Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A kerti munkavédelem fontosságáról

A kerti munkavédelem fontosságáról

Aligha tudunk elképzelni békésebb és megnyugtatóbb tevékenységet a kertészkedésnél. Áldásos hatást gyakorol testre és lélekre, hiszen amellett, hogy alaposan átmozgat, a kétkezi munka látható és szemet gyönyörködtető végeredménye mindenkinek őszinte örömet szerez. Sokan választják a kertészkedést hobbinak. A hétköznapok mókuskereke után igazi feltöltődést jelent a dolgozó felnőtteknek, hasznos elfoglaltságot nyújt a nyugdíjasoknak, és a gyerekek is imádják, hiszen kedvükre túrhatják a földet, locsolhatnak, és a növények gondozása közben magukba szívják a természet szeretetét, észrevétlenül tanulnak.

Mint minden tevékenységnek, a kertészkedésnek is vannak veszélyei. Persze indokolatlan lenne túldimenzionálni ezeket, de tény, hogy számos kerti szerszám képes akár komolyabb sérüléseket okozni. Éppen ezért mindig ügyelni kell a rendeltetésszerű használatukra, és ha ez megfelelő munkavédelmi eszközök használatával párosul, a kertészkedés teljesen kockázatmentessé válik. És hogy mik a kerti munkavédelem legfontosabb eszközei? Máris mutatjuk!

  • A kertészkedés legfontosabb eszköze a kezünk, így ennek védelme elemi fontosságú. Szerencsére rengeteg különböző típusú kerti kesztyű közül választhatjuk ki a célnak leginkább megfelelőt. Egy jó kesztyű több funkciót tölt be egyszerre. Védi a kezet a vágásoktól, horzsolásoktól, illetve megóvja a meglévő sérülést a koszolódástól és az esetleges elfertőződéstől. Egyes típusok elősegítik a szerszámok stabilabb fogását és biztonságosabb használatát, míg a legmasszívabb darabok a komoly sérülésektől is megóvnak.
     
  • A gumicsizma nemcsak azt a célt szolgálhatja, hogy ne koszoljuk össze a ruhánkat. Nem engedi át a vizet, így véd az átázástól és a megbetegedéstől, a bélelt darabok pedig  melegen tartják a lábunkat. Egy megfelelő talp arra is garanciát nyújt, hogy ne csússzunk és essünk el a sáros talajon.
     
  •  Bizonyos kerti munkák során – ilyen például a sövényvágás vagy adott körülmények között akár a metszés is – az arcunk és a szemünk védelmére kell a legnagyobb figyelmet fordítani, és erre jelentenek tökéletes megoldást a különböző védőszemüvegek, látómező plexik és védőrácsok, maszkok.
     
  • Megesik, hogy komplett védőruházatra van szükség, többek között permetezéskor.

Akár hobbiból kertészkedünk, akár megélhetésből gazdálkodunk, óvjuk magunkat a megfelelő eszközökkel, hiszen a munka nem állhat le a kertben!