. Nagyon ritka esetben előfordul – például, ha egy nagy ház minden szobáját infrapanellel szeretnéd melegíteni), hogy bővíteni kell az elektromos hálózatot, de ez korántsem akkora költség, mint a gáz. Ismerd meg az infrapaneljeinket és az infrafűtést: